Aseton kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür. Aseton ayrıca dimetil keton, 2-propanon ve beta-ketopropan olarak da adlandırılır.
Keskin, yanıcı, zehirli olmayan renksiz bir sıvıdır. Çözücü olarak çokça kullanılır. Kapalı formülü C3H6O olarak gösterilir. Su, etanol ve dietil eterle her oranda karışır.
Örneğin; aseton,- OH grubuna sahip değildir kendi molekülleri arasında hidrojen bağı yapamaz (aprotik çözücü) ancak, C=O grubunun O atomu üzerinden başka moleküller ile hidrojen bağı yapabilir. C=O grubundan dolayı polardır. Özetlersek, aseton, aprotik polar çözücüdür.
Aseton renksiz, uçucu, yanıcı bir organik çözücüdür. Aseton bitkilerde, ağaçlarda, orman yangınlarında, araç egzozlarında ve hayvansal yağ metabolizmasının bir yıkım ürünü olarak doğal olarak bulunur. Kendine has kokusu ve tadı olan renksiz bir sıvıdır. Kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür.
Aseton bir solvent olduğundan plastiği eritebiliyor ama her türlü plastiği eritmiyor. Bazıları asetona karşı daha dayanıklı. Plastik şişelerin bazılarının arkasında hangi maddeden yapıldıklarını gösteren bir işaret mevcut (şişenin geri dönüşüm özellikleri ile ilgili bir sembol).
İlgili 28 soru bulundu
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Aseton gazı solumak organlarda doku yıkımına sebep olabilir; kalp, akciğer, böbrek gibi organların işlevlerini bozabilir.
Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir.
2. Nişasta ihtiva eden tahılların bir çeşit bakteri (A, Fernbahc'in bulduğu) vasıtasıyla fermantasyonundan elde edilir. Bu fermantasyondan elde edilen karışımda altı kısım butil alkol, üç kısım aseton ve bir kısım da etil alkol mevcuttur.
Oje çıkarıcı aseton iyi bir çözücü olduğu için boya ve mürekkep gibi maddelerin silinme aşamasında da kullanılabilir. Bu amaçla kullanılacağı zamanlarda da yine pamuk, bez, peçete gibi bir üründen destek alınabilir. Az miktarda asetonun bez üzerine dökülüp boya veya mürekkebin bulunduğu yüzeye uygulanması yeterlidir.
Tırnakları ve tırnak köklerini etkiler. Tırnaklar daha kolay kırılabilir hale gelebilir.Ciltte tahriş yapabilir. Ethyl Asetat;Tırnak cilalarını çıkartıcı yapımında kullanılan bir diğer madde. Hafif meyva kokusu vardır.
Sonuç: Çözücü olarak aseton apolar olan ojeyi çözer ve çıkartır.
Kozmetik sektöründe çözücü olarak kullanılır (oje çıkarıcı). Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır. Sanayide çoğu kimyasal maddenin üretimi için kullanılır. Asetonun dünya üretiminin neredeyse yarısı methylmetacrylate üretiminde öncü olarak kullanılır.
Çünkü, asetonlar yanıcı özelliklere sahip olan malzemelerdir. Bu nedenle de yaraya denk geldiğinde zarar verebilir.
Ilık su dolu bir kap içine sıvı sabun ekleyin ve tırnaklarınızı bu suyun içinde 5 dakika tutun. Ardından yumuşayan tırnaklarınızı limonla ovalayarak ojeleri çıkarın. Diş macunu da yeri geldiğinde aseton yerine geçebiliyor.
Oje çıkarmanın en kısa yolu, diş macunu kullanmaktır. Diş macununun içinde bulunan etil asetat, ojelerin kolayca çıkmasını sağlar. Bunun için diş macununu pamuğa sürüp tırnaklarınızı ovalamanız yeterlidir. Sprey formdaki deodorantlar da, ojelerin çıkarılması konusunda etkilidir.
Asetonu nemli bir bezle temizledikten sonra oluşabilecek hasarlara karşı ayakkabınıza bebek pudrası da dökebilirsiniz. Diş macunu içerisinde bulunan maddelerden kaynaklı beyazlatıcı özelliğe sahiptir.
Aseton ilk olarak tırnak ve tırnak köklerinde olumsuz etkilere sebep olmakta ve buna bağlı olarak kırılma ve yumuşamanın önünü açmaktadır.
Bilgisayarınızın ekranını aseton içeren temizleyicilerle silmeyin. Yalnızca ekran veya monitör temizliğinde kullanılmak amacıyla üretilmiş bir temizleyici kullanın. Temizleyiciyi asla doğrudan ekrana püskürtmeyin. Temizleyici, ekranın içine girerek hasara neden olabilir.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz. Kumaş yüzeye bulaşan boya çıkarma işleminde işler biraz daha zorlayıcı ve karışık olabilir.
Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Sirkeli Su ile Leke Temizleme
Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından Peros Sıvı Çamaşır Deterjanı Göz Alıcı Beyazlar kullanarak çamaşır makinesinde yıkayın.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri