Peki, renkliler için olan deterjan ile beyaz çamaşırlar yıkanır mı? İşte bu konuda merak edilenler. Elbette internetten yapılan araştırmalar ile beraber beyaz çamaşırlar ve renkli çamaşırların ayrı şekilde yıkanması tavsiye edilir.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Çamaşır kurutma makinesinde kurutma yaparken renklilerin ve beyazların ayrı ayrı kurutulması gerekiyor. Özellikle ilk defa yıkanan koyu renkli çamaşırlar ile beyaz veya açık renkli çamaşırlar bir araya kurutulduğunda, açık renklilerin koyu renklilerden etkilenme ihtimali oldukça yüksek.
En İyi Cevap. Renkli çamaşırlar ve beyaz çamaşırlar için ayrı ayrı ürünler ortaya çıkmış. Doğal olarak da düz mantık ile beyaz için beyaz, renkli için renkli olan cinsten deterjan kullanılması gerekir. Beyazlar için olan deterjanla renkli çamaşırlar ne yazık ki yıkanmaz.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kıyafetleri doğru şekilde ayırmalısın. Pastel veya gri renkler beyaz değildir. Beyazlar için yapılan yıkama sadece beyaz çamaşırları içermeli, beyaz pastel ve gri renkler açık renkli kıyafetlerle beraber yıkanmalıdır.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Özellikle renkli giysiler ile beyaz giysileri bir araya getirmek suretiyle yıkamak, beyazların gri bir tona dönüşmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı beyaz çamaşırlar için özel hazırlanmış deterjanları kullanmak daha doğrudur. Renkli çamaşırlar yanlış deterjan kullanıldığı zaman genelde solma yaratır.
Kısa programda bile beyazlarınızda etkili leke çıkarma sağlar. - Omo Active Beyazlar& Renkliler Beyazlar ve renkliler için tek deterjan yeter!
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Çamaşırları Renklerine Göre Gruplayın
Açık renkli çamaşırlar ile koyu renklileri birlikte atmayın. Açık ve koyu renkli çamaşırların birlikte yıkanması renklerin birbirine karışmasına sebep olabilir. Açık renkli çamaşırlar, koyu renkli çamaşırlar şeklinde gruplara ayırabilirsiniz.
Açık renkler ve gri tonlarla birlikte beyazları yıkamamalısınız. Bir büyük yanılgı olan beyazların sıcak suda yıkanmasına son vermelisiniz. Aksine sıcak yerine soğuk su kullanmanız gerekir. Soğuk su, kumaşlara farklı şekilde işler ve beyaz rengi korumanızı sağlar.
Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir.
Güçlü bir beyazlatıcı ve ağartıcı olan bor, beyaz çamaşırlarda yüksek hijyen sağlamaktadır. Eti Maden tarafından geliştirilen “Boron”da beyaz ve renkli çamaşırları üzerinde oluşan evsel ve endüstriyel lekeleri renkleri ve çamaşırları olumsuz olarak etkilemeden kolaylıkla çıkarmaktadır.
Beyazlar ve renkliler için özel olarak üretilen Ariel dağ esintisi, 1 yıkamada tüm lekeleri çıkarabileceğini garantiliyor. Bu toz çamaşır deterjanı inatçı kirleri tek yıkamada gidererek kirlerin derine işlemesini önlüyor.
Bu nedenle de sizlere her zaman için önerimizin makineye tekrardan atmadan önce çamaşırınızı hafif ıslatmak ve daha sonrasında ise sabun sürmek olur. Sabun sürüldükten sonra 1 saat kadar bekleyin. Ardından makineye atarak yıkamalısınız. İnatçı bir leke değilse bu yöntem ile birlikte çıkacaktır.
Beyaz sirke ile kar gibi beyazlar
Çözeltiyi bir leğen, kova, küvet veya çamaşır makinesi tamburunun içine dökerek çamaşırları burada bekletin. Giysileri bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin. Ardından kumaşa uygun sıcaklığı ayarlayarak her zamanki gibi yıkama yapın.
Yanlış miktarda deterjan kullanırsanız, kireç ve sabun artıkları kıyafetlerinizde birikebilir (gri kaplama). Kireç nedeniyle gri renge dönen beyaz havlular, deterjan yerine az miktarda sitrik asit tozu veya sirke ile çamaşır makinesinde yıkanarak tekrar beyazlaştırılabili.
Örneğin beyaz kıyafetler sıcak su ve ağır deterjanlarla yıkanabilirken siyah ve diğer koyu renkler soğuk suda ve renk koruyucu deterjanlarla yıkanmalıdır. Ayrıca iki renkli kıyafet yıkama esnasında ters çevrilmesi de önemlidir.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri