Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını uyardığı gözlenmektedir. Bu amaçla atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedirler.
Boy uzatmanın en iyi yolu muhtemelen düzenli olarak boy uzatan fiziksel aktivite yapmaktır. Bunlar yavaş tempolu koşular, yüzmenin önemi büyük bunun yanında yoga, vücut esnetme hareketleri, barfiks egzersizleri gibi boyunuzu uzatmak için yapabileceğiniz çok çeşitli fiziksel aktiviteler mevcuttur.
Büyüme plakları kapandıktan sonra spor ve eksersiz gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
İlgili 27 soru bulundu
İnsan boyu 21 yaşına kadar uzar yani o yaşa kadar boyun uzayacak. Ama bu boy uzaması ergenlik dönemindeki gibi değildir.
Büyümekte olan gençler ve çocuklar, en fazla boy uzunluğuna ulaşabilmek için her gece en az 8 ile 11 saat kaliteli uyku uyumalıdır. Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır.
27 yaşından sonra boy uzar mı? 27 yaşında sonra boy uzamaz. Boy uzaması ergenlik bitince durur.
15 yaşından sonra boy ne kadar uzar? Ergenlik dönemi boyunca, bireylerin boy uzunluğu cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, kızlarda ergenlik döneminde boy uzunluğu ortalama 6-20 cm arasında artabilir, erkeklerde ise ortalama 10-25 cm arasında artabilir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Yaşamın ilk 6 ayında bebekler her ay yaklaşık 1.5-2.5 cm uzarlar. 6-12 ay arasındaki dönemde ise her ay yaklaşık 1-1.5 cm uzarlar.
Boy uzamasında veya uzunluğunda en önemli faktör genetik yapıdır. Beslenme ve spor ise diğer etkenler arasındadır. Ancak beslenme ve sporun etkisi genetik yapının yanında oldukça azdır.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Kasların gerilmesini ve boyun uzamasını tetikleyen sporların başında; basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gelir. Çocuğun sürekli atlayabileceği ve sıçrayabileceği sporlar yani kaslar üzerinde gerilme yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedir.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Bu sebeple bu yaştan itibaren ideal boy uzunlukları ve ideal kiloları kız çocuklarından daha fazla artış gösterir. 14 yaşında olan bir erkek çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 164,9 cm'dir. Bu yaşa sahip olan erkek çocuğunun ortalama ideal kilosu ise 56,2 kilogramdır.
Boy yalnızca çocuklukta ve ergenlikte uzamıyor, Prof. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatmanın yaşı olmadığını belirterek, "40'ından sonra uzayan çok kişi var" diyor.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Messi 7 yaşından 10 yaşına dek sadece 7 santimetre uzar (1,27). Vücudunda bir büyüme hormonu eksik olduğu için iğne yüklemeleriyle tedavisi mümkündür; ancak ayda yaklaşık 1500 dolar tutan masraflara rağmen ailesi tedaviyi yaptırır. İşe yarayan iğneler Messi'nin 13 yaşına girerken 20 santimetre uzamasını sağlamıştır.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri