Erkek misk geyiğinden alınan bu salgı bezi öncelikle uzun uzun kurutuluyor. Kurutulduktan sonra ceviz gibi açılarak içindeki parçalar çıkarılıyor. Bu kuru parçalar bir süre alkolde bekletiliyor ve ortaya bütün parfümlerin vazgeçilmezi olan misk kokusu çıkıyor.
Misk kokusu başta gül ve papatya olmak üzere birçok çiçeğin kokusuna benzer.
Genellikle birçok hayvandan elde edilen misk Asya'da özellikle erkek ceylanlardan yani geyiklerden elde edilen bir kokudur. Geyiklerin avlanması etinden çok kokunun elde edilmesi içindir.
Erkek misk geyiğinin karnının alt kısmında taşıdığı misk torbasının testislere benzetilmesinden dolayı Sanskritçe testis manasına gelen muṣka (मुष्क) kelimesi ile ilişkilendirilmiş olan misk Arapça, Farsça, İbranice, Latince, Süryanice, Türkçe ve diğer batı dillerinde de benzer bir kullanıma sahiptir.
Misk sığırı veya misk öküzü (Ovibos moschatus) boynuzlugiller familyasından Arktik bölgede yaşayan bir memeli türüdür. Kalın derisi ve adının geldiği, erkeklerin yaydığı güçlü kokusu ile tanınır. Bu misk kokusu üreme döneminde dişileri çekmek için kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Misk İslâmî dönemde güzelliğin ve güzel kokunun sembolü haline gelmiştir. Kur'an'da cennet şarabı “rahîk”ın içildikten sonra bırakacağı güzel kokunun (hitâm) misk gibi olacağı belirtilir (el-Mutaffifîn 83/25-26).
Bunun yanında topraksı ve odunsu olarak tarif ettiğimiz kalıcı kokulardır. Ancak birçoğumuz bu kokuların ağaçtan alındığını düşünürüz. Lakin durum böyle değildir. Kısacası misk kokusu gül ve papatyalar gibi çiçeklerin özlerine benzer bir yapıda güzel bir kokudur.
25,26. Onlar, bitiminde misk kokusu olan, mühürlenmiş saf bir içecekten içerler. Yarışanlar, bunun için yarışsınlar. Onun (içiminin) sonu bir misktir (ağızda misk gibi koku bırakır).
Misk Kokusu: Rivayetlere göre, Hz. Muhammed'in saçlarının misk koktuğu söylenmektedir. Hz. Muhammed'e göre, misk, en güzel kokular arasında sayılmış; İslamiyet coğrafyasında da yoğun bir şekilde tercih edilen bir koku haline gelmiştir.
Moğolistan ve Tibet gibi bölgelerde yaşayan boynuzsuz keçi ve geyik gibi hayvanların erkeğinden misk elde edilir.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Misk kokusunun elde edildiği madde muskondur. Ceylan dışında başka hayvanlardan da elde edilmesi mümkün olan misk kokusu en çok kullanılan kokulardan biridir. Yumuşak ve temiz bir kokusu olan misk tatlımsı bir nota ile karşımıza çıkar.
Misk, genel olarak topraksı ve odunsu olarak tarif edilen ağır, kalıcı bir kokuya sahip temel parfüm notalarından biridir.
Gerçek misk, geyiğin testislerinin üzerinden alınabilmesi için hayvanın öldürülmesi gerekiyor. Ayrıca misk kokusunun sentetiği de vardır. mealindeki hadisten miskin temiz olduğu anlaşılıyor.
Balinalardan salgılanan bu mumsu ve yağlı kusmuk deniz tuzuyla temas eder. Bu kusmuğa güzel kokusunu veren balinanın sindirim sisteminden salgılanan amber isimli hoş kokulu bir kimyasal üründür.
Misk ise özel bir geyik cinsinin midesi ile cinsel organı arasındaki bir bezedir. Misk Sanskritçede testis anlamına gelir. Gerçek misk çok pahalı. Geyiğin testislerinin üzerinden alınabilmesi için hayvanın öldürülmesi gerekiyor.
Alimler, bu rivayetleri temel alarak Hz. Peygamber Efendimizin (asm) kokusunun, süründüğü kokulardan değil, onun terinin yaratılıştan güzel kokmasından kaynaklandığı kanaatine ulaşmışlardır.
Koku ikramı çok önemli olduğu için mukaddes emanetlerin bulunduğu oda sürekli kokulandırılıyordu. Peygamber Efendimizin kullandığı kokular olması nedeniyle amber, uhud ve misk kokuları tercih edilirdi.
Peygamberimiz: “Misk, kokuların en güzelidir” buyurmuştur. Ve onu başına, saçlarına ve sakalına sürerdi. Hz. Ayşe validemiz Peygamberimizin ihrama girmeden önce, Kâbe'yi tavaftan önce ve bayramda misk içeren koku kullandığını bildirmiştir.
Melekler aslında hoş olan tüm kokuları seveRler. Ancak özelleştirirsek Reyhan (Fesleğen ) kokusu onların vazgeçilmezidir.
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem), yanında daima, “sükke” adı ile tabir edilen bir koku (kutusu) bulundurur ve gerektikçe ondan sürünürdü.
Adı “ûd”dur bu kokunun. Hindistan başta olmak üzere Uzakdoğu Asya'da son derece yaygın bir ağacın yağından elde edilir. Evet, yanlış okumadınız, bir ağacın reçinesinden bahsediyoruz.
Diğer birçok kokunun aksine amber, tek bir koku değil, bir koku profili oluşturmak için harmanlanmış farklı kokuların bir kombinasyonudur. Bileşen kokuları ne olursa olsun, amber genellikle misk ve zengin kokan sıcak, hafif tatlı bir kokudur ve ayrıca bir miktar toz veya baharat içerebilir.
Balinanın kusmuğunun içerisindeki yağdan üretilen misk-i amber kokusunun 3 gramı 50 liradan satılıyor. Pahalı olduğu için gram gram satılan amber ve misk karışımlı esansın kilosu 16 bin lirayı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri