Asgari ücretleri 750 TL - 1.500 TL arası nafaka ödemektedir. Nafaka miktarı hakimin özgür hür iradesi ile tarafların ekonomik durumu, yaşam tarzları, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak tayin edilir. Kanunda nafaka su şu kadar olur diye tek tek gösterilmemiştir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
6000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Boşanma davalarında nafaka veren kişinin maaşı, 6000 TL ise burada vermesi gereken nafaka 1500 TL'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Fakat her bölge de hakimlerin teamüle göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. 2023 yılı itibariyle asgari ücret net 8.506 Türk Lirasıdır. Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Sorusunun cevabı yukarıda açıklandığı üzere aile mahkemesi hakiminin takdirinde olarak duruma göre belirlenir. Ancak her halde 20 bin TL maaş alan en az 4-5 bin TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır. Hiç çocuk olmasa da çalışmayan eşe nafaka ödenmek zorundadır.
Nafaka, her yıl bir defa artar. İlk artış, kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıl sonra yapılır. TÜİK tarafından ÜFE ve TÜFE verileri dışında bu verilerin 12 aylık ortalamaları da yayınlanmaktadır.
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %71,83 olarak gerçekleşti.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Asgari Ücretle Çalışan Ne Kadar Nafaka Öder
Asgari ücretlinin durumu incelendiğinde 2023 yılı için olağan dışı durumlar hariç olmak üzere ödenecek nafaka 200 ile 800 TL arasındadır. Bunlar tahmini değerler olup nafaka farklı detaylara bağlı olarak değişebilir.
Örneğin, maddi durumu kötü bir ailede 200-300 TL civarında bir iştirak nafakasına hükmedilirken ekonomik koşulları daha elverişli bulunan faklı bir olayda 3000-5000 TL civarında iştirak nafakasına hükmedilebilir.
Bu tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar geçerli olur ve ardından iştirak nafakasına dönüşebilir. Böylece, hükmedilen iştirak nafakası; boşanma kararı kesinleştiğinde başlar ve erkek çocuk reşit oluncaya kadar devam eder.
Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde eş, bu nafakanın talebinde bulunmadığına dair bir madde belirtiyorsa bu nafaka talebinden feragat etmiş sayılmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında bu nafaka talebinden feragat eden eş, anlaşmalı boşanma sonrası yeniden dava açarak yeniden nafaka talebinde bulunamayacaktır.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Medeni Kanun'da eşlerin nafaka alabilmeleri için evlenmemiş olması şartına dair bir hüküm vardır. Nafaka hakkı olan taraf evlenirse nafaka kesilir. Ayrıca evlilik dışı bir ilişki varsa ve karşı taraf bunu ispatlayabilirse nafaka kesilir.
Bu miktar kişinin ekonomik durumuna göre belirlenecek olduğundan boşanma davasında nafaka maaşın %25'i kadar olmakta, bu oran maaşın Hakimin karanına göre %50'ye kadar çıkmaktadır. 2022 yılında taraflara bağlanan minimum ve ortalama nafaka miktarı 400 ila 800 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Ancak birikmiş nafaka alacaklarında durum farklı işlemektedir. Birikmiş nafaka alacağı varsa önce 1 aylık nafaka alacağının tamamı borçlunun maaşından tahsil edilir. Daha sonra her ay maaşın ¼ oranında kesinti yapılarak, birikmiş nafaka alacağının tahsili tamamlanır.
Asgari ücretli çalışarak 8.500 TL kazanan bir eşin boşanma esnasında ödeyeceği nafaka miktarı maaşın %25 olarak belirlenebilir. Ancak bu oran önemli bir kıstas değildir ve değişiklik gösterebilir. 8.500 TL alan bir kişi ortalama 2.125 TL ile 3.000 TL arasında kesin olmamakla beraber ödemesi muhtemeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri