Çelikten köklendirme her zaman yapılabilir. Ama en kolay en hızlı sonuç aldınacak zaman erken bahar dönemidir. Şubat Mart aylarında bu uygulamayı yaptığınız takdirde daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Başka zamanlarda da bir yıllık sürgünlerden alınan odunsulaşmış çelikler köklendirilebilir.
Aşılı açık kök bağ(üzüm) fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Ne zaman dikilir? Tüplü asma fidanı Mayıs-Temmuz ayları arasında dikilebilir. Eğer arazide hububat varsa hasattan sonra da dikim yapılabilir.
ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır. veya kalem olarak kullanılmaktadırlar.
aktivite ile toprak nemi kök oluşumunu uyarmaktadır. - Daldırılan dallar uygun koşular altında birkaç hafta veya ay içinde köklenip yeni bitkiler oluşturur. - Bu bitkilerin sökümü de sonbahar veya ertesi ilkbaharda büyüme başlamadan yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer.” Asmanın uyanma tarihi de 25 Mart civarındadır.
Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler:
İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu. Ancak kökleri filokseraya karşı dayanıksız olan Vitis vinifera asma türü, çelikle çoğaltılabilen asma anaçları üzerine aşılanarak çoğaltılabilir.
Odunsu bitkilerin henüz pişkinleşmemiş ilkbahar sürgünlerinden alınır. Çelik alma zamanı türlere göre değişir (Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar). Tepe tomurcuğu taşıyan sürgünlerden alınır. Çelik dikiminde köklendirme ortamına giren yapraklar koparılır, dışarıda 2-5 adet yaprak bırakılır.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Bu parçanın köklendirilmesi ile yapılan çoğaltma şekline de "çelikle çoğaltma” denir. Ayva, nar, zeytin, incir, fındık, dut (yaprak dut ve diğerleri), ahududu, böğürtlen ile bazı erik, elma, kiraz klon anaçları çelikle üretilirler.
Genelde 5-8 göz üzerinden budama yapılır.
Çelikten köklendirme her zaman yapılabilir. Ama en kolay en hızlı sonuç aldınacak zaman erken bahar dönemidir. Şubat Mart aylarında bu uygulamayı yaptığınız takdirde daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Başka zamanlarda da bir yıllık sürgünlerden alınan odunsulaşmış çelikler köklendirilebilir.
Üzüm Fidanı Dikimi: Sonbaharda krizma yapılmış arazi ilkbaharda düzeltildikten sonra, hayvan veya makina gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılır. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu-batı yönünde yapılması, meyilli arazilerde dik olması gerekir.
Kışın erken dönemde yapılan budama, asmaları erken uyandırabilirken, geç dönemde yapılan budama uygulamaları ise asmaların geç uyanmasına neden olabilmektedir.
Kök gelişmesinin sınırlanmadığı derin kumlu-tınlı topraklarda olgun asma kökleri 5 m ya da daha derinlere ulaşabilir. Ancak genellikle kökler 0.5-1.5 m derinlikte yoğunlaşmıştır.
Asma gövdesinin dış yüzeyi düz değildir. Her yıl yenilenen yaşlı kabuklarla kaplıdır. soyulabilir bir nitelik alırken, V. rotundifolia'larda soyulamaz bir yapıdadır.
Ilıman iklimlerden herhangi bir mevsimde yada ayda bu dikim işlemi yapılabilirken karasal iklimlerde don riski ve kışın şiddeti geçtikten hemen sonra yapılması daha uygundur. Kök ve gövde önümüzdeki kışa kadar kendilerini geliştirecek ve kışın olumsuz şartlarına karşı daha dayanıklı hale geleceklerdir.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin.
Bu Asit türlerinin en etkilisi İndol Butirik Asittir. En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir.
Köklenmesi zor olan bitkiler için yeşil çeliklerin alınması zorunludur. Kışın yaprağını döken türlerin odun çelikleri, yaprak dökümünün hemen öncesinde ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar olan devrede almak mümkündür. Köklenmesi kolay olan türlerde ise dinlenme mevsiminde alınması önemli bir fark oluşturmaz.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Paslanmaması için 18/10 Cr/Ni Etiketi
Çelik tencereler ağırlıklarına göre %18'i kromdan %10'u nikelden geri kalan %72'lik kısım ise çelikten üretilmektedir. Tencerenin bu etikete sahip olması 304 kalite paslanmaz çelik olarak da adlandırılmasını sağlamaktadır.
Asma yıllık ortalama 500-600 mm yağış olan yerlerde su ihtiyacını karşılayabilir. Yağışın mevsimlere göre dağılışı, toprağın yapısı, anacın çeşidi, asmanın terbiye şekli, verimi, sıcaklık, sulama sistemi gibi faktörler sulama aralıklarına ve verilecek su miktarına etki eder.
Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri