Asansörlerde genel olarak mekanik balatalar kullanılmaktadır. Bu balatalar da belirli bir aşınma seviyesini aşmasında sonra ise normalden çok daha fazla ses çıkartmaya başlayacaktır. Dolayısıyla çok daha fazla ses çıkmaya başladığı durumlarda balataların kontrol edilmesi gerekecektir.
Asansörler çalışma prensipleri gereği rijit ana yapı sistemlerine doğrudan bağlanan raylar üzerinde hareket etmektedir. Bu nedenle asansör kabininin kalkış ve duruşlarında fren sisteminin etkisiyle bazı anlık darbe kaynaklı gürültüler oluşmaktadır.
Son katmanda asansör çukurunun iç gürültü seviyesini düşürmek için ses yalıtım işleminden sonra duvar ve tavan detaylarında kısmen yanmaz akustik sünger uygulaması yapılmalıdır. İpucu: Kontaktörleri daha sessiz çalışan kontaktörler ile değiştirirek belirli bir oranda gürültüyü azaltabilirsiniz.
2014 yılından bu yana faaliyette olan ALO 130 hattına Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan; Aerosol Kaplar, Asansörler, ATEX Ürünleri, Basınçlı Ekipmanlar, Elektrikli Ekipmanlar, Gaz Yakan Cihazlar, Makineler, Otomotiv, Sivil Patlayıcılar, Teleferikler ile Metroloji ve ...
Asansör dairesi ses izolasyonunda kesin sonuç almak için sizlere bariyerli süngerlerimizi öneriyoruz. Sünger arasına bariyer konulmasıyla süngerlerin daha fazla ses emme özelliği artıyor. Bariyerli süngerleri isterseniz kendiniz isterseniz tarafımıza yaptırabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
İskelet sisteminde kemiklerin içinde korunan yumuşak dokulu organların düşüş şiddetinden darbe almasını engellemek için en önemlisi duruş pozisyonunu doğru seçmek. Bunun için en doğrusu, ne ayakta durmak zemine çakılmadan hemen önce zıplamak. Düşüş anından az az hasarla kurtulmak için zemine cenin biçimde yatmalısınız.
Asansör konuşması (elevator pitch), bir girişimcinin 1 dakikadan az bir sürede, kendisini ve girişimcilik fikirlerini yabancı bir kişiye anlattığı ve ikna ettiği kısa bir sunum olarak tanımlanır.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
İlk olarak komşu sözlü olarak ikaz edilmelidir. Ardından bu durum apartman yöneticisine bildirilmelidir. Apartman yöneticisi de gürültü yapan komşuyu sözlü olarak ikaz etmelidir. Bu durum da işe yaramazsa gürültü yapan komşuya noterden ihtarname gönderilmelidir.
Bu husus asansör noktasında incelendiğinde, aylık periyodik bakım kiracının asansörü kullanımına terk edildiği için aylık periyodik bakım giderinin kiracıya, onarım ve yenileme giderinin ise bağımsız bölüm malikine ait olacağı şeklindedir.
Asansörün çalışması sırasında oluşan titreşim veya titreşimden asansörün hizmet kalitesi ciddi şekilde etkilenir. Bu nedenle buna çok dikkat edilmelidir. Bu sorunları çözmek için nedenleri bulmamız gerekiyor. Asansör kılavuz rayının titreşiminin iki ana nedeni vardır: Biri kurulum, diğeri daha sonra çalışan aşınmadır.
Asansörler deprem ve yangın esnasında kesinlikle kullanılmamalıdır. Asansörler herhangi bir sarsıntı olduğunda kendini güvenli moda alıp kapatıyor ve içerideki insanlar mahsur kalıyor. Böyle bir durumda yetkili bir kişi olmadığında asansörde mahsur kalan birini kurtarmak oldukça zor.
Asansörler durduk yere düşmez, düşmesi için bazı şeylerin olması gerekir. İlk olarak halatlar kopmaz, sadece 15-25 yıl arası olan asansörlerin halatları aşınır. Zaten eğer asansörünüze bakım yapılıyorsa bu durum fark edilir. 2. olarak elektrik kesilince asansörlerin frenleri kilitlenir ve asansör düşmez.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
İnşaat işlerinin alt kollarından olan “asansörlerin, yürüyen merdivenlerin, yürüyen yolların, otomatik ve döner kapıların bakım ve onarımı dahil kurulum işleri” de çok tehlikeli sınıfa girmektedir [4]. Dolayısıyla bu çalışma kapsamında incelenecek olan asansör montaj işleri çok tehlikeli işler sınıfında yer almaktadır.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
5909 sayılı Çevre Kanunu ve 5237 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında apartmanda gürültü yapanlar idari para cezasına çarptırılır.
Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü cezası kesilme yetkisini ilgili belediyelere devretmiş durumdadır. Belediyeye şikâyetten sonuç alamazsanız Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şikâyet hattını arayın.
Uyarıya rağmen rahatsızlık verecek şekilde gürültü çıkaran komşular için önce kolluğa ve belediyeye başvurulmalıdır. Ayrıca eğer gürültü apartmanınızın dışında, örneğin başka bir apartmanda gerçekleşiyorsa bu konuda yapılabilecek bir şey yoktur. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu bunu kapsamamaktadır.
Gürültü Yapmanın Cezası Nedir? 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca gürültü kirliliğine sebep olan kişilere 2023 yılında 4.836 TL idari para cezası uygulanır. Gürültü yapan işletmeler için bu ceza 48.828 TL'dir. Fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için ceza tutarı 146.576 TL'dir.
Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Vatandaşların günlük hayatta sıkça kullandığı asansörlerin bakımının aksatılmaması gerekiyor. Uzmanlar 12 yaşından küçük çocukların asansöre yalnız binmemelerini tavsiye ediyor.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” gereğince asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere yapılması gereken kontrollerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri