Yeni yılda asgari ücretli çalışan 8 bin 507 lira net maaş alırken, çalışmaya devam eden asgari ücretli EYT'lilerin maaşı 9 bin 145 lira olacak. Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT'liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
EYT'LİLER DE YARARLANACAK
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
Metinde, EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.
EYT'liler; 2023'te hem aylık emekli maaşı kazanmaya hak kazanacak hem işyerinden kıdem tazminatı almaya hak kazanacak hem de eğer çalışmaya devam ederlerse emekli olmayan (aynı brüt ücrete sahip) diğer çalışanlara göre daha fazla net maaş alacaklar.
İlgili 38 soru bulundu
EYT kapsamında emekli olduktan sonra aynı işyerinde yeni bir iş sözleşmesi ile çalışmaya devam eden işçiler ile sözleşmenin tarafı olan işveren sözleşme özgürlüğü kapsamında yeni şartlar ile anlaşma yapması her zaman mümkün olabilecektir.
SGK'ya gitmeden, e-devlet üzerinden işlemleri yapmak mümkün. e-Devlet üzerinden izlenecek yol ise şöyle; *e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına 'aylık', 'emekli', 'gelir' kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan 'gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi'ne tıklanacak.
EYT emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. EYT ile 4.8 milyon kişi, borçlanma hakkı ile birlikte ise toplam yaklaşık 5 milyon kişi emekli olabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ilk maaşlar ödenmeye başlandı.
Buna karşın ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın ödemeler 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere toplu şekilde yapılacak ve böylelikle bir hak kaybı yaşanmayacak. EYT'liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başladı. Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
Maaş artışı EYT'liler dahil bu yıl içinde emekli olan tüm emeklileri kapsayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen kanun teklifine eklenen emekli aylığının enflasyon farkı ile birlikte toplam yüzde 25 oranında artırılmasına ilişkin madde kabul edildi.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
EYT MAAŞ FARKI SORGULAMA NASIL YAPILIR? E-Devlet'e giriş yaptıklarında, emekli işlemleri menüsü altında emeklik günlük ödeme kısmı sorgulandığında kısmi ödemeye hak kazandılarsa ne kadar maaş farkı alacaklarını göreceklerdir.
Emekli kök maaşı e Devlet üzerinden öğrenilebilir. e-Devlet'e TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonuca tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.
Düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde yasalaşması bekleniyor. En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
EYT BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR? EYT kapsamında emekli maaşınızın bağlandığını e-Devlet "Emekli Aylık Bilgisi" uygulaması üzerinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca maaşınız bağlandığında telefonunuza SMS gelecektir.
EYT'li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26'sı arasında, 4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28'i arasında hesaplardan çekilebilecek.
4A SGK emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.
Mart – haziran aylarında emeklilik dilekçesi veren EYT'liler temmuz ayında enflasyon oranında yapılacak maaş zammından tüm emekliler gibi yararlanacak. Temmuz ayında emeklilik dilekçesi verenlerin ayrıca bir avantajı olmayacak. Sadece kıdem tazminatı tavanı açısından bir avantaj söz konusu olabilir.
Bu rakamlara göre emekli çalışanların prime esas kazançları şu şekilde hesaplanır: 2023 Brüt Asgari Ücret: 13.414,50 TL. 2023 Günlük Brüt Kazanç: 13.414,50 TL x 1/30 = 447,15 TL.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri