1919'da mizahi manzumeler içeren Şen Kitap; kahramanlık, vatan sevgisi üzerine sekiz şiir içeren Şairin Duası ile Aşıklar Yolu adlı şiir kitaplarını, 1920'de Cenk Ufukları adlı şiir kitabını yayımladı. Şiirin yanı sıra tiyatro eserleri de verdi.
Âşıklar Yolu - Yusuf Ziya [Ortaç] | Nadir Kitap.
Yusuf Ziya Ortaç (23 Ocak 1895 - 11 Mart 1967), Beş Hececi şairlerden biri olan, roman, tiyatro, şiir, fıkra, hatıra, seyahat, biyografi, antoloji-inceleme, manzum hikaye gibi türlerde 30'dan fazla eser kaleme almış, Türk şair, mizah yazarı, öğretmen, yayımcı ve siyasetçidir.
Yusuf Ziya Ortaç'ın Bizim Yokuş diye bahsettiği yokuş kitabın ilk cümlelerinde de göreceğimiz üzere Babıâli Yokuşu'dur. Babıâli Yokuşu, bir dönem başta İstanbul olmak üzere Türk yayıncılığının kalbinin attığı yerdir.
Yusuf Ziya'nın edebiyat tarihimizdeki etkisi uzun yıllar çıkardığı Akbaba (1923) mizah dergisiyle olur. Bu dergi etrafındaki hatıralarını Portreler (1960) ve Bizim Yokuş (1966) kitaplarında toplar (Enginün 2012: 45).
İlgili 23 soru bulundu
Bu grubu oluşturan beş şair: Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'dir.
İlk uyarlama tiyatro eseri Ahmet Vefik Paşa tarafından yazılmıştır. Dünya Edebiyatındaki ilkler ise şu şekildedir; Dünya edebiyatında ilk hikaye türü örneği Giovanni Boccacio tarafından yazılan Decameron öyküleridir.
İstanbul'da 1895 yılında dünyaya gelen Yusuf Ziya Ortaç, edebiyata Vefa İdadisi'nde okurken aruz vezninde yazdığı şiirlerle başladı.
Albümdeki "Kördüğüm" isimli parça esasen Şevket Rado tarafından yazılmış bir şiirdir ve sanatçının müzik dünyasında tanınmasını sağlayan en önemli şarkılardan biri olarak kabul edilir.
ÖMER SEYFETTİN en çok okunan yazarlarımızdan biridir.
Beş Hececiler, Hecenin Beş Şâiri ya da Hececiler olarak anılan, Faruk Nâfiz Çamlıbel, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziyâ Ortaç, Halit Fahri Ozansoy ve Enis Behiç Koryürek'in oluşturduğu şairler topluluğu, 1911'de Genç Kalemler'de yayımlanan “Yeni Lisan” makalesinin tutuşturduğu millî edebiyat meşalesini 1914'ten sonra ...
1919'da mizahi manzumeler içeren Şen Kitap; kahramanlık, vatan sevgisi üzerine sekiz şiir içeren Şairin Duası ile Aşıklar Yolu adlı şiir kitaplarını, 1920'de Cenk Ufukları adlı şiir kitabını yayımladı. Şiirin yanı sıra tiyatro eserleri de verdi.
GÖZ UCUYLA AVRUPA - YUSUF ZİYA ORTAÇ | Nadir Kitap.
Koryürek, Enis Behiç, Enis Behiç Koryürek'ten Miras ve Güneşin Ölümü, (1951), (Hazırlayan: Fethi Tevetoğlu), Ankara, Güneş Matbaacılık. Koryürek, Enis Behiç, Miras ve Güneşin Ölümü, (1971), (Hazırlayan: Fethi Tevetoğlu), Ankara, MEB.
Bahaettin Karakoç | Aşk Şiiri (İbrahim Sadri'nin sesinden) - YouTube.
İşte onlardan biri, şiirlerini bir mıh gibi yüreklerimize kazıyan, aşkın şairi Ümit Yaşar Oğuzcan'dır. Gelin, birlikte inceleyelim onu ve eserlerini... 22 Ağustos 1926'da Tarsus'ta doğar. Babası Lütfi Oğuzcan hem memur hem de bir şairdir.
Yusuf Ziya Ortaç'ın Bizim Yokuş diye bahsettiği yokuş −kitabın ilk cümlelerinde de göreceğimiz üzere− Babıâli Yokuşu'dur. Babıâli Yokuşu, bir dönem başta İstanbul olmak üzere Türk yayıncılığının kalbinin attığı yerdir. Kitabevleri, gazeteler, matbaalar… O yokuş, deyim yerindeyse koca bir kültür-sanat pasajıdır.
BİZİM YOKUŞ, YUSUF ZİYA ORTAÇ tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 1966 yılında AKBABA.Y tarafından [İSTANBUL] yayınlanmıştır. 352 sayfadır. BİZİM YOKUŞ adlı eser Türkçe dilindedir.
Nikahta Keramet Kitap Açıklaması
Günümüz yazarı Nahit Gür okuru Tanzimat dönemi ve yazarlardan da izler taşıyan eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor…
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa - Yusuf Ziya Ortaç - 1000Kitap.
“Akından akına” Yusuf ziya ortaç tarafından milli mücadele döneminde yazılmış bir şiir kitabıdır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Karabibik, Nabizâde Nâzım'ın 1890'da yayınladığı gerçekçi köy romanıdır. İlk Türkçe köy romanı olarak kabul edildiği için Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri