Asılacak Kadın, yazar Pınar Kür tarafından kaleme alınan, 1979 yılında yayımlanan romandır. Hasta ruhlu ve cinsel sapkınlıkları olan bir adamla evlenmeye mecbur bırakılan Melek isimli kadın kahramanın yaşam serüvenini ve intihara sürüklenişini konu edinir.
Asılacak Kadın Romanı
Yazar Pınar Kür'ün üçüncü romanı 1979 yılında yazdığı Asılacak Kadın1 adlı eseridir. Roman, çoklu bakış açısıyla başta romanın ana kişisi Melek, Melek'i seven ve Melek'i düştüğü bu durumdan kurtarmak için cinayet işleyen Yalçın ve mah- keme başkanı Faik İrfan Elverir'in gözlemleriyle anlatılır.
Hüsrev Bey gibi aynı üvey ağam gibi tüm ötekiler gibi..” Asılacak Kadın, topluma Melek karakteri üzerinden kadının sömürülmesini anlatmayı amaçlayan bir romanken, müstehcenlik gerekçesiyle yasaklanıyor tabiri caizse asılıyor.
Pınar Kür'ün ünlü romanı Asılacak Kadın'ın yedinci baskısı geçtiğimiz ay Can Yayınları'ndan çıktı. Önceki yıllarda 'müstehcenlik' suçlamasıyla yasaklanarak toplatılan kitapta, yazarın 1988 yılında İstanbul İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunduğu savunma metni de yer alıyor.
8. Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
Roman, çocuğun gözünde Güney Amerika'da ırk ayrımı ve adaletsizlik hakkında anlatılıyor. Eşitlik, adalet ve ayrımcılık gibi kavramları ele almasına rağmen kitap, ırkçılık içerdiği gerekçesiyle maalesef yasaklandı.
İlgili 30 soru bulundu
1984 – George Orwell
1949 yılında İngiltere ve Amerika'da yasaklanan kitap, 1950 yılında da Sovyetler Birliği'nde yasaklanmıştır. Stalin, romanda hicvedilenin kendi yönetimi olduğu gerekçesiyle kitabı yasaklama kararı almıştır.
Osmanlı'nın Filistin'i kaybetmesinde başrol oynamış isimlerden ve bu esnada yaptıklarının askeri strateji ve istihbari güvenlik açısından, Atatürk tarafından Türk milleti adına tekerrür etmesin diye 1935 yılında tüm subay ve astsubaylara kitap olarak dağıtılmıştır.
George Orwell'ın 1984 adlı distopyası üzerinden iktidar ve ideolojilerin eğitim üzerinde nasıl bir belirleyiciliğe sahip olduğunu göstermek bu çalışmanın asıl amacını oluşturmaktadır. Bunu yaparken iktidar, ideoloji ve eğitim arasındaki karşılıklı ilişkiler ve bu ilişkinin yönü üzerinde durulmuştur.
1984'ün basılmasının 70. yılında, hasta yatağındaki ünlü yazarın başyapıtını nasıl kaleme aldığının öyküsü George Orwell'ın Amerikalı yayıncısı, 1984"ün adının, yazarın kitabı yazdığı yılın son rakamlarını değiştirmesiyle ortaya çıktığını söylemeyi severdi.
Bir "zenci"nin haksız yere suçlanması üzerinden gelişen olaylar; önyargılar, riyakârlık, sınıf ve ırk çatışmalarıyla beslenen küçük Amerikan kasabasının sınırlarını aşıp, insanlar arası ilişkide adaletin ve dürüstlüğün önemini anlatan evrensel bir hikâyeye dönüşüyor.
1-Hayvan Çiftliği (George Orwell)
Orwell komünizm sistemindeki sorunları hicivle anlatması Stalinist Rusya için kabul edilemezdi. SSCB 'de yasaklanan kitap aynı zamanda Kuzey Kore'de ve Küba'da da hala yasaklı kitaplardandır. Kenya'da yasaklanma sebebi ise kitabın yolsuzluğu eleştirmesi olmuştur.
Dönüşüm, Franz Kafka (1915)
Kafka'nın ünlü romanının sonrası biliniyor. Niçin yasaklandı? Kafka'nın bütün çalışmaları gibi Dönüşüm de Nazi ve Sovyet rejimlerinde yasaklandı. Ayrıca o zamanki adıyla Çekoslovakya'da da, Kafka'nın Çekçe yazmayı reddetmesi ve yalnızca Almanca yazması nedeniyle yasaklandı.
4 Gazap Üzümleri
Tahmin edilebileceği üzere John Steinbeck'in 1939 Pulitzer Ödüllü romanı, yaşadıkları yeri hiç de sevimli bir şekilde tasvir etmediği gerekçesiyle Kern County, California sakinleri tarafından hoş karşılanmadı ve küçük düşürücü bulunarak yasaklandı.
Sırça Köşk - Sabahattin Ali
1947 yılında yayınlanan ve yönetime başkaldırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Yazı ekinde verilen “yasak yayınlar” listesinde; Zaman gazetesi, Today's Zaman gazetesi, Taraf gazetesi, Bugün gazetesi, Millet gazetesi, Meydan gazetesi, Özgür Düşünce gazetesi, Nokta dergisi, Aksiyon dergisi, Sızıntı dergisi, Kaynak Yayınları, Sürat Yayınları, Zambak Yayınları yer aldı.
Snowball (domuz): Hayvanlara okumayı öğretir, bir değirmen yapılması taraftarıdır. Lev Troçki'yi temsil eder.
Eserde hayvanlar üzerinden kurgulanan daha adaletli daha eşitlikçi bir sistem hayalinin daha sonra nasıl bir diktatörlüğe dönüştüğü anlatılmaktadır. Bu dönüşüm, en başında haklı görünen eşitlik ve adalet istemleri üzerinden mevcut sömürü düzenine başkaldırı olarak doğmuştur.
Harper Lee, mizah ve tutku dolu karakteri Scout'ın refakatinde, hiç kaybolmayan, aksine, güçlendikçe güçlenen ırkçılığın, insanın riyakâr doğasının ve gerçeğin hayal kırıklığı yüklü yapısının bir portresini çıkarıyor.
Elbette saksağanı öldürmek de bülbülü öldürmek kadar günahtır. Ancak bu cümlenin vuruculuğu kitabın sonunda Scout'un “bülbülü öldürmek” ile ilişkilendirdiği adalet ve vicdan kavramlarında gerçek değerine ulaşır. Bülbül, masumiyettir, yüreklerimizdeki vicdandır, eşitlik ve adalettir.
"Bülbülü Öldürmek" romanı, Temmuz 1960'da yayımlanmış ve Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştı.
Romanın distopik dünyasında totaliter bir merkezî tek partinin yönetiminde gerçekleştirilen korku, propaganda ve beyin yıkama ile halk ve hayat manipüle edilmektedir. Roman daha sonra ünlenecek olan Büyük Birader ve düşünce polisi gibi kavramları içermektedir.
Orwell, kitabındaki baskıcı politikaları dünyadaki farklı hükumetlere borçluydu. Kendisi bir sosyalist olmasına karşın, Stalin'e muhalifti ve Sovyetler Birliği'ndeki birçok politikayı eleştiriyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri