Direkler toplam 200 cm uzunluğunda olacaktır. 160 cm'si düz, 40 cm'si boyun olacaktır. Toprağa 250 doz demirsiz beton ile 50 cm gömülecektir. Direkler arası mesafe en fazla 3 metre olacaktır.
Hektar başına 3000 ila 4000 omca sayısı olan bağlarda, birçok üretici omca sıraları arasında 2 – 2,5 m ve sıranın üzerinde omcaların arasında 1,25 – 1,35 m arasında bir dikim mesafesi tercih ederler. Diğer üreticiler ise omca sıraları arasında 2,5m, omcaların arasında ise 1,15 m mesafe bırakırlar.
1 Dönüme Kaç Üzüm Ağacı Yetiştirilir? Dönüm başına dikimi yapılacak üzüm fidanının sayısı arazinin yapısına ve üzüm çeşidine göre değişmektedir. 2*4 metre aralıklarla dikim yapılan araziye 125 fidan dikim yapılırken 5*5metre aralıklarla dikim yapılan araziye ise 40 fidan dikim yapılmaktadır.
Sıra başı direkleri, dışa doğru 65-70 derece açı ile çakılır. Baş direk gergisi için toprak çıpaları, 1 – 1,5 metre sıra dışından baş direğe doğru çakılır. Gergi halatı ve gerdirme mandalı ile baş direk gergileri yapılır. Ara direkler, gönyelenerek tam dik ve yeterli miktarda çakılır.
Ne zaman dikilir? Tüplü asma fidanı Mayıs-Temmuz ayları arasında dikilebilir. Eğer arazide hububat varsa hasattan sonra da dikim yapılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Üzüm Ağacı Kaç Günde Bir Sulanır ? Üzüm fidanlarının sulama aralığı dikim yapılan bölgenin iklim yapısına bağlı olarak değişmektedir. Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.
Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.
Üzüm Fidanı Dikimi: Sonbaharda krizma yapılmış arazi ilkbaharda düzeltildikten sonra, hayvan veya makina gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılır. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu-batı yönünde yapılması, meyilli arazilerde dik olması gerekir.
Eski sistemde bir dönüm bağdan 200-300 kilo verim alırken şimdiki sistemde bir dönümden 2 ton üzüm verim alabiliyoruz.
Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında olgunlaşmaktadır.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
Kök gelişmesinin sınırlanmadığı derin kumlu-tınlı topraklarda olgun asma kökleri 5 m ya da daha derinlere ulaşabilir. Ancak genellikle kökler 0.5-1.5 m derinlikte yoğunlaşmıştır.
Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer.” Asmanın uyanma tarihi de 25 Mart civarındadır.
Yukarıda belirtilen faktörler dikkate alınarak sıra arası 2-3 m; sıra üzeri de 1,5-2,5 m olmalıdır. Ancak son yıllarda şaraplık üzümlerde uygulanan sık dikimlerde sıra üzeri mesafeler 1 m'ye kadar düşmüştür. Dikim: İşaretlenen yere aşılı köklü fidan, köklü anaç, tüplü fidan veya köklü yerli fidan dikilebilir.
-Verime Geçmiş Bir Üzüm Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir: Üzüm fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir. Saksıda bu verim düşecektir.
üzerindeki günlük sıcaklıkların toplamıdır. Yağış : Asma bitkisi yıl içerisinde 500-600 mm yağış alan yerlerde sulama yapmadan yetiştirilebilmektedir. Yıllık yağışın 300 mm'nin altına düştüğü bölgelerde sulama yapmak gereklidir. Güneşlenme : Bol güneşlenme için güney veya güneybatıya bakan yerler seçilmelidir.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Kırmızı frenk üzümünün gelişimi diğer türlere göre daha yavaş olduğu için dikim mesafesi 2,5 metre x 3 metre olmalıdır. Ortalama dekara 133 fidan dikilmesi gerekmektedir. Siyah ve diğer türler için dikim mesafesi 2 metre x 4 metre olmalıdır. 1 dönüme ortalama 83 fidan dikimi yapılabilir.
Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Aşılı açık kök bağ(üzüm) fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Üzüm bağlarında yaşanan hastalıklar ile gül hastalıkları arasında fevkalade bir bağlantı vardır. Ancak güller bu hastalıklara karşı çok daha hassastır. Yani bağda görülebilecek bir hastalık çok daha önce gül üzerinde kendini göstererek üreticiyi önlem alması için ikaz eder. Bu doğal bir erken uyarı sistemidir.
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
Üzüm fidanlarının meyve verme yılı çeşidine ve bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Özenli bir şekilde dikimi ve bakımı yapılmış 1 yaşlı üzüm fidanı dikildikten 2 yıl sonra meyve vermeye başlar tam verime ise 5 yıl sonra oturmaktadır.
Çeşide göre büyüme yılı değişen üzüm fidanlarının üretim şekil aşı ve çelikle me yöntemi ile yapılmaktadır. Dikimi yapılmış bir fidanın büyüme hızı oldukça hızlı olmasından dolayı 4-5 yıl içinde meyve verimine oturmaktadır.
Çelikten köklendirme her zaman yapılabilir. Ama en kolay en hızlı sonuç aldınacak zaman erken bahar dönemidir. Şubat Mart aylarında bu uygulamayı yaptığınız takdirde daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Başka zamanlarda da bir yıllık sürgünlerden alınan odunsulaşmış çelikler köklendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri