Aslanağzı Rengi: Aslanağzı çiçeğinin doğada birçok farklı rengi bulunmaktadır. Kırmızı, sarı, turuncu, pembe, beyaz gibi seçenekleri başlıca renkleridir.
Bunlar; - Balgam söktürücü etkisi vardır. - Nefes açıcı etkisinin bulunmaktadır. - Öksürüğe iyi gelir.
Sulama: Özellikle ekim zamanı çok sulama isteyen bir bitki olan aslanağzını sıcak havalarda her gün, daha serin havalarda ise daha uzun aralıklarla sulayabilirsiniz. Toprağının her zaman nemli kalmasına ise mutlaka dikkat etmelisiniz.
Tanımı: Tek ve çok yıllık otsu, odunsu bitkilerdir. Şerit şeklinde yeşil renkli yapraklara sahiptir.
Güneş alan yerlerde yetişir. Gevşek, geçirgen, besin maddelerince zengin, iyi gübrelenmiş, kireçli topraklarda iyi gelişir. Yaz başından sonbahara kadar çiçeklidir. Doğal olarak kuzey yarımkürede, özellikle de Akdeniz çevresinde yetişir.
İlgili 33 soru bulundu
-Aslanağzı Çiçeği Tohumu Ekim Zamanı: Dış mekanda Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ayları uygun şartlar sağlandığında ise iç mekanda kış aylarında da ekilebilir.
Aslanağzı Rengi: Aslanağzı çiçeğinin doğada birçok farklı rengi bulunmaktadır. Kırmızı, sarı, turuncu, pembe, beyaz gibi seçenekleri başlıca renkleridir. Marshall boyanın bu isimle ürettiği bir de boya vardır. Bu boya kavuniçi rengine yakın bir renktir.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 20-30 günde çimlenir.
Çiçeklerin dudak şeklinde bir yapıya sahip olması nedeniyle “aslanağzı” olarak da adlandırılır. Çiçeklerin renkleri mor, kırmızı, sarı, beyaz ve pembe tonlarında olabilir. Bazı çeşitleri, iki renkli veya çizgili çiçekler üretir. Aslanağzı çiçeği, hafif nemli ve iyi drene edilmiş toprakları sever.
Ezan çiçekleri, güneş battığı anda aniden açmaya başlayarak izleyenlere etkileyici bir gösteri sunar. Ertesi gün, bir önceki gün açmış olan çiçekler kapanır ve aynı çiçek bir daha açmaz. Yani bu çiçeklerin ömrü bir gündür. Çiçek aslında güneşin batışı ve doğuşunu takip eder.
Budama: Aslanağzı çiçeği, çiçek açtıktan sonra budanabilir. Bu, bitkinin daha sağlıklı ve dolgun görünmesini sağlar. Çoğaltma: Aslanağzı çiçeği, çoğaltması kolay bir bitkidir.
-Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 18-25 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur.
Tek yıllık otsu bir bitki olup yaprakları mızrak, gövde kısmı ise spiral şeklindedir.
Az miktarda ya da çok miktarda yapılan sulama, Atatürk çiçeğinin sağlıklı büyümesini engeller. Bu çiçek, çok fazla su sevmez. Yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulanması yeterli olacaktır. Kısacası sulama esnasında hassas davranılmalıdır.
Çiçek kurutmak için saç spreyi, kitap, kurutma kâğıdı, borax, silisyum, mikrodalga ve kum gibi birçok yöntem kullanılabilir. Hepsi etkili, kolay ve hızlı yöntemler arasında yer alır.
Zinya tohumları ilkbaharda (Mart-Mayıs arası) ekilir. Tohumları 1 cm den fazla derine ekmemeye ve çimlenme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin. Şaşırtma işlemi yapacaksanız; fideleri köklerine zarar vermeden söküp aralıklı mesafelerle dikin.
Ekim Zamanı dış mekanda şubat,mart, Nisan, Mayıs ayları uygun şartlar sağlandığında iç mekanda kış aylarında da ekilebilir. Çimlendirme ortamı Sıcaklığı 18-20 derecedir. Tohum ocakları arası 5-10 cm arası olmalıdır. Her tohum ocağına 2-3 tohum atılmalıdır.
Bu renk tonu, genellikle pembe ve bej tonlarının harmanlanmasıyla elde edilir. Yavruağzı rengi, açık pembenin içine daha fazla bej tonu karıştırılarak koyulaştırılır. Bu sayede ortaya hoş ve koyu rengi ortaya çıkar. Koyu yavruağzı rengi, özellikle giyim ve iç dekorasyon alanında tercih edilen bir seçenektir.
Alev Kılıcı Çiçeği (Vriesea) çoğaltma işlemi için, yan sürgünlerden yani yavru bitkilerden yararlanarak gerçekleştirilir. Alev Kılıcı Çiçeğinin çoğaltma yöntemi ile ilgili olarak yan sürgüler belirlenmelidir. Alev Kılıcı Çiçeği, ana bitkinin tabanında yan sürgünler çıkmaktadır.
Bulunması gereken ortam: Şebboy Çiçeği, fazla nemden hoşlanmaz. Yüksek sıcaklıklarda çiçeğiniz çürüyebilir. -10 ila -15 derecelere kadar soğuğa karşı dayanıklılardır ve tüm yıl yeşil kalabilirler. Bol ışık alan ortamlarda gelişimini hızla sürdürür fakat, güneş ışığına direkt olarak maruz kalmamalıdır.
Nisan ayından Ağustos ayı sonuna kadarki dönemde istenilen zaman yapabilirsiniz atlas çiçeği çoğaltma işlemi yapılabilir.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri