Asma optimum koşullarda 100 yıldan fazla yaşayabilse de ekonomik ömrü 25-30 yıldır. Asma diğer meyve türleri gibi büyüme dönemi sonunda tepe tomurcuğu oluşturarak büyümeyi durdurmaz. İyi bir ilkbahar uyanması için yeterli bir kış dinlenmesine ihtiyaç vardır. Bu genelde 3 ay kadar bir süredir.
Bu ağaçların boyları türüne göre değişir. Ayrıca bazı türü bin yıla kadar yaşam sürebilirken bazı türleri ise 100 ila 300 yıl arasında yaşayabilir. Çam ağacı familya olarak çamgiller yani Pinaceae ailesine bağlıdır.
Boyları 3 metreden 140 metreye kadar, yaşları 30-40 yıldan 5000 yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar (Sequoia) 110 m yüksekliğe ve 7 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da 4000 yılı bulmaktadır.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim, toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca 300–1400 mm arasında suya ihtiyaç duyarlar. Çiçeklenme döneminde havaların kurak gitmesi asmaların susuz kalması, tane tutma oranının düşük olmasına ve tanelerin küçük kalmasına neden olmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
-Verime Geçmiş Bir Üzüm Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir: Üzüm fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir. Saksıda bu verim düşecektir.
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
ağacı olan 4117 yaşındaki porsuk ağacı, koruma. altına aldığımız 9 bin 200'ün üzerindeki anıt. ağacımızdan biri.
Armut üç yüz yıl yaşarken ceviz beş yüz yıl, zeytin, ıhlamur, meşe, kayın, çınar, sedir, köknar, bin yıla kadar ayakta kalabiliyor. Bir yılbaşı ağacı en fazla üç hafta yaşıyor.
Dikim yaşı da fındık yetiştiriciliğinde verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Yarı bodur bir anaç olarak söylenebilir. İlk verim 4-5 yaşlarında olup, ağaçların ömrü 15-30 yıldır Soğuklara dayanıklılığı fazladır. Fidan yetiştiriciliğinde kiraz çeşitleriyle uyuşması iyi olduğundan sarı mahlep kullanılmaktadır.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.
Vişneler 4 – 5 yaşında verime geçerler, tam ve ekonomik olarak verime geçmeleri 8 – 10 yılı bulur. Ekonomik ömrü ise 20 – 25 yıldır. Vişneler ılıman iklimlerde çok iyi yetişmesine rağmen diğer meyvelere göre soğuk ve sıcaklara daha çok dayanmakta ve iklim değişikliklerine daha iyi adapte olmaktadır.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülen, kış aylarında yapraklarını döken kayın ağacı, yaklaşık 40 metre uzayıp 700 yıl kadar yaşayabiliyor.
İnsanlık tarihinin kayıt altına aldığı ilk ağaç olan sedir ağacı savaşlara ve birçok felakete rağmen günümüze ulaştı. Ancak sedir ağaçları da binlerce yıl varlığını sürdürüp modern çağın kurbanı olan birçok tür gibi tehdit altında.
Geniş yaprakları sayesinde bulunduğu alanı hemen kaplayan Paulownia ağacı, dünyanın en hızlı büyüyen ağaç türüdür. Ortalama olarak 3 ayda 6 metreye kadar uzayabilmektedir.
"Büyük Dede" olarak bilinen ağacın yaşının 5 bin yıldan fazla olduğu tahmin ediliyor. Yaşını belirlemek için çalışmaların sürdüğü "Büyük Dede"nin en yaşlı ağaç unvanını Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan 4 bin 850 yaşındaki Methuselah adlı bristlecone çamından alması bekleniyor.
1 Dönüme Kaç Üzüm Ağacı Yetiştirilir? Dönüm başına dikimi yapılacak üzüm fidanının sayısı arazinin yapısına ve üzüm çeşidine göre değişmektedir. 2*4 metre aralıklarla dikim yapılan araziye 125 fidan dikim yapılırken 5*5metre aralıklarla dikim yapılan araziye ise 40 fidan dikim yapılmaktadır.
Eski sistemde bir dönüm bağdan 200-300 kilo verim alırken şimdiki sistemde bir dönümden 2 ton üzüm verim alabiliyoruz.
Yeni tesis edilen bağların tamamı telli sistemdir. Bu sistemde dekar başına verim ortalama olarak 500-600 kg dır. Dekar başına 900-1000 kg çekirdeksiz kuru üzüm alınabilen bağlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri