Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir. Bu durumda yoğurt, sütlü tatlılar, dondurma gibi gıdaları tercih edin.
Medikal Onkolog Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören hastaların günde en az 8 bardak su ya da maden suyu tüketmesi gerektiğini söyledi.
Bazı kemoterapi ilaçları, az su tüketmek, yeteri kadar beslenememek kabızlığa yol açmaktadır. Kabızlık yaşadığınızda, günde 8- 10 bardak su tüketmeye özen gösterin. Sıvı alımınızı arttırın. ( Bitki çayları, komposto, hoşaf, meyve suları) Lifli gıda alımını arttırın.
Küçük ama etkililer. Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içeriyorlar. Bu sayede de kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engelliyorlar.
Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun. Bol bol sebze ve meyve tüketin. Sebzelerden özellikle; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, kırmızıbiber, roka ve maydanoz tüketmeye özen gösterin.
İlgili 34 soru bulundu
Tedavi esnasında kullanılan ilaçların bir an önce vücuttan uzaklaştırılması için günde en az 3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sık aralıklarla, azar azar su içilmeli. Sıvı alımı çay, çorba, ayran, hatta yoğurtla da sağlanabiliyor. Tüketilen suyun sertlik derecesine de dikkat etmek gerekiyor.
Limonun faydaları saymakla bitmez ancak yapılan yeni çalışmalar limonu yanlış tükettiğimizi bu nedenle faydalarından yararlanamadığımızı ortaya koydu. Limonu doğru tükettiğimizde kanserden koruduğu gibi en güçlü kanser ilaçlarından bile on kat daha fazla yararlı olduğu ortaya çıktı.
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişler ve çekirdek yemeyiniz. Kayısı, armut, erik gibi meyveleri tüketmeyiniz.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Dr. Yavuz Dizdar, maden suyunun kanser riskini azaltma üzerine olumlu etkisi olduğunu söyledi. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık da maden suyu konusunda merakını gidermek isteyenler için 'Mucize İçecek Maden Suyu' kitabının okunması tavsiyesinde bulundu.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Kanser tedavisi sırasında süt ve süt ürünleri özellikle yararlı. Ancak yine de şeker ve şekerli gıdalar, besleyici değeri yüksek olan gıdaların yeterli oranda tüketilmesini engellediğinden aşırı tüketilmemeli.
Limon. Kanser tedavisinde etkili bir bitki olan limon, bol miktarda C vitamini içerir. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, gripten kansere kadar birçok hastalığa karşı koruyucudur ve vücudun enfeksiyonlara karşı olan direncini artırır.
Mesane ve bağırsak kanseri riskini azaltıyor
Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen su, sırt ve eklem ağrıları, bağırsak kanseri, meme kanseri ve mesane kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
Kanserle mücadele için tahin -pekmez
Özellikle tahinin DNA hasarını önleyen yapısıyla kanserle mücadele eden bir besin olduğu bilinmektedir. Yüksek ısılarda işlem görmeyen tekniklerle üretilmiş tahin ve pekmezin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.
1 – SOĞAN VE SARIMSAK
Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan, kanser düşmanı besinlerin başında geliyor. Bu sebzelere kokusunu veren içerdikleri biyoaktif sülfür bileşikleri kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanserlere karşı koruyucu olduğu biliniyor.
En etkili kuruyemişler
Doza bağlı olarak bu etkileri araştırıldığı zaman ceviz ve pekan cevizi en yüksek çoğalmayı durdurucu etkiyi gösteriyor. Üçüncü sırada ise yer fıstığı bulunuyor. Antioksidan etkisi o kadar güçlü ki, 25 adet cevizde 100 portakal 'da bulunduğu kadar C vitamini var.
“Kanser hücresi yaşamak için her canlı gibi azot (protein), şeker ve yağa ihtiyaç duymaktadır. Vücutta glikoz dışında ikinci önemli enerji kaynağı ise proteinlerin yapı taşlarından glutamindir.
Kanser tedavisi gören bazı hastalar, yağ ve yağlı yiyeceklerin tadından hoşlanmayabilirler. Bu gibi durumlarda yağsız veya az yağlı yoğurt, peynir, yumurta ve yağsız et gibi yüksek protein düşük yağ içeren besinler tüketmelisiniz.
Çikolatanın içinde bulunan palm yağı, insanlarda CD36 adında bir proteini uyandırıyor. Uzmanlar bu proteinin vücuttaki tümörlerin yayılmasına ve hastalığın daha ölümcül olmasına sebep olduğunu söyledi. Yeni bir araştırmaya göre kanser hastalarının çikolata, bisküvi ve ekmek yemesi hastalığı daha kötü duruma getiriyor.
Yapışkan andız otu diğer isimleri karaca ot, pelin otu, bit otu, çoban çırası otu, kefen otu ve zimerit olarak bilinmektedir. Kanser tedavisinde etkili olduğu iddia edilen yapışkan andız otu geleneksel şifa yöntemlerinde kullanılan bir bitkidir. Bütün dünyada çeşitli amaçlarla kullanılır.
Vişne, enflamasyonu kesen, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip, kalp sağlığını destekleyen ve hatta kanserle mücadele eden bileşiklerle doludur. Bu bileşikler de tümörlerin büyümesini inhibe ettiği ve kanser hücrelerini sağlıklı olanlara zarar vermeden öldürdüğü görülen, kersetin ve ellagik asittir.
Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur.
Yabanmersini, kalınbağırsak ve lösemide etkili. Yeşil çay, akciğer, baş-boyun, beyin, kalın bağırsak, karaciğer, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme ve prostat kanserinde etkili. Siyah çayın fermente edilmemiş hali olan yeşil çayın ayrıca, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri