Taze yaprak sarması yaparken kullandığınız yapraklar salamura yaprak sarmasında olduğu gibi direkt kullanılmaz. Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Taze yaprak Haşlamadan sarılır mı? Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Taze yaprakları güzelce yıkayın. Kaynar suyun içine atıp birkaç dakika renklerinin dönmesini bekleyin ve süzün. Yapraklar da sarılmaya hazır.
Asma yaprağı, genellikle yemelerde ve kendisi tek başına dolmalarda kullanılır. Kaynatılarak suyu içilirse, alkolü bırakmaya yardımcı olur. Salamura olarak tüketilir. 10-12 adet taze asma yaprağını 1 Su bardağı kaynar suya koyarak 6-7 Dakika kaynattıktan sonra ılımaya bırakın.
İlgili 26 soru bulundu
Taze Yaprak Nasıl Haşlanır? Taze yaprak sarması yaparken kullandığınız yapraklar salamura yaprak sarmasında olduğu gibi direkt kullanılmaz. Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur.
İçerisinde yüksek oranda bulundurduğu A vitamini ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur, çinko sayesinde boşaltım sistemini destekler, demir sayesinde ise kansızlık oluşumunu önler. Bunların yanı sıra ağız sağlığında ve varis tedavisinde de olumlu etkilere sahip.
Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Yaprak Sarma Pişirme Önerileri. Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Kavanoz ağzına kadar suyla doldurulduktan sonra, yaprakların üste çıkmasını önlemek için üzerine plastik bir parça veya temiz bir taş konulur. Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır. Serin bir yerde muhafaza edilir. Ara sıra kavanoz kontrol edilir, su azaldıysa tuzlu su ilave edilir.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
En önemli püf noktası salamura yaparken yaprakların yıkanmayacak olması kullanacağınız zaman 3-4 saat öncesinden su da bekletip daha sonra yıkayarak tüketebilirsiniz.
Pirinç sıcak su ile ıslatılır 20 dakika beklenir. Bu sırada domates soğan soyulup küçük küçük doğranır. Maydanozlar kesilerek ilave edilir. Salça zeytinyağı baharatlar eklenir ve pirinç yıkanarak süzülür, karışıma eklenir.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden suya koymalısınız. İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız. İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
İstanbul usulü yaprak sarmasında kuş üzümü, fıstık, tarçın yeni bahar kullanılırken Anadolu'nun birçok yerinde yapılan sarmalar daha çok fıstık, üzüm gibi tatlar konulmadan, kimyon, kuru nane gibi baharatlarla tatlandırılarak yapılır. Bir farklılıkta yine kavurularak ya da çiğden yapılmasıdır.
Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız. Aksi takdirde sarmanız çok tuzlu olur. Sarmaları sararken iç harçtan çok koyup doldurmamaya özen göstermelisiniz.
Kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olan asma yaprağı, Akdeniz mutfağına ait vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Genellikle konserve şeklinde bulunan bu besin, çiğ ya da taze olarak buharda pişirilerek tüketilmektedir.
10 adet asma yaprağı bir bardak su ile kaynatılır ve ılındıktan sonra her gün düzenli olarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri