Kimyasal asitler çoğu cilt rahatsızlığının tedavisinde faydalı olduğu kadar yanlış kullanıldığında da bir o kadar zararlı olabilirler. Her cildin bariyer fonksiyonlarının işleyişi farklıdır, her cildin yapısı ve hassasiyetleri de farklıdır ve dolayısıyla her cildin asit tolerasyonu aynı değildir.
C Vitamini Güçlü Bir Antioksidandır
Bunun sonucunda cilt bariyeri hasar görür, cillteki kolajen miktarı azalır, lekelenmeler ve ton eşitsizlikleri başlar, nihayetinde erken yaşta kırışıklıklar baş gösterir.
Asitli ürünler, haftada 1 defa akşamları kullanılması uygun olan ürünlerdir. İçeriğindeki kimyasal bileşenlerin fazla kullanımı cilde yarardan çok zarar sağlayacaktır. Cildin tolere etme durumuna göre haftada en fazla 3 akşam kullanılmalıdır. Haftada 3'ten fazla yapılan eksfoliasyon cilt bariyerine zarar verebilir.
Derişik sülfürik asit gayet kaşındırıcı olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Temas halindeki bölge göz duşu veya seyreltik baz ile yıkanmalıdır. Su ile yıkandığı takdirde ısı açığa çıkacaktır ve termal yanıklara sebebiyet verecektir.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Yaz aylarında güneş ışığına maruz kalmak, cildin daha da hassaslaşmasına ve güneşe karşı tahrişe neden olabilir. Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında retinol ve C vitamini gelmektedir. C vitamini ile birlikte kullanıldığı takdirde Niacin'e dönüşür. Retinol ve niacinamide birbirinin etkilerini azaltan bileşenlerdir. Bu yüzden ikisi birlikte kullanıldığında güçlü etki görülmez.
Yazın C Vitamini Kullanımı
En çok tercih edilen cilt bakımı asitlerinden biri de L-Askorbik Asit, yani C vitamini. C vitamininin antioksidan özellikli bileşeni olarak da bilinen L-Askorbik asit, yüzdeki pigmentasyonu hafifletiyor ve kolajen üretimini artırarak cildi onarmaya başlıyor.
Kimyasal asitleri kullanmak bir zorunluluk değildir. Özellikle cilt bakım ürünleri bazı durumlarda kullanılması yarardan çok zarara sebep olabilir. Bazı ciltler aşırı hassas olduğundan kimyasal asitler bu ciltler için tahriş edici olabilir.
Yağlı ve akneli ciltlerin tercih ettiği, tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlayarak sivilceleri temizlemesiyle bilinen ve cilt bakımında sıklıkla yararlanılan asit çeşididir. Aynı zamanda beta hidroksi asit (BHA) olan salisilik asit, cilt bakımında sıklıkla kullanılan bileşenler arasında yer alır.
Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfürik asidin deri ile temasında hemen bol çeşme suyu ile yıkamalı, bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Önce temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, sonra soda, bikarbonat gibi yumuşak bir alkali çözeltisi uygulanmalıdır.
Hyalüronik asidin cilde fayda göstermesi için hyalüronik asit içeren bir serum kullanıldığında, üzerine mutlaka nemlendirici krem uygulanmalı ve ürünün etkisi arttırılmalıdır.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Bu çeşitler, mevcut sivilce görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Salisilik asit; peeling özelliği bulunan bir tür olarak bilinir. Bu sayede cilt yüzeyinde meydana gelen ölü deriyi peeling etkisiyle ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda bu bakım ürünü, ciltte bulunan yağ dengesini sağlamaya yardımcı olabilir.
Nemlendiricide dikkat etmeniz gereken içerikler: Doğal yağlar, Hyaluronik Asit, B3 Vitamini (niasinamide), B5 Vitamini (pantenol), Gliserin, Seramid, Üre, Aloe, Kaplan Otu, Aynısefa, Sarı Kantaron gibi içerikler cilt bariyerinizin onarımına katkıda bulunur.
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
Nemsiz, bariyeri hasar görmüş cilt; donuk, mat bir görünüm, ciltte gerginlik, akne, enfeksiyonlar ve kaşıntı hissi ile kendini belli eder. Ayrıca cilt su ile temas edince kepek gibi pul pul dökülmeler olabilir. Yağlı, kuru, karma her ciltte bu sorun olabilir.
Cilt bakım ürünleri: Salisilik asit veya glikolik asit içeren cilt bakım ürünleri kullanmak, komedonların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Retinoidler A vitamini özelliğine sahip olan kremler olduğundan dolayı birlikte kullanılmaları oldukça faydalıdır. Azelaik asitlerin salisilik asitler ile birlikte kullanılmamaları gerekir. Birbirlerinin etkilerini nötrleyen bu iki bileşim cildin tahriş olmasına sebebiyet verebiliyor.
Hyalüronik asidi; ciltte kırışıklık etkilerini görmeye başlayan kişiler, sivilceli ve aşırı kuru cilde sahip olan kişiler, gün boyu dolgun ve canlı bir cilde sahip olmak isteyen tüm kişiler yaptırabilir.
Niacinamide içeren serumlar retinoidler, nikotinik asit, glikolik asit, salisilik asit gibi aktif asit bileşenleri ile birlikte kullanıldığında cildin tahriş olmasına neden olarak ciltte sivilce oluşmasına neden olabilir.
Ciltteki ince çizgilerin görünümünü azaltmaya yardımcı olan, cildi pürüzsüzleştiren ve düzenli kullanıldığında cildin sağlıkla ışıldamasını sağlayan bu hyaluronik asit serumu, sabah ve akşam olmak üzere temiz cildine uygulayabilirsin.
Güvenilir kozmetik ürünlerinde bulunan faydalı etken maddeler, salisilikle birlikte cildin farklı ihtiyaçlarına cevap verir. Salisilik asit içeren jel, tonik, krem ve öteki ürün çeşitleri her gün kullanıma uygundur.
Cilt bakım serumu, cildinizi cilt tipinize uygun bir temizleyiciyle temizledikten ve tonik uyguladıktan sonra günde bir ya da iki kere yüzünüze ve boynunuza cilt bakım serumu kullanabilirsiniz.
Sebum dengesini sağlamak ve fazla yağlanmayı önlemek için Niacinamide içeren serumları toniğin ardından uygulayabiliriz.. Kış mevsiminde tercih ettiğimiz yağlı nemlendiriciler yerine daha hafif yapılı diye nitelendirdiğimiz su bazlı nemlendiriciler yazın cildimiz için iyi bir tercih olacaktır.
Aynı zamanda cilt soyucu asitler olarak da bilinen hidroksi asit çeşitlerinden ziyade alfa hidroksi asit (AHA) ve beta hidroksi asit (BHA) cilt bakımında en sık kullanılanlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri