Peki yumurtaların farklı renklerde olmasının nedeni nedir? Yumurtaların farklı renkte olması tavuğun türü ile ilgili. Örneğin Leghorn beyaz, Orpington kahverengi Ameraucana tavukları ise mavi renkli yumurta yumurtluyor. Kabuğun rengini tavuğun bir geni belirliyor.
Yumurtanın kabuğunun rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Bu da tavuğun kulakçık rengiyle ilgilidir. Ancak şunu hemen belirtelim ki kulakçık rengi tavuğun tüy rengiyle aynı olmak zorunda değil. Kulakçık rengini, tıpkı insanların deri rengini belirlediği gibi kalıtsal özellikler belirler.
Tavukların cinsine göre yumurtaların rengi değişir. Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
mavi yumurta, kökeni güney amerika'da yer alan şili'de olan araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
İlgili 19 soru bulundu
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır. Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa; 1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Yumurta kabuğu temel olarak kalsiyum karbonattan oluşur, bu nedenle yumurta kabuğu başlangıçta türe bağlı olmaksızın beyaz renktedir. Ancak yumurta kanalından geçerken tavuğun cinsine bağlı olarak sentezlenen pigmentlerin yumurta üzerinde birikmesi sonucunda farklı renklerde yumurtalar oluşmaktadır.
Herhangi bir zararı bulunmayan mavi yumurtalar yaygın şekilde tüketiliyor. Araucana ise çok meşhur bir egzotik tavuk ırkı. Artık yumurtalarının neden mavi olduğunu biliyorsunuz!
AYNI ZAMANDA MAVİ CİVCİV ÜRETİMİ YAPTIGIMIZ İÇİN TECRÜBELİ OLARAK BUNU SÖYLEYEBİLİYORUZ.. TAVUKLARIMIZ FOTOGRAFLARDA GÖRÜLDÜGÜ GİBİ AMERİCANO CİNSTİR..WHİTE,BLACK,GREY OLARAK ÜÇ RENKTE ÜRETİM YAPMAKTAYIZ... EN AZ GÖNDERİM 12 ADETDİR.ADET FİYATI 18,34 TL GELİYOR. ÜCRETSİZ KARGO DAHİL. .
Yine yapılan bilimsel araştırmalara göre mavi yumurta çeşitlerinin beyaz ve kahverengi yumurtalara oranla daha çok protein içerdiği gösterilmiştir. Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı renkli yumurtalar yumurtanın katkı maddesi içerdiğinin kanıtı.
Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş.
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
Aynı zamanda vücudun üretemediği, dışardan besinlerle alması zorunlu olan “elzem amino asitleri” de içerir. İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Yumurta beyazındaki sülfür ile sarısındaki demir tepkimeye girerek yeşil renkli demir sülfür halkasını oluşur. Yeşil renge, pişirme suyundaki yüksek miktarda demir de neden olabilir. Çok yüksek sıcaklıkta pişirilen çırpılmış yumurtalar da yeşilimsi bir görünüm oluşturabilir.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır. Kemik ve dişlerin yapısını kalsiyum içerdiği için korur. Vücudun ihtiyacı olan 13 temel besini içerir.
Mavi yumurta, sadece bir kaç tavuk ırkından elde edilen yumurta türüdür. Özellikle de Güney Amerika'da ki Şili de yetiştirilen Araucana tavuk ırkına ait bir yumurta türüdür. Yumurta renginin mavi olmasının ana nedeni bu tavuk cinslerinin genleriyle alakalıdır.
Hristiyan geleneği, doğurganlığın sembolü ve yeni bir yaşam döngüsünün başlangıcı olan yumurtaların kırmızıya boyanmasını ister, çünkü bunlar İsa'nın Kanını sembolize eder.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
Paskalya yumurtası veya Bahar yumurtası, Paskalya veya ilkbaharı kutlamak için verilen özel yumurtalardır. Yumurta kadim kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu adet sonradan Hristiyanlar tarafından da benimsenmiştir.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Ticari testler arası fark yoktur. Yumurta sayısı ve kalitesinin azaldığını gösteren en erken, güvenilir testir. AMH değeri 1,5-4 ng/ ml ' arasında ise yumurta kapasitesi iyi, 1,5 altında olması ise kötüdür. Gebelik olma ihtimalinin iyi göstergesi ve tedaviye cevap tahmininde oldukça başarılıdır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri