En ağır Asmolen kilden yapılandır. En çok tercih edilen alternatif ise gazbeton asmolen ve hafif betondur. Asmolen döşemeler plak döşemelere nazaran daha fazla ağırdır, onun kadar rijit (hiçbir etkiye maruz kalmayan, kuvvet etkisi altında şekil değiştirmeyen, şeklini koruyan cisimler) değildir.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
İnşaat ve yapı sektöründe kullanılan bir malzeme olan asmolen, çoğunlukla betonarme yapıların temel ve duvar kısımlarında kullanılır. Kullanım amaçları betonarme yapıların dayanıklılığını ve dengesini artırmaktır. Özellikle köşe ve çevre noktalarında bulunarak yapıyı güçlendirirler.
İlgili 15 soru bulundu
Örnek olarak kat yüksekliği 3m olarak alınırsa, Dişli-Asmolen Döşeme içeren taşıyıcı sistemler, 1. ve 2. Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Döşemelerin tek veya çift yönde olması döşemeleri tek yönlü dişli döşeme ve çift yönlü dişli döşeme olarak ikiye ayırır. Bu dişlerin arasındaki boşlukların çeşitli hafif dolgu malzemeleriyle (EPS, tuğla veya gaz beton) doldurulmasıyla oluşturulan döşemeler ise asmolen döşeme olarak tanımlanır.
Asmolen Döşemenin Avantajları
· Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi çok az yayar, · İyi bir ölçüde sağlıklıdır, · Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir, · Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
Plak döşemeler genellikle 12–15 cm yüksekliklerde oluşturulurken, asmolen döşemeler 30–40 cm yüksekliklerde inşa edilirler. Bu yükseklik farkı da kat yüksekliğinden kayıp anlamına gelmektedir.
Asmolen Döşeme Avantajları
Asmolen döşeme düz bir tavan görüntüsü sağlar. Asmolen döşemenin kalıp maliyeti düşüktür. Asmolen döşeme ısı ve ses yalıtımı sağlar. Döşemede boşluk oluşturmak kolaydır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
Asmolen kullanılması durumunda ayrı bir kalıba gerek olmaz. Çok katlı binalarda özellikle asma tavan uygulaması yapılacaksa asmolen yerine özel nervür kiriş kalıbı kullanılması daha ekonomik, estetik ve prestijli olabilir.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Dezavantajın temel sebebi köpükun yangına karşı dayanıklı olmamasıdır. Bunun dışında bir olumsuz durum söz konusu değildir. Asmolen köpük döşendiği yerde üzerine yangına dayanıklı sıva ile sıvandığı zaman olumsuzluklar ortadan kalkacaktır.
Temellerde: 35-45 kg. Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg.
Kirişleri olmayan, doğrudan betonarme kolonlara ya da perdelere oturan ve bu yapı elemanları ile eğilime dayanıklı bileşimi sağlanmış iki doğrultuda donatılı sürekli plaklara ya da plak döşemelere kirişsiz döşeme denir. Kalınlıkları 20-40 cm'dir. Yükleri ve kenarlari çok büyük olmayan hacimlerde kullanilabilir.
Asmolen Döşeme, herhangi bir taşıma özelliği bulunmayan, dişli döşemelerde dişlerin arasını doldurmak için kullanılan hafif dolgu malzemesi ile yapılan döşeme işlemine verilen isimdir. Bu sayede düz bir tavan elde edilir. Dişli döşemeler dolgu malzemesiz yani boş da bırakılabilir.
Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır. Düz bir tavan oluştuğu için mekanik ve elektrik tesisatları kolayca döşenebilir.
1 m3 deki adeti 53 adetir.
Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, kesiti normal kirişlere nazaran daha küçük olan kirişçikler sıkça yerleştirilerek üzerine ince bir plak döşeme ile beraber betonlanarak dişli döşeme oluşturulur. Bu dişli döşemenin diğer adı nervürlü döşeme, kirişlerine de nervür kiriş denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri