50'li, 60'lı ve 70'li yaşlarındaki 164 bin 225 kişiyi inceleyen bilim insanları düzenli Aspirin kullanımının, tehlikeli kanamalarla karşılaşma ihtimalini yüzde 43 artırdığını ortaya çıkardı. Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.
Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, 4-8 saat aralıklarla 1 defada 1-2 tablet olmak üzere günlük maksimum doz 4 g'ı aşmayacak şekilde kullanılmalıdır. ASPİRİN'i doktorunuza ya da diş hekiminize danışmadan 4 günden fazla veya yüksek dozda kullanmayınız.
100 yılı aşkın bir süredir aspirin baş ağrısı ve diğer ağrılar için ağrı kesici olarak kullanılıyorken 70'lerin başında, ağrı dindirici etkisinin yanı sıra kalp hastalarına sunduğu faydalar sebebiyle “mucize ilaç” olarak adlandırılmıştır.
Örneğin; Mart 2016'da JAMA Onkoloji dergisinde yayınlanan ve 136 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçları, haftada iki defa düzenli aspirin içenlerin kansere yakalanma riskinin % 3 azaldığını ortaya koydu.
CORASPIN, uzun süreli kullanım için tasarlanmıştır. Tedavi sürenize doktorunuz karar vermelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Daha önce sindirim yolu kanaması geçirenler, aktif ülseri olanlar, aspirin dışında kan sulandırıcı kullananlar, kanamaya eğilimi olanlar, ağrı kesici -romatizmal ilaç, ginkgo biloba veya omega-3 alanlar, karaciğer veya böbrek hastaları, ileri yaş, fazla alınan alkol, hipertansiyonu kontrol altında olmayanlar.
Hem koruyucu tedavide hem olay esnasında kullandığımız bir ilaç. Damarlardaki pıhtıyı eritmeye ve damarı açmaya yardımcı görevi görüyor. Ama kişinin hiçbir şikayeti olmadan kullanması sakıncalıdır. Sık kullanımı mide kanamasına neden olabilirken yüksek dozları beyin kanamasına neden olabilir.
Kimler Aspirin kullanmalıdır? Koroner damar hastalığı bulunan ve aspirin kullanmasına mani bir durumu olmayan tüm hastalar için aspirin yararlıdır ve ömür boyu önerilmektedir. Günde 75-100 mg doz bu amaç için yeterlidir; daha yüksek dozlarda yarar artışı olmaksızın kanama riski artmaktadır.
Orta şiddetteki doz aşımı durumunda (ASPİRİN'den uzun süre boyunca kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız) sersemlik hissi, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, işitme kaybı, terleme, bulantı, kusma, zihin bulanıklığı, gibi belirtiler görülebilir.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
*Üst GİS'ten hızlı absorbe edilir. *15 – 20 dk içinde salisilat düzeyleri pik seviyeye ulaşır. Etki süresi: 4 – 6 sa. *Antitrombosit aktivitenin başlangıcı 1 sa., etki süresi 7 güne kadar uzar.
Kan sulandırıcı etki bebe aspirinin faydaları arasında da ilk sıralarda gelir. Uzmanlar şeker, tansiyon ya da kalp krizi riski taşıyan ailelerin evlerinde bebe aspirini bulundurmalarının faydalı olduğunu belirtir.
Pek çok romatolog günümüzde aspirini ağrı kesici, iltihap giderici olarak kullanmamaktadır. NSAİİ ler kortizonun ağrı kesici ve iltihap giderici etkisine yardımcı olmaları ve kortizon dozunun en aza indirilip hatta kesilmesine yardımcı olmaları nedeniyle de kortizon tedavisine yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır.
Ancak 100 miligram bebe aspirini yapılan çalışmaların sonuçlarından iyi netice elde edilemediği görülmüştür. Aspirin 100 miligram yerine 150 miligram ve gece yatarken kullanılmalıdır.
Ama tüm bunlara rağmen ateş yine yüksek olmaya devam ediyor ve kişiyi rahatsız ediyorsa o zaman ateş düşürücü ilaçlara başvurmamız gerekiyor. Ama burada da şöyle önemli bir nokta var: Aspirin ve diğer ateş düşürücüleri çocuklarda, 16 yaşından küçük olanlarda kullanmamak lazım.
Aspirin de kanı sulandırır ve kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bazı kişiler kan pıhtılaşma riskleri yüksek kaldığında, kan sulandırıcıları yaşamları boyunca almak zorundadır. Yan etkiler. Kan sulandırıcıların en yaygın görülen yan etkileri kanamadır.
Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Aspirin yıllardır doktorlar tarafından hastalara yazılan bir ilaç. Fakat doktorlar hastanın durumuna göre ilacın kanı sulandırmasının faydasını ve riskini hesaplayarak bu ilacı veriyor.
Amiadaron, diltiazem, tamoksifen, kortizon, tetrasiklin, östrojenler, aspirin, metotraxate karaciğer yağlanması yapan ilaçlar arasındadır.
Aspirin ya da asetilsalisilik asit (kısaca ASA); ağrı, ateş ve enflamasyonu azaltmak için kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca kan seyreltici etkisi vardır ve kalp krizine karşı koruma sağlaması amacıyla uzun dönem düşük dozda kullanılır.
Aspirin ve ibuprofen olmak üzere bu ilaçlar damarı genişleten maddelerin salınımını zaltarak tansiyonu yükseltebilirler. Ayrıca özelllikle uzun süreli kullanımda böbreğe hasar vererek tansiyon yüksekliği yaparlar.
Uzmanlar, aspirinin bir anda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Aspirinin doktor kontrolünde ve kademeli olarak bırakılması öneriliyor.
Bebek aspirini (veya çocuk aspirini) halk arasındaki tabiri ile “kanı sulandırmak için kullanılan” piyasadaki 80-100 mg'lık aspirinlere verilen genel addır. Normalde 500 mg'lık aspirin baş, eklem veya kas ağrılarını gidermek için kullanılırken 80-100 mg'lık “düşük doz aspirin” tedavisindeki amaçlar tamamı ile başkadır.
Sebebi, aspirinin 60 yaş ve üzerinde düşük dozda bile yaşamı tehdit eden sindirim sistemi kanamaları ve ülsere yol açabilmesi.
Aspirin, ibubrufen (Advil®, Nurofen® ), naproksen (Apranax®), celocoxib (Celebrex®), indometazin (Endol®, Endosetin®), diklofenak (Voltaren®) ve birçok başka ağrı kesici bu gruptadır. Ağrı kesicilerin kafein ile birlikte kullanımı da potansiyel böbrek hasarını arttırır.
Sık kullanımı mide kanamasına neden olabilirken yüksek dozları beyin kanamasına neden olabilir. Aspirini genellikle eklem romatizmalarında ateş düşürücü görevinde kullanıyoruz. Ama şikayeti olmayanlara mide ülseri ve mide kanamalarına neden olabileceğinden önermiyoruz. Unutmamak gerekiyor ki aspirin de bir ilaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri