“Asil Stajyer” olarak teklif alman işverenin öncelikli tercihi olduğunu gösterir. “Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir.
Staj Türleri
Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
1- Staj teklifini kabul ettikten sonra İşveren Staj Sorumlusu ile telefon ve e-posta yolu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İşveren Staj Sorumlusu iletişim bilgilerine staj teklifini kabul ettikten sonra Kariyer Kapısı'ndan ulaşabilirsiniz.
Kimler Başvurabilir? Yurt dışındaki üniversitelerde, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
İlgili 18 soru bulundu
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
“Asil Stajyer” olarak teklif alman işverenin öncelikli tercihi olduğunu gösterir. “Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir.
İşverenler genelde minimum yirmi iş günü olacak şekilde staj teklifi göndermektedir. Teklif edilen staj süresi öğrenci ve üniversitesi için uygun değilse; öğrenci işverenle iletişime geçip staj süresinde değişiklik talep edebilir.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5'inci maddesinin (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır.
Ücret ve Sigorta İşlemleri
MADDE 14- (1) Stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince staj yaptığı kurum tarafından staj bitimine müteakip en geç beş iş günü içerisinde ücret ödenir.
Evet, staj sürecinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 25. maddesi uyarınca stajyere yasal ücret ödenecektir.
Stajyerler, profesyonel alanda tecrübe edinirken, teorik bilgilerini pratiğe dökerler. Birimin çalışma talimatlarına uygun hareket eder, işlemleri yakından takip eder, belgeleri doldurur, işyeri sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yapar.
Program ile üniversite öğrenimine devam eden gençlerimizin mezun olmadan önce iş hayatını tecrübe edebilmeleri ve istihdam edilebilirliklerinin desteklenmesi için kamu kurumları ve gönüllü özel sektör kuruluşlarındaki staj olanaklarından faydalanması amaçlanmaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Staj Programı'nın 2023 yılı başvurularının bugün itibarıyla başladığını açıkladı. Erdoğan, "Yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden rakamı, 2023'ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz'' dedi.
Başkanlığımız tarafından belirlenen staj süresi 30 gündür. Ancak zorunlu staj uygulamaları kapsamında Başkanlığımızda staj programına katılan öğrenciler, “öğrenim gördükleri üniversiteleri tarafından belirlenen süreler çerçevesinde” de staj yapabileceklerdir.
Staj Seferberliğine ilişkin teklif ve onay süreçlerinin tamamı Kariyer Kapısı sistemi üzerinden yürütülmektedir.
(2) Stajyer tarafından Kariyer Kapısı Platformu üzerinden staj yaptığı kurum değerlendirilir. (3) Staj programını başarı ile tamamlayan stajyerlere Kariyer Kapısı Platformu üzerinden staj belgesi verilir.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Bu stajımı üniversitemdeki zorunlu staj yerine saydırmam mümkün mü? Staj Seferberliği kapsamında, staj programına kabul edilen ve stajı üniversite yönetimi tarafından onaylanan tüm öğrencilerin stajları, bölüme bakılmaksızın 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında "zorunlu staj" statüsünde değerlendirilecektir.
Mesleki eğitim gören, staj yapan öğrencilerin işletmesinde bu eğitimi tamamlamasını sağlayan işverenlere devletin desteği 2021-2022 öğretim yılında da devam edecektir. Bu kişilere ödenmesi zorunlu olan ücretlerin bir kısmı ya da tamamı devlet tarafından karşılanacaktır.
Cevap: Staj yapabilmek için herhangi bir not ortalaması kriteri aranmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri