Âşık edebiyatı nazım türleri genellikle koşma ve semai nazım şekilleriyle söylenir. Konuları bakımından koşma ve semaiden ayrılır. İnsan, tabiat, aşk, sevgi sevgilinin güzelliklerinden bahseden şiirlerdir.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ 1) KOSMA En sevilen yaygın aşık tarzı nazım biçimidir. •Hecenin sadece 'li ölçüsüyle yazılır.
İlgili 37 soru bulundu
Koşma, semâî, destan, varsağı gibi nazım şekilleri kullanılmıştır. Hece ölçüsünün 7'li, 8'li ve 11'li kalıplarına ağırlık verilmiştir. Aşk, tabiat, gurbet, ayrılık, ölüm, özlem, kıskançlık, yiğitlik, toplumun sorunları, insan davranışları, bunlarla ilgili eleştiriler konu olarak işlenmiştir.
Koşmalar ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı şiirlerdir. Yani, koşmaların uyak örgüsü; genellikle: axax - bbbx - cccx... biçimindedir ve bir koşma genellikle en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur.
Halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel edebiyatımızın adıdır. Bu geleneği sürdüren şairlerimize Âşık denildiği için bu edebiyata da Âşık Edebiyatı denilmiştir. Âşık, Türk Halk Edebiyatında XVI. yy'ın başından itibaren görülen şair tipidir.
Cem Dilçin, halk şairlerinin kullandığı bu biçimlere “aruz ölçüsüyle yazılan halk şiiri nazım biçimleri” adını vermektedir. Bu bağlamda divan/divanî, semai, selis, kalenderî, satranç, vezn-i âher olmak üzere 6 nazım şekli sayar.
Varsağı, Varsak Türkleri'nin kendilerine özgü bir ezgiyle söyledikleri türkü biçimidir. Semâiye benzer, hece ölçüsünün en çok sekizli kalıbıyla yazılır. 4+4 duraklı veya duraksız olur. Kafiye şeması şöyledir: xaxa bbba ccca Semâiden ezgi yönüyle ayrılır.
Biçimi şiirin dış yapısı, yani nazım birimi, ölçü, uyak (vezin) ve hacim (mısra, beyit ya da dörtlük sayısı) oluşturur. Türü ise şiirin içeriği (muhtevası) yani ana duygusu (teması) ve şiirin anlamı üzerinde etkili olan mecazlar oluşturur.
Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur.
Nazım Biçimleri Nasıl Bulunur? Nazım biçimi şehir üzerinden ele alınan uyak ve kafiye ölçüsü incelemek suretiyle bulunmaktadır. Özellikle şiirin içerisindeki farklı dizeler üzerinden Ses benzerliği ele alınmak suretiyle nazım biçimi öne çıkar.
Varsağı ilk olarak Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkleri tarafından söylenen şiirlerdir. Varsağı kelime olarak Varsak tarzı ve Varsaklara ait olan anlamlarına gelir. Varsak Türklerinin konar göçer bir topluluk olması varsağı ezgilerinde dirençli ve güçlü bir söyleyiş tarzının oluşmasına neden olmuştur.
Genellikle sözlü olmasına rağmen aşıklar, şiirlerini "cönk" adı verilen defterlerde topluyor. Aşık tarzı halk edebiyatının özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: Koşma, destan, varsağı gibi nazım şekilleri kullanılıyor. Koşma, kendi içerisinde; güzelleme, taşlama, ağıt gibi çeşitlere ayrılıyor.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir.
Âşık, halk edebiyatı tür ve şekillerindeki bir ürünü sazı eşliğinde bir dinleyici grubu karşısında icra edebilen kişidir. Bunun yanında rüyada bade içme, hazırlıksız şiir söyleme, karşılaşma, hikâye anlatımı gibi âşıklığa ait diğer nitelikler de önemlidir.
Halk edebiyatının genel özellikleri
Duruma göre şiir söyleyen âşıklar, şiirleri için bir ön hazırlık yapmazlar. Bu yüzden şiirlerinde derin bir anlam kusursuz bir biçim görülmez. Aruz ölçüsü ile şiir yazanlar olmasına rağmen asıl ölçü hece ölçüsüdür.
Öncelikle divan edebiyatında yer alan şiirlere bakıldığında aynen tekrar eden mısralara pek rastlanılmadığı, bunun yanında âşık tarzı şiir geleneğinde döner ayak denilen kullanıma benzer şekilde kafiye ve redifin kullanıldığı görülmektedir.
Âşık Veysel'in Dalgın Dalgın Seyreyledim Âlemi şiirinin nazım biçimi koş- ma, nazım birimi dörtlüktür. Âşık tarzı şiir geleneğine uygun olarak dörtlük- lerle örülen şiirde, hece ölçüsünün 11'li kalıbı kullanılmıştır. Çoğu dizede 6+5 durak bulunsa da bazı dizelerde 4+4+3 durak görülür.
Varsağı, diğer nazım biçimlerinden farklı olarak adını Anadolu'da yaşayan bir boydan alır. Varsak boyuna özgü olan bu şiir türü Semai ile benzer özellikler taşır. Varsağı türündeki şiirlerin semaiden en önemli farklı, bu şiirlerin ''Hey'', ''Bre'' gibi ünlemlerle başlamasıdır.
*Diğer nazım şekillerinden farkı bre, behey, hey gibi ünlemlere yer verilmesidir. Bu ünlemlerin bulunmadığı varsağılar ezgisiyle fark edilir. *Hayattan ve talihten şikâyet işlenir. *Varsağı, ölçü ve şekil bakımından semaiye benzer.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri