Bilinen net bir zararı bulunmasa da yeşil mercimek fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Ayrıca yeşil mercimek gazlı bir besin olduğu için fazla tüketildiğinde yaz problemi yaşamanıza da neden olabilir.
Aşırı miktarda tüketildiğinde kırmızı mercimeğin yaygın olarak görülen yan etkileri gaz, şişkinlik, mide ağrısı ve ishal oluyor.
Uzak durulmaması durumunda gaz gibi olumsuzluklar yaşanmamaktadır. Yeşil, kırmızı veya sarı mercimeğin suda bekletilmesi doğal fermantasyon sağladığından, gaz yapma özelliğini gidermektedir. Aynı zamanda kısık ateşte uzun süre pişirilen mercimek yemeğinin gaz yapmadığı görülmektedir.
Kırmızı mercimek, özellikle de emziren anne ve bebeklerde şiddetli bir gaz sancısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle de mercimeği daha geceden soğuk suda bekletip, ertesi gün kullanmanız fitat seviyesini önemli ölçüde azaltıp mercimeğin gaz yapma özelliğinin giderilmesine de yardımcı olur.
Bir kilo mercimekte bir kiloluk etle aynı protein değeri, karbonhidrat ve mineraller bulunmaktadır. Besin değeri et kadar yüksek olan mercimeğin sindirimi de et kadar zorlayıcıdır. Etin sindirimine yardımcı olması için domates yenmesi önerilir. Aynı şey mercimek içinde de geçerlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Bilinen net bir zararı bulunmasa da yeşil mercimek fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Ayrıca yeşil mercimek gazlı bir besin olduğu için fazla tüketildiğinde yaz problemi yaşamanıza da neden olabilir.
Diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi yeşil mercimek tüketimin aşırı olması, vücutta bazı sorunların yaşanmasına neden olur. - Fazla tüketimi, ishal sorununu ortaya çıkarabilir. Bağırsakların hızlı şekilde çalışması, ishal sorununun direkt olarak ortaya çıkarabilir. - Vücudun yorulmasına neden olabilir.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Kuru üzüm, kuru fasulye, soğan, lahana, brokoli, enginar, karnabahar, erik kurusu, bakliyat, elma ve mercimek gibi karbonhidrat türleri bağırsaklarımızda sindirilirken bağırsaklarımızdaki gaz miktarı artar. Bu durum gaz sancısına neden olabilir.
En sağlıklı bakliyatlar arasında sayılan mercimek, potasyum ve karbonhidrat açısından da çok zengindir. Mercimek gaz yapmasının yanı sıra midede şişkinlik hissi de uyandırır.
Gazoz, soda, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir. Kuruyemiş ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Çok şekerli ve ağdalı tatlılar tüketilmemelidir. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karnabahar gibi bazı sebzeler, içerdikleri rafinoz nedeniyle en çok gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bu besinlerle hazırlanan yemekler bağırsaklarda gaz oluşumuna yol açabilir.
Yeşil mercimeğin yapısında da bu fosfor türü bulunmaktadır. Bu nedenle tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkinlerde gaz yapar. Bu durumu önlemek için kullanacağınız yeşil mercimeği bir gece öncesinden veya sabahtan su içinde bekletebilirsiniz.
Protein açısından diğer mercimek türlerine göre daha zengin olan yeşil mercimek özellikle vejeteryanlar ve veganlar için ete alternatif bir gıda olarak tercih edilmektedir. Kırmızı mercimek ise nişasta açısından zengindir.
Lif açısından zengin olan gıdalar sindirim sistemini geliştirmek için benzersizdir. Bu nedenle, yeşil mercimek tüketerek bağırsak hareketlerini optimize ederek sindirime destek olursunuz. Aynı zamanda kabızlık probleminin ortadan kaldırılması için de oldukça faydalıdır.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Kıvırcık besin kaynakları içerisinde bulunan marul genel olarak gaz yapan yiyecek türlerinden biridir. Özellikle önemli bir lif kaynağı olması ile birlikte sağlıklı yiyecekler içerisinde bulunur. Fakat lif tüketmeye çok fazla alışkın olmayan yetişkinlerde marul gaz yapar.
FAZLA MERCİMEK TÜKETİMİNİN OLUMSUZ ETKİLERİ
Aşırı miktarda tüketilirse, bağırsak bariyerini bozabilir ve sızdıran bağırsak olarak da bilinen bir durum olan bağırsak geçirgenliğini artırabilirler.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri