Asetilen gazı; renksiz, sarımsak kokulu, şiddetli yanıcı, havadan hafif , zehirli etkisi olmayan fakat havanın oksijenini azaltarak boğucu etki yaratabilecek bir gazdır.
Asetilen gazı, kronik etkisi olmaksızın oldukça yüksek konsantrasyonlarda solunabilir. Yüksek oranlarda oksijen ile karıştırılırsa, narkotik etki yapar ve anestezide de kullanılabilir. Ancak, bu tür karışım elde etmek ve kullanmak patlama riski nedeni ile çok tehlikelidir.
Asetonun, kanserojen, mutajen ya da nörotoksik etkisi bulunmamaktadır.
Asetilen Gazının Kullanım Alanları
Kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde kullanılır. Asetilenin kullanım alanları olarak sanayi sektörü gazın en çok kullanıldığı sektördür. Isıtılmış bakır borulardan asetilen geçirilerek benzen adı verilen bir madde elde edilir.
ASETİLEN GAZI NE İŞE YARAR? Asetilen gazı kimya, elektrik ve elektronik sektörlerinde, birçok organik maddenin üretiminde kullanılan benzen'in elde edilmesinde kullanılır. Haşere öldürücü ilaçların yapımında bile kullanılan asetilen gazı, ışık kaynağı olarak da işlev görmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Normal koşullar altında gazdır ve -83,5 °C'da sıvılaşır. Suda ve asetonda çözünür. Sodyum ile olan karışımı kolay patlar ve yüksek ısı çıkışı olur.
Asetilen Gazı Özellikleri Nelerdir? Normal şartlarda kokusuz bir gazdır. Ancak sanayi alanında, fark edilmesi için sarımsak kokusu ile kokulandırılmıştır.
Asetilen gazı LPG, Propan ve Hidrojen gibi yanıcı bir gazdır. Yanıcı gazlar hava ve oksijenli ortamda kolay yanabilirler. Asetilen diğer yanıcı gazlara göre daha kolay alev alabilen bir gazdır. Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır.
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asetilen hava ile sıcak ışık ve dumanlı bir alevle yanar. Tutuşma sıcaklığı asetilenin havaya olan oranına göre değişir.
Aseton (C3H6O) Gazının Zararları Nelerdir? Aseton gazı solumak organlarda doku yıkımına sebep olabilir; kalp, akciğer, böbrek gibi organların işlevlerini bozabilir. Son derece yanıcı patlayıcı bir gaz olan aseton, ısınma durumunda yangın, yaralanma riskini arttırır.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır. Genellikle % 50 - % 50 oranında oksijen - asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Aseton, uyuşturucu sulfonal grubu ilaçların başlangıç maddesidir. Hem iyi bir çözücü hem de organik reaksiyonların bir başlangıç maddesi özelliklerine haiz olduğu için ticari maksatla geniş çapta elde edilir.
Gaz kaynağı ve alev ile kesme işlemlerinde yakıcı gaz (oksijen) ve yanıcı gazlar (asetilen, hidrojen, propan vb.) kullanılır.
Oksijen tüpleri mavi, Azot tüpleri yeşil, Asetilen tüpleri sarı, yanıcı gaz tüpleri kırmızı ve diğer bütün gazlara ait gri renk kodları ile boyanmaktadır.
Karpitin tane büyüklüğüne bağlı olarak 1 kg'dan elde edilecek asetilen miktarı değişmektedir. 1 Kg karpitle 0,5 Kg su birleştirildiğinde pratik olarak 260 lt asetilen gazı elde edilmekte, artık madde olarak da kalsiyum hidroksit ve ısı oluşmaktadır [21,23].
Asetilen gazı daha sıcak alev oluştururken, propan gazının ısıl değerinin yüksek olması neticesinde daha yüksek ısıda alev oluşturması, oksi-propan kullanımı tavlama verimini arttırdığından tercih sebebidir.
Kimyasal içeriği C2H2 olan ve Alkin grubuna üye olan gazdır. Asetilen gazı, renksiz ve kokusuzdur.
230.00 ₺ KDV Dahil.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır. Hortumların içinden basınçlı gaz geçtiğinden kesitlerinde iplik türü malzeme bulunur. Bunlara bezli hortumlar denir.
- Asetilen gazı; renksiz, sarımsak kokulu, şiddetli yanıcı, havadan hafif , zehirli etkisi olmayan fakat havanın oksijenini azaltarak boğucu etki yaratabilecek bir gazdır.
Asetilen gazı, renksiz ve kokusuzdur.
Silisyum karbür, silisyum dioksitin kok kömürü ile elektrikli fırında indirgenmesi sonucunda gerçekleşen, saf olarak silisyum eldesi sırasında gerekenden daha fazla karbon kullanılması durumunda oluşan bileşiktir. Genellikle aşınmayı önleyici olarak kullanılır.
Oksi-gaz kaynağında, yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak sadece oksijen gazı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri