Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir. Örneğin; ihtarnamenin içeriği oldukça önemlidir.
Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir. Kişi kendi başına notere gidip de işlemini yapabilir.Lakin doğru olan bir avukat yardımıyla ihtarname çekmektir.İhtarname çekerken gerekli hususların dikkate alınması oldukça önemlidir.Haklı iken haksız duruma düşülebilir.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
İhtarname, bir kişinin hukuksal boyutu olan her türlü durum için, muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasına denir. Kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da nitelendirilir.
İlgili 42 soru bulundu
noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır.
SMS ile ihtar'ın sistemimiz içinde kabul görmesinin mümkün olmadığı açık ancak admin'inde belirttiği gibi bu teknik anlamda bir ihtar değil.
İhtarnamelerin, hak ve taleplerin zayi olmaması açısından noter aracılığı ile çekilmesi önerilir. Ancak, noterden ihtarname çekmek zorunlu değildir. İhtarname, karşı tarafa PTT aracılığıyla ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Bu anlamda tarafınıza noterden gönderilen bir ihtarnamede örneğin ev sahibinizin kiracı olarak oturduğunuz evi tahliye etmeniz yönündeki talebi yer alıyorsa işbu ihtarnameye 7 gün içerisinde cevap vermeniz gerekmektedir. Ancak ihtarnameye cevabınızda yine noter kanalı ile bir ihtarname göndermek şeklinde olmalıdır.
Bu ihtarnamede, eğer 30 günlük süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse, ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği yazılı olur. Bu durumda, eğer belirlenen süre içerisinde borç ödenmezse, sözleşmeyi feshederek kiracıyı tahliye etmek mümkün hale gelir.
İHTARNAME NEREDEN ÇEKİLİR? İhtarname mümkünse hakların zayi olmaması için noter aracılığıyla çekilmelidir.Lakin bu mecburi değildir. Ptt kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.Eğer maddi imkan varsa en güvenilir ve ihtarname ispatı için noter aracılığıyla çekmek gerekir.
İhtarnamenin noter aracılığıyla muhataba yani kiracıya tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kanun koyucu sadece yazılı veya sözlü bildirim yapılmasını yeterli görmüştür. Kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmeyen kiracıya iki haklı ihtar çekilmesi gerekmektedir.
İhtarname çekildikten sonra işe gidecek miyiz ? Uygulamada sıklıkla yaşanan kafa karışıklığı arasında ihtar çekildikten sonra ihtarname isyerine ulaşana kadar çalışmaya devam edilip edilmeyeceği hususudur. Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir.
İşçilerin davranışlarından rahatsız olan ve onları biraz korkutarak tedirgin etmek isteyen işverenler tarafından başvurulan uyarıyı sözlü değil de yazılı bir şekilde sunulmasına yazılı ihtar denilmektedir.
Dolayısıyla, işçinin fesih hakkı devam etmektedir. Ancak, iş sözleşmesini feshetmeden de işverene ihtarname göndermek ve yasal olarak ödenmesi gereken işçilik alacaklarının ödenmesini talep etmek de mümkündür.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Noterden İş Sözleşmesinin Feshi için İhtarname çekilen işçi kaç gün geriye ve hangi kodla çıkarılır? iHBAR ÖNELİ + 6 iş günüdür ihtar süresi ve en çok 10 gün geriye doğru çıkış yapılabilir.
Elektronik imzanız varsa e-maille ihtar gönderebilirsiniz. Tebliğ tarihi "zaman damgası" denilen bir sistemle belirleniyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için fesih bildirim süresi olan 6 aylık dönemin sona ermesinden itibaren en az 3 ay öncesine kadar kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir.
Her ne kadar kişinin kabul etmesi halinde tebligatın her yerde yapılabileceği yönünde Tebligat Kanunu'nda hüküm bulunsa da, whatsapp programından gönderilen tebligatın geçerli sayılması yönündeki ilk Yargıtay Kararı oldu.
SANAL HUKUK Tebliğe konu evrakın whatsapp yolu ile gönderilmesi durumunda teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye tebligatın yapılmış sayılacağının kabulü gerekmektedir.
Yargıtay kararlarında görüldüğü üzere: Kiracının, ihtiyaç nedeniyle tahliyeye ilişkin sözlü ve yazılı olarak kendisine yapılmış olan ihtar üzerine, kira sözleşmesine konu olan taşınmazı tahliye davası açılmadan boşaltması halinde, kiraya verme yasağı nedeniyle açılan tazminat davaları kabul edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri