Askere Giden Birine Ne Denir? (Hayırlı Tezkereler) Askere gidecek kardeşlerimiz askerlik görevini yerine getirip memlekete döneceklerinde askerden tezkere alırlar. Bu tezkerenin hayırlara vesile olması ve bir çırpıda geçip bitmesi için halk arasında sık sık kullanılan bir kelimedir.
Askere Gidene Ne Söylenir? ''Hayırlı Teskereler'' askere giden kişiye söylenen ilk sözdür. Türk kültüründe, askere giden bir kişiye, sağ salim ve güvenle evine dönmesi temennisiyle söylenen bu ifade, bir nevi ''güle güle git, güle güle gel'' anlamını taşır.
Asker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeye sahip kişi.
Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir.
Uğurlamalar yapıldıktan sonra asker ailelerine "allah kavuştursun" denilir.
İlgili 43 soru bulundu
Askere gitmiş olan sevgiliyi bekleyen kız asker yareni olarak günümüzde kullanılır.
Özellikle polis ve askerler arasında çok yaygın olarak kullanılan aynı devrede teşkilata dahil olma münasebetinden gelen "Devrem" seslenişi tüm hitabetlerin ötesindedir. Devre demek kardeşten öte, kardeşten ziyade bir şey demektir.
icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır. Askerî memurlara muadili subaylığın rütbesi ile hitap edilir.
Çok fazla karıştırılan bu kelimenin doğru yazımı 'tezkere' şeklindedir. Hayırlı tezkereler, bir askerin zorluk yaşamadan bu süreci rahatlıkla atlatması için söylenen bir dilektir. 3. isim, askerlik Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge.
Herhangi bir kayıp durumunda söylenen sözler, ayrılık ve ölüm üzerinde yoğunlaşır. Ayrılık sırasında, Allah kavuştursun, İyi yolculuklar, Sağ salim git, Hoşça kal(ın), Allah'a ısmarladık, vb. sözler söyle- nebilir.
Asker : Askerlik mükellefiyeti altına giren şahıslarla (Erbaş ve erler) özel kanunlarla Silahlı Kuvvetlere intisabeden ve resmi bir kıyafet taşıyan şahsa denir.
Anlamı: "Tezkere," genellikle yazılı veya resmi bir belge anlamına gelir. Bu belge, resmi işlemler, bilgi iletimi veya düzenlemeler için kullanılır. Tezkere ayrıca askeri bir rapor veya yazılı emir anlamında da kullanılabilir.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir.
Atarsa da gün geçerse anlamında kullanılan yaygın bir deyimdir.
Rütbesi olmayan yabancı askere közlegény (tam olarak "sıradan delikanlı" ya da "sıradan adam" anlamında) denir.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
- Teskere: Pusula anlamına gelmektedir. Ayrıca bir iş için izin verildiğini bildiren remi kağıt ve askerlik görevinin bittiğini bildiren belge anlamına da gelmektedir.
bir kimsenin askerliğinin hayır ile tamamlanmasını istediğimizde sarf ettiğimiz söz öbeği. askere gidenlere tezkerelerini kazasız belasız almaları yönünde temenniler içeren dilek. doğru kullanımı tezkere olup teskere ise sedye anlamına gelmekte.
Tezkere: Yapılarda malzeme taşımak için kullanılan, dört kollu ve iki kişinin taşıdığı tahta araç. Teskere: Pusula. Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt. Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge.
Asker oldun vatan yoluna, vatan seni bekler, uğurlar ola! Sen güzel asker, selametle git ve gel! Askerlik görevinde başarılar diliyorum, sağlıcakla gidip dönmeni temenni ediyorum. Askerim, can askerim; sen git göreve, ben beklerim!
Ast üst'üne teşekkür ettiğinde, üst kendisine “rica ederim” der. Yönetimde bir astın üst'üne başarı dilemesi, yapılan resmi bir iş/görev sonunda üst'ünü tebrik etmesi uygun bir davranış değildir. Ancak üst astını; eş düzeyde olan kişi dengini tebrik eder ve ona başarılar diler.
Şefkat gösterilen ya da sevilmeye ihtiyacı olan, savunmasız, küçük olan kimselere kuzum denir. Kuzum genellikle sevgi ya da şefkat göstermek için söylenen bir sözdür. Acıma amacı ile de kullanılabiliyor.
tertip: aynı zamanda gelen askerlerin birbirine hitap şekli.
Bacı kelimesi halk dilinde "kız kardeş" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri