Dolayısıyla yoklama kaçağı, bakaya, saklı durumuna düşen kişi hakkında, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim tarafından yurt dışına çıkma yasağı konulabilir. Bu kişiler, hakim tarafından yurt dışına çıkma yasağı getirilmedikçe, yurt dışına çıkabilirler.
Herhangi bir mazeret bildirmeksizin, birliğine teslim olmayan askerler, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalır. Bu kişilerin yurt dışına çıkma olasılıkları bulunmamaktadır.
1. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Kısacası bakaya ya da asker kaçağı durumundaysanız hakkınızda mahkeme kararıyla herhangi bir yurt dışı kararı bulunmuyorsa yurt dışına çıkışınızda bir sorun yoktur.
(8) Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemesini yapmayanlara ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçenlere yeni bir müracaat ...
İlgili 41 soru bulundu
Asker alma Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı'na yoklama kaçağı olanları bildiren mercidir. Bu bildirimin yapılmasının ardından kolluk kuvvetleri yoklama kaçağı olan kişileri yakalar. Yakalanan bu kişilerin mesai saatleri içinde en yakında bulunan askerlik şubesine getirilmeleri gerekir.
Yani yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olan kişi, birliği belli olsa dahi kendiliğinden birliğine teslim olmadığı sürece kimse onu zorla asker yapamaz. Sevk evrakı verilerek kişi birliğine sevk edilir. Sevk edildikten sonra birliğe katılmayan kişi "bakaya" sayılır.
657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde memuriyete atanabilmenin genel şartları arasında"Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak," şartı yer almaktadır. Bu hüküm karşısında bakaya durumunda olanların atamasının yapılması hukuken mümkün değildir.
Askerliğini; askerlik çağına gelmemiş, tecilli, muaf ve yapmış olanların memur olarak atanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Asker kaçağı olanların askerlik durum belgesi almaları mümkün olmadığından atanmalarının yapılmayacağı değerlendirilmektedir.
Yani 20 yaşına gelmiş kişiler ya askerlik hizmetini ertelemeli (tecil ettirmeli) yada en yakın askerlik şubesine giderek askerlik işlemlerini yani yoklama işlemini başlatmalıdır. Askerlik çağına gelmiş ve herhangi bir erteleme girişiminde bulunmayan kişiler aynı zamanada yoklama da yaptırmazsa, yoklama kaçağı olur.
İdari para cezası miktarı 2023 yılı için gün başına kendiliğinden gelenler için 20,31 TL, yakalananlar için ise 40.62 TL'dir.
Yukarıda açıklandığı üzere; yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşene idarî para cezası verilir. Bu ceza kesinleştikten sonra kişinin yoklama kaçağı veya bakaya durumu devam ederse, bu kişi hakkında askerlik şubelerince suç dosyası hazırlanır.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerinizde hata veya eksiklik bulunuyorsa detaylı bilgi için Milli Savunma Bakanlığı ile görüşebilirsiniz.
Yoklama ve asker kaçağı durumunda olanlar hakkında mahkeme tarafından verilmiş bir yurt dışı yasağı bulunmadığı sürece yurt dışına çıkabilirler.
Yoklama kaçağı olduğu tespit edilen kişiler takibe alınır. Kolluk kuvvetlerince yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilir.
Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her birey askerlik yapmamış olma bile pasaport başvurusu yapabilir ve pasaportunu alabilir.
Asker kaçağı olmak şirket kurmaya engel değildir.
Merhaba, Askere giderken işyerinden kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Askelik zorunlu bir izmet olduğundan ihbar süresine gerek yok.
Kayıt öncesi yoklama kaçağı veya bakaya kalanların askerlik işlemleri yapılmaz. Askerlik İşlemleri Yüksek Lisans için 32, Doktora için 35 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla ertelenmektedir. Lisansüstü programlarda sevk tehir erteleme süreleri: Lisansüstü Bilimsel Hazırlık programı 1 yıl.
Polis Meslek Yüksekokullarına (PMYO) girişe ilişkin yönetmelikte de yüksekokullara yapılacak başvuruları düzenleyen maddenin "Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisi" bendi kaldırıldı.
Üniversite sınavına kaçak gözükürken giremezsin, paketlerler. Askeri şubeye gidip tecil ettirmen lazım. Üniversiteye kayıt olursan %85 üniversiten seni tecil ettirir, otomatik.
Ancak başvuru sürecinde tecilin bitmiş olması ve bakaya kalma halinde bu durum askerlik bakımından başvuru şartlarında eksikliğe yol açacağından öğretmenliğe başvuru ve atanmaya engel oluşturacaktır. Yukarıdaki açıklama ve hükümlerden askerdeyken öğretmen alımlarına başvuru yapılmasının mümkün olduğu anlaşılmaktadır.
ASKERLİK 12 AY MI OLACAK 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Ancak askerlik süresinin uzatılmasına dair bir düzenleme henüz yapılmadı.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri