Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir. Xenon far uzun kısa olarak kullanılması ise bu teknolojinin ideal ışık üretim seviyelerine ulaşmasının birkaç saniye almasıyla doğrudan ilişkilidir.
Xenon farların muayeneden geçişleri, eğer ilgili xenon farlar arabanın orijinalinde yoksa mümkün değildir. Araca sonradan takılmış olan xenon farlar ile muayeneye girilirse muayeneden geçilmez ve araçlar hasarlı gösterilir.
Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir. Bu sebepten dolayı LED Xenon tercih ederken ceza yememek için beyaz harici renklerden uzak durmanız gerektiği açıktır.
Xenon beyinli ve devreli eski tip olarak tabir edilen bir gaz türevi ile çalışan sistem iken LED ampüller direkt olarak muayeneden geçecek şekildedir. LED Xenon da ruhsata işlenmez.
Trafikteki sivil araçların bunu kullanması belli cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep olur. 2024 yılı için güncellenmiş çakar lamba takma ve kullanma cezası, 6.440 TL'dir. Eğer bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25 gibi bir indirim yapılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Xenon far ya da diğer bir ifadeyle Zenon far, eğer orjinalinde yoksa ve sonradan montajı yapılmışsa TÜVTÜRK yönergelerine göre ağır kusur olarak nitelendirilir.
Bu konuyla birlikte deli mavi, turuncu gibi çeşitli renklerde led ya da nadiren halojen ampuller sis farlarında kullanılabilmektedir. Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
OEMH11 Mini Slim Led Xenon 12.800 Lümen 6000k Beyaz Renk Muayeneden Geçer.
Hava Koşullarının Rolü Hava koşulları, far renginin etkisini artırabilir. Özellikle sisli havalarda beyaz ışık, sisin içinde kaybolabilir. Sarı ışık ise sisli koşullarda daha iyi görünürlük sağlayabilir.
Tüm bunlar için hangi farın açık olduğu ise ön gösterge panellerinden takip edilebilir. Sis farlarının kullanımı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirlenmiştir. Sisli, karlı ve şiddetli hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para ceza uygulanır.
Gelişen teknolojisi ile 3 kat daha fazla ışık yayabilirken, halojen ampule göre daha az enerji harcar. Xenon far beyni için genel özelliklere bakıldığında; Her araca uygun olarak takılabilir. Sürüş sırasında sürücüye net bir görüş alanı sağlar.
Bosch, Philips, Hella en iyileri. Ayrıca Cenmax, Texon bunlarda kalitelidir.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
3) Ömürleri 3000 saat civarı olmasına rağmen, teorik ömrünün yarısına gelen bir xenon ampul parlaklığının neredeyse %50'sini kaybedecektir. Yani 1500 saat yanma süresine sahip bir D2S ampul, halojen ampullerle aşağı yukarı aynı güçte yanacaktır. Daha iyi aydınlatma için ampul tamamen sönmeden değişim gerekebilir.
Plaka aydınlatma lambaları hafif kusur, 2 hafta önce muayeneden bu şekilde geçtim ben de fark etmeden gitmiştim sürpriz oldu. Yanmıyorsa hafif kusur geçer. Beyaz veya sarıdan farklı renkte yanarsa ağır kusur kalır.
Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Body Kit Muayeneden Geçer Mi? Türkiye'de araçların düzenli olarak periyodik teknik muayeneye tabi tutulduğu bir sistem bulunmaktadır. Bu muayeneler, araçların trafik güvenliği ve çevresel standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Body kitler de bu muayene kapsamında değerlendirilir.
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
4300K Gün Işığı, 6000K Beyaz ve 8000K Buz mavisi renk seçenekleri mevcuttur.
LED ve Xenon far arasındaki fark, temelde kullanım amaçları ile birbirinden ayrılır. LED teknolojisi genel olarak gündüz farları için tercih edilir. Xenon farlar ise daha çok kısa far olarak kullanılır. Bununla birlikte, Xenon far güçlü ışık yaydığı için iyi ayar yapılması gerekir.
Katalog değeri olarak 55 watt bir halojen oto ampulünün lümen değeri 1600- 1800lm arasında, 35Watt D1S xenon ampul 3000-3200lm arasında, 35 Watt LED ampulün lümen değeri 4000-6000lm arasında olduğu belirtilmektedir. Bu değerler ürünün kalitesine, markasına, dizaynına göre farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri