Doğrudan doğruya perakendecilere veya diğer toptancılara mal satan kişiye toptancı denir. Ecza depoları buna örnek verilebilir. Pazarda üretici ve perakendecilere hizmet sağlarlar. Üreticinin satış politikasını yansıtır.
Doğrudan dağıtım: Üreticinin kendi satış örgütüyle tüketiciye satış yapmasıdır. Dolaylı dağıtım: Üretici ile tüketici arasında toptancı, perakendeci, iktisadi bağımsızlığı olan satış temsilcisi, komisyoncu gibi aracı kuruluşların olmasıdır.
Direkt Dağıtım: Üretici işletmenin kendi satış örgütüyle; mamulün doğrudan doğruya tüketiciye (nihai veya endüstriyel) satışını yapması halidir. Diğer bir deyişle, alım satım işlemi bir ucunda üreticinin diğer ucunda tüketicinin bulunduğu dağıtım kanalıyla yapılır.
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Doğrudan dağıtım kanalı, turizm işletmecisi ve konuk olarak iki unsurdan oluşur.
Çok özetle, üreticinin ürettiği mal ve hizmetleri tüketiciye mülkiyeti dahil ulaştırmak için bir dizi kurumun veya sadece tek bir kurumun ya da bir hiç kurumun yer aldığı bir yoldur. Dağıtım kanalı budur.
Dağıtım Politikaları Nelerdir? Bu kapsamda 3 dağıtım politikası bulunmaktadır: Yaygın ya da yoğun dağıtım, seçimli dağıtım ve özel dağıtım.
Geleneksel dağıtım kanalı, bir ya da birden fazla bağımsız üretici işletme ile toptancı ve perakendeci kademelerinde yer alan işletmelerden oluşmaktadır. Bunun tipik bir örneği, gıda sektöründe üretici firmaların gıda toptancıları ve perakendeci marketler aracılığı ile hedef pazarlarına ürün ve hizmetler sunmasıdır.
Peki “Dağıtım kanalı nedir ve türleri nelerdir?” Ürün ve hizmet tüketiciye ulaşana kadar dağıtım kanallarından geçmektedir. Ürünü tüketiciye ulaştırana kadar geçen tüm aşamalar dağıtım kanalıdır. Dağıtım kanalları üretici, ana bayi, ara bayi, toptancı gibi aşamalardan geçerek tüketicilere ulaştırılmaktadır.
İşletmenin politikası doğrultusunda, dağıtım faaliyetlerinde gelinen son noktaya çok kanallı dağıtım sistemleri denmektedir. Çok kanallı dağıtım sistemleri, işbirliği içinde dağıtım kanalı elemanlarını koordine ederek, işletmenin ulaşmak istediği etkin dağıtım modelini sunmaktadır.
- Basit Dağıtım Yöntemi (Doğrudan Dağıtım Yöntemi): Dağıtıma tabi gider yerlerinde toplanmış giderleri sadece esas üretim yerleri arasında dağıtıldığı yöntemdir. Gider yerleri arasında dağıtım yapılmaz. Dağıtıma tabi gider yerlerinin giderleri, sırayla bir sonraki gider yerine dağıtılır.
Dağıtım stratejileri olarak en çok bilinen stratejiler; genel olarak özel dağıtım stratejisi, seçimli dağıtım stratejisi ve yoğun dağıtım stratejisi olarak bilinir.
Dağıtım, ihtiyaç duyan tüketici veya işletme kullanıcısı için bir ürün veya hizmet hazırlama sürecidir. Bu, doğrudan üretici ya da servis sağlayıcı tarafından yapılabilir ya da distribütörler ya da aracılar ile dolaylı kanallar kullanılarak yapılabilir.
Aracılı dağıtım kanal seçeneği tüketicilerin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri elde etmeleri için gereken ilişki sayısının sınırlanmasına olanak tanımaktadır. Üretici ve tüketici arasında yer alan aracı/aracılar sayesinde taraflar arasındaki işlem sayısındaki azalma önemli maliyet tasarrufları sağlayacaktır.
Kar dağıtım politikası, işletmelerin elde ettikleri net karın ortaklar ve dağıtılmamış kar kalemi ve yedek akçeler arasındaki dağılımını belirleyen bir politika olarak tanımlanmaktadır. Kar payı dağıtım politikalarını belirleyen önemli faktörlerden birisi de vergi uygulamalarıdır.
Fiziksel dağıtım ise nihai müşterilere fiziksel olarak akışını sağlamada yapılan nakliye, taşıma, depolama gibi faaliyetleri kapsar.
Tedarik zinciri sisteminin amacı hammadde ve ürünlerin en ekonomik ve etkin şekilde gerekli yere ulaşmasının sağlanmasıdır. Dağıtım sisteminin görevi ise tedarik noktasından alınan ürünlerin işletmeye getirilmesi ile ürünlerin depo yada müşteriye ulaştırılmasıdır.
Yoğun dağıtım özellikle kolayda ürünlerin dağıtımında görülmektedir.
Uluslararası dağıtım kanalı “bir malın ulusal sınırlar dışında üreticiden tüketiciye ya da endüstriyel alıcıya akışında izlediği yol” şeklinde de tanımlanmaktadır.
Geleneksel dağıtım kanalı, bir ya da birden fazla bağımsız üretici işletme ile toptancı ve perakendeci kademelerinde yer alan işletmelerden oluşmaktadır. Bunun tipik bir örneği, gıda sektöründe üretici firmaların gıda toptancıları ve perakendeci marketler aracılığı ile hedef pazarlarına ürün ve hizmetler sunmasıdır.
Elektronik da ğıtım kanalları, bilgi payla şımını kolayla ştırmak ve bilgi paylaşım maliyetlerini azaltmak için kurulan çoklu terminal ortamları olarak adlandırılabilir. Birbirine ağlar vasıtası ile bağlanmış yüzlerce bilgisayardan olu şan terminaller, elektronik dağıtım kanallarının çekirdeğini oluşturmaktadır.
Endirekt (Dolaylı) Dağıtım:Üretici ile tüketici arasındaki alım-satım ilişkisinin hukuki ve iktisadi bağımsızlığı olan ticari kuruluşlarca sağlanması halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri