Askerlik borçlanması bazı durumlarda sigortalılık tarihini öne çeker ve erken emeklilik sağlar. Ancak askerlik borçlanmasının tek faydası bu değildir. Askerlik borçlanması yapan kişinin maaşında artış da olur. Borçlanmayla maaş artışının sağlanması için bazı adımların atılması ve işverene başvuru yapılması gerekir.
Borçlanma ile ödeyeceğiniz tutarı hesaba katarsak alacağınız emekli maaşına yaratacağı katkı yüksek olmaz. Emekli maaşı hesaplamasında gösterge rakamı için çalışanın yıllık ortalama kazancı hesaplanıyor, aylık bağlama oranının yüzde 60'ı, katsayı için de 12000 alınıyor ve emekli maaşı belirleniyor.
Askerlik borçlanması ile EYT'li olamazsınız.
Eğer bütçeniz elveriyorsa tabii ki tavandan borçlanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle 1990-2000 arasında askerlik, doğum ya da yurtdışı borçlanma gibi hakkı olanların borçlanma yapmaları, aylıklarında ciddi artış sağlıyor.
Eğer askerlik 2000 yılından önce yapılmışsa evet, askerlik borçlanması maaşı yükseltir. Ama 2000'den sonrası için çok anlamlı bir fark yaratmaz. Hele askerlik borçlanması yapıldığında sigorta başlangıç tarihi 2000'den önceye gidiyorsa, o zaman maaşta çok önemli artış olur.
İlgili 19 soru bulundu
Borcun bir ay içinde tamamının ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.
Askerlik borçlanmasını Ocak-Aralık ayları arasında istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması tutarında yıl boyunca herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
Her borçlanma sigorta giriş tarihini öne çekmez.
Askerlik borçlanması erken emekliliğin yanında, çalışanın maaşını da artırır. 18 ay askerlik borçlanması bedeli olarak ödenen 10.238 TL için 1.535 TL vergi indirimi kazanılır. Bu da asgari ücretle çalışanın maaşının her ay 93.38 lira artması demek.
Askerlik borçlanması, EYT yasasının yasalaşmasıyla birlikte binlerce kişi tarafından sorgulanıyor. 1999 öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısında eksik olan kişiler, askerlik borçlanması ile EYT'den faydalanabilecek.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az, bu tutarın 7,5 katında fazla ise yapılamıyor. 2023 yılı için brüt asgari ücret 13.414 TL olduğu için günlük brüt kazanç 447,15 TL, askerlik borçlanması bedeli ise 2023 yılı için günlük en az (447,15*0,32) 143,08 TL olarak hesaplanıyor.
Askerlik borçlanması;
450 gün (15 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 48 bin 38,40 TL olacak. 540 gün (18 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 57 bin 6462,08 TL olacak.
Ankara 18'inci İdare Mahkemesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ilgili maddesine göre, erbaş veya er olarak silahaltında geçen sürelerin borçlandırılmak suretiyle sigortalılıktan sayılacağının hüküm altına alındığına dikkat çekti.
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkı elde eder. Sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre, askerlik borçlanması yapmak suretiyle 1 yıldan 3 yıla kadar erken emeklilik mümkün bulunuyor. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak da gerekmiyor.
ZİRAAT BANKASI A.Ş.
Askerlik borçlanması 2024 yılına kadar en düşük aylık 3.244 lira oldu. Asgari ücrete yıl içerisinde zam gelirse askerlik borçlanması tutarı da artacak. Tavan ücretten 18 aylık askerlik borçlanması yapanların ödemesi gereken tutar 379 bin 556 TL olacak.
Askerlik borçlanmaması ile ilgili yatırdığınız yeri hatırlıyor iseniz örneğin PTT Genel Müdürlüğü'ne yatırdı iseniz oraya bir dilekçe yazarak yatırılan makbuzun kurum arşivinden taranmasını ve bilgi verilmesini isteyebilirsiniz.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Sigortalılar borçlanma talebinde istedikleri kadar günü yazabilirler. Yazmazlarsa askerlik için 28 bin, doğum için 38 bin TL civarında borç çıkıyor. Bu tutarın bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Taksit imkanı da bulunmuyor.
Emekliliğe başvuru yapılmamışsa/emekli olunmamışsa askerlik borçlanması iade alınabilir. Emekli olunmuşsa askerlik borçlanmasının iade alınması mümkün değildir.
18 ay askerlik borçlanması yaparsanız hizmet süreniz de 23 yıl 8 ay olur. Bu durumda hizmet sürenizi 25 yıla tamamladığınızda EYT'den yararlanıp emekli olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri