Yani 2023 yılı için belirlenen asgari ücret olan 11.402 TL'yi baz alırsak, bankalar aylık gelirinizi ikiye bölerek; 11.402/2 = 5701 TL kredi taksiti ödeyebileceğinizi belirler.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Asgari Ücretle Kredi Üst Sınır Hesaplama
Kanuni olarak aylık olarak ödenebilecek olan kredi taksit miktarı en fazla 5 bin 701 TL'dir. Kredi notu bu aşamada son derece önemlidir.
Ancak bir genelleme yaparsak, bankaların çoğunluğunda uygulanan formül, “aylık net gelir /2”dir. Bu formül ile kişinin ödeyebileceği en yüksek kredi taksit tutarı hesaplanıyor. Örneğin en düşük asgari ücret ile maaş alan ve kredi borcu olmayan bir kişi, 11.402 TL/2 = 5.701 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
Asgari ücretli bir kişi kredi alabilir. Bununla birlikte, kredi başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağı, gelir düzeyine, kredi ödeme kapasitesine, kredi notuna ve bankanın politikalarına bağlı olarak değişir. Bankalar genellikle gelir belgesi talep eder ve başvuranın kredi ödeme yeteneklerini değerlendirir.
İlgili 27 soru bulundu
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Yani 60 ay vade seçeneği ile bankadan konut kredisi kullanmak isteyen bir asgari ücretli, maksimum 60 x 1.162 TL olacak şekilde toplamda 69 bin 720 TL konut kredisine başvuruda bulunabilme imkanına sahiptir.
Kişinin alabileceği maksimum kredi tutarı, belgelenebilir gelire göre hesaplanır. Buna göre, aylık taksitlerin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50'sini geçmeyecek şekilde düzenleme yapılır. Ödediğiniz taksitlerin toplam tutarı gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde farklı krediler için borçlanabilirsiniz.
Yeni ekonomik modelle birlikte Kasım 2021'de bu süre 107 aya yükseldi. Mayıs 2023'te bir memurun 95 metrekare ev satın alabilmesi için 15 seneden daha fazla (184 ay) yemeden içmeden çalışması gerekiyor.
İlk kez konut alacaklara, 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almaları için, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizle kredi verilecek. İkinci paket birinci ve ikinci el konutları da kapsıyor.
500.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 920.089,12 TL'dir. Ortaya çıkan ödeme planına göre aylık taksitler 7.667,41 TL tutarındadır.
Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler. Bazı bankalarda istisnalar da mevcuttur. Kredi çekebileceğiniz tutar, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90'ınını geçemez. Evin değerini eksper belirler.
0.69 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI 0,69 konut kredisinde temel şartlar şu şekilde olacak; Üzerinde hiç ev bulunmaması, Son 1 yıl içerisinde ev alınacak olan ilede ikamet ediliyor olması (3.bölge hariç), 5 yıl boyunca satışın olmaması, Son 1 yıl içerisinde konut alınan ilde ev alım satımı yapılmaması.
Evin Ekspertiz Değerinin Yüzde Kaçına Kredi Verilir? Bankalar tarafından satın alınacak evin tamamı için kredi verilmemektedir. Her bankanın anlaşmalı olduğu ekspertiz uzmanları bulunur. Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır.
Buna göre, 2020 Mayıs'ta bir asgari ücretlinin konut sahibi olabilmesi için yaklaşık 61 ay, yani 5 yıl boyunca kazancını biriktirmesi gerekiyordu. Bu süre, 2022 Haziran'da 121 ay ile en yüksek seviyeye çıktı. Temmuz 2022'de asgari ücrete yapılan zamdan sonra bile ancak 108 aya, yani 9 yıla gerileyebildi.
Konut kredisinde hem başvuru sürecinizi hem de ödeme planınızı etkileyecek en önemli faktörlerin başında, aylık gelir durumunuz bulunuyor. Çünkü taksit oranlarınız aylık gelirinizin elverdiği ölçüde hazırlanır.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
Kampanya kapsamında; Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları, 15 yıl vade, düşük faiz ve 5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlayacak.
Örneğin; bir banka orta gelirliye %0.69 oranlı konut kredisi sunuyorsa bu krediden yararlanabilmek için belirli bir gelir şartı koymuştur. Bu banka, örneğin en az 30 bin TL net hane geliri olan kişilere kredi veriyor olabilir.
- Bu karar kapsamında konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak kişilerin azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri