Çok katlı binalarda özellikle asma tavan uygulaması yapılacaksa asmolen yerine özel nervür kiriş kalıbı kullanılması daha ekonomik, estetik ve prestijli olabilir. Asmolen kullanılması durumunda asmolen maliyeti ve asmolenin altındaki döşeme kalıbı ilave maliyet olarak görülebilir.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
ASMOLEN YASAK MI? 1968 Deprem yönetmeliğinde 1. Ve 2. Derece deprem bölgelerinde kullanımı yasak olan asmolen döşeme, 1975 yönetmeliğinde serbest bırakıldı.
Asmolen döşemelerde, döşeme yükleri dişleri tutan ana kirişlere geçirilir. Bu sebeple diş taşıyan bu ana kirişler, taşımayanlara göre deprem zamanında daha çok etkilenirler. Asmolen döşemede, ana kiriş yükseklikleri çoğunlukla tavandaki kiriş sarkmasını engellemek amacıyla diş yüksekliğinde hazırlanır.
Strafor (EPS) hem sıcağa hem soğuğa karşı binanızı koruyan kapalı gözenekli çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir. Bu özelliği tanecikler içine sıkıştırılmış hava sağlamaktadır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
Deprem bölgelerinde kullanılması en uygun olan döşeme kirişli döşemedir. Kirişli döşemede kuvvet aktarımı düzenli olur ve bunun yanında güçlü kolon zayıf kiriş anlayışına uymaktadır.
Örnek olarak kat yüksekliği 3m olarak alınırsa, Dişli-Asmolen Döşeme içeren taşıyıcı sistemler, 1. ve 2. Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Asmolen Döşeme Avantajları
Asmolen döşeme düz bir tavan görüntüsü sağlar. Asmolen döşemenin kalıp maliyeti düşüktür. Asmolen döşeme ısı ve ses yalıtımı sağlar. Döşemede boşluk oluşturmak kolaydır.
Temellerde: 35-45 kg. Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg.
Ağır yükleri olan döşemelerde (sanayi yapıları, köprü) zımbalamayı önlemek amaciyla kolona başlık yapilir. Bu tip döşemelere mantar döşeme denir. Depreme dayanıklı olmadığından dolayı Türkiye için uygun bir plak tipi değildir.
Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
Üzerine sıva tutmaz; delikli tül üzerine atılan sıva zamanla dökülür.Netice olarak bana göre inşaatte kesinlikle Strafor köpük kullanılmamalı bunun yerine kırmızı asmolen tuğlalar tercih edilmelidir.
Asmolen döşeme sistemlerinde nervür kirişleri ve çerçeve kirişlerinin yüksekliklerinin aynı boyutta olması ve kirişler arası boşlukların doldurulmasıyla düz bir yüzey (tavan) elde edilir. Asmolen tavan söylemi bu düz tavanı ifade etmektedir.
Çoğu koşulda yeni yönetmeliğe en uygun döşeme tipi kirişsiz (mantar) döşemedir. Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır.
Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.
Adapazarı, Kocaeli, Bingöl ve Van Depremleri gibi büyük çaplı depremlerin sonuçları incelendiğinde asmolen döşemeli betonarme binaların ağır hasar aldıkları görülmüştür. Bu sonuçlar da dikkate alındığında asmolen döşeme sistemlerinin tasarımında daha dikkatli olunması gerektiği gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Kaset Döşeme Önemli Avantajları
1- Çok DÜŞÜK MİKTARLAR ve ÖZEL PROJELER için bile MALİYET yönünden üretimi UYGUNDUR. 2- Çok miktarda modeli mevcuttur. Tasarım ve üretimi kolaydır. 3- Kullanılan malzemeye göre İSTENİLEN KALİTEDE ve çok uzun ömürlü kalıplar yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri