Cevap D şıkkıdır. benimsenmesi" İslam dininin bilgi ahlakında uygun değildir. Her zaman edinilen bilginin kaynağının araştırmak sonrasında o bilgiyi benimsemek doğrudur.
Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin bilgi ahlakına uygun bir davranış değildir? Cevap: Sorunun doğru cevap şıkkı D) Bilginin kaynağının araştırılmadan benimsenmesi dir.
İslam dünyasında hediye alıp vermek hem sünnet hem de örfi geleneklerden biridir. Hz. Muhammed de hayatı boyunca birçok kişiye hediye vermiş ve gelen hediyeleri kabul edilmiştir. Bu adet Müslümanlar arasındaki dostluğu ve sevgiyi pekiştirir.
Örf ve adet kuralları 4 tane örnek; Büyüklerin ellerinden öpmek. Kız istemeye yaşça büyüklerle gitmek. Bayram ziyaretleri.
1-Sabahları insanların selamlaşmaları örnek verilebilir. 2-Bayramlardan önce çocuklara para verilmesi ve yeni kıyafetler alınması örnek verilebilir. 3-Kız isteme töreninde “Allah'ın emri peygamberin kavliyle” şeklinde başlayan cümle kültürümüze İslam dininden geçmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Mekruh, dinen yapılması yasaklanmış olan veya uygun görülmeyen davranışlar için konulan tabirdir. Dinen, bir kişinin malını çarçur etmesi, haram değildir ama mekruhtur. Uygun görülmeyen bir davranıştır. İsraf, dinin verdiği tanıma göre, haram değil, mekruhtur.
Yasaklanan davranışlar: Kötülük yapmak, alay etmek, yalan ve sahtekârlık, intikamcılık, sertlik ve kabalık, başkasının gizli hallerini araştırmak, boşboğazlık, gıybet, çekiştirme kötüleme, dedikodu, iftira, riya ve yaltaklanma, nankörlük, ucub ve kibir, zulüm ve haset gibi davranışlardır.
İslam, ahlakı güzel ve çirkin olarak ikiye ayırır. Güzel ahlak edep, tevazu, cömertlik başlıklarında ve çirkin ahlak kibir, cimrilik, sefahat gibi başlıklarda ele alınır. Aynı zamanda ilm-i ahlak adıyla bir bilim dalıdır. Batı biliminde ahlak, felsefe içinde ve Yunan temelindeki etik bilimi içinde ele alınmaktadır.
Ahlâk, insanın kendisi dâhil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür. Ahlâk, bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür.
"Ya Muhammed! Bana İslam'ın ne olduğunu söyle!' Muhammed: 'İslam; Allah'tan başka tanrı olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve gücün yeterse Beyt'i hac etmendir' der.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
İslam dini kin, nefret, çekememezlik, kavga ve geçimsizlik gibi kötülüklerden uzak durulmasını ister. Herkesin sevgi, saygı ve hoşgörüye önem vermesini öğütler. İnsanlara zarar vererek onları incitecek davranışları yasaklar.
C şıkkında insanın mesleki bilgi ve becerisini geliştirmek bir iyiliktir bir yardımdır ama ahlak amaçlarından biri değildir.
İslam ahlakında en temel ilke niyet, yani fiilden önce zihinde oluşan gayedir. İslam ahlakının bir diğer ayırt edici özelliği de insanın yanlış davranışlara düşmemek için uyanık ve diri bir bilince sahip olmasını niteleyen "haya"dır. Peygamberimiz "Her dinin bir ahlakı vardır.
Bunlardan bir kısmı AKLA, bir kısmı CEMİYETE, bir kısmı da VİCDANA, DEVLET OTORİTESİ yahut- ta DİNÎ ve İLÂHθkaynaklara dayandırılmaktadır. İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
Allah'ın varlığına ve birliğine inanma: Müslümanlar mutlaka Allah'ın varlığına ve birliğine iman etmelilerdir. Allah'a iman İslam'ın inanç esasları arasında en önemlisi olarak bilinmektedir. Diğer tüm inanç esaslarına iman edilmeden önce Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaları gerekmektedir.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
Hırsızlık yapmak, kumar oynamak, zina yapmak ve adam öldürmek gibi yasaklandığına dair Kur'ân-ı Kerim'de ve kesin bilgi ifade eden hadis-i şeriflerde açık hüküm bulunan bütün söz ve davranışlar haramdır.
Ahlaki Davranış:
Ahlak veya ahlaki davranış, bir kültür veya dinin kurallarını izleyen bir dizi olumlu karakter özelliğidir. Yüksek standartlarda düzgün davranış sergileyen bir insan ahlaki olarak kabul edilebilir. Kaba, uygunsuz veya dürüst olmayan biri ahlaksız olarak kabul edilebilir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri