Nötr iletken, tüm tek fazlı yük akımları için harmonik nedeni ile nötr iletkeninden oldukça yüksek miktarda akım alabilir. Bu da bir tesis için geri dönülmez hasarlara neden olabilir.
Nötr, yıldız noktasına ve toprağa bağlı olduğu için yüksüzdür (potansiyeli sıfır volt olarak kabul edilir) ve nötr sayesinde fazın değeri pozitif de olsa negatif de olsa potansiyel fark oluşur, devreden akım geçer.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Doğru bağlanmış ve eksiksiz çalışan nötrde elektrik bulunmazken, bir arıza ya da yanlış bağlanma durumunda nötr uçtan dahi elektrik çarpması söz konusu olabilir, bu sebeple sistemin doğru çalıştığı düşünülmüyorsa dikkatli olmak gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Nötr İletken Nedir? Nötr, elektrik yüküne sahip olmayan yüksüz anlamına gelmektedir. Elektriksel olarak elektrik besleme kablolarındaki faz iletkenlerinde bulunan akımın kullanıcıya ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur.
Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor.
Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Nötr Topraklama Dirençleri (NTD'ler), enerji tesislerinde ve endüstriyel sistemlerde ekipman ve çalışan güvenliğini sağlamak için arıza akımını sınırlamakta kullanılmaktadır. Doğrudan topraklamada, sistem doğrudan toprağa bağlanarak topraklanır ve arıza akımı sadece toprağın direnci ile sınırlandırılır.
Prizden yapılan kontrollerde toprak nötr arası gerilim 1.5 volt olduğunda topraklamanın görevini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Gerilim zaman zaman oluşması muhtemel bir sorundur.
Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir. Toprak: Cihaz gövdelerinin toprağa iletildiği uçtur. Bu uç da yüksüzdür.
Bu büyüklükteki gerilimler, elektronik cihazların dayanma kapasitelerinin çok üzerindedir. Nötr-toprak arası gerilimler; dengesiz yüklenme, nötr temassızlığı, kaçak toprak akımları başta olmak üzere birçok sebepten ortaya çıkabilir.
Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur? Faz ve nötr'ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder.
Topraktan geçen kaçak akımlar ayrıca yangına da sebep olabilir. Toprağın kendi direnci 0,05 ohm\km gibi gayet küçük bir değerdedir. Fakat toprak üzerinden geçen akımın değerini tayin eden devre direnci, toprak ile temas haline gelen noktalardaki geçiş veya yayılma direncidir.
Voltaj silahtır, akım kurşundur. Dolayısıyla voltaj miktarı da, bir elektrik akımının ölümcüllüğü hakkında size bilgi verebilir. En nihayetinde canınızı acıtacak veya sizi öldürecek düzeyde akımın vücudunuzdan geçebilmesi için, yeterince büyük bir voltaj gereklidir.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Faz – Nötr Arası
Faz ve Nötr arası 220-230 Volt olmalıdır.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Tek fazlı sistemlerde faz prensip olarak sigorta veya anahtara girmekte sonrasında ise alıcıya ulaşmaktadır bunun için tek fazlı sistemlerde nötr kopması ve olmaması problem olmaz. Bu durumda nötr kopması alıcının çalışmamasına neden olur.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri