HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır. Erkeklerde HPV virüsünün bulaşması ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın.
Erkekte HPV
HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmasından dolayı daha çok anılmasına rağmen erkeklerde genital siğil çıkmadıkça fark edilmeyen etkili bir virüstür. Erkeklerde hiçbir belirti göstermeksizin bulunabilir. Bu da bulaş riskini artırmasına sebep olmaktadır.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
İlgili 24 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV (Genital siğil yapan virüs)
Cinsel organlarda siğil yapan virüstür (HPV- İnsan papilloma virüs). Özellikle oral sex ile kadından erkeğe bulaşma riski daha fazladır.
Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur. Nadiren oral cinsel ilişki ile bulaşır.
HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adıdır. HPV virüsü cildi etkiler. HPV'nin birçok tipi, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkiler. HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir.
Son 10 yılda yapılan çalışmalarda HPV enfeksiyonunun CIN oluşumunda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde yine cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilen HSV (Genital uçuk virüsü) enfeksiyonu olan hastalarda da CIN görülme ihtimali daha yüksektir.
Sadece o erkekte kondilom varsa karşı tarafa bulaştırır. Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma meydana gelmez. Genital siğil tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
bu virüs rahim ağzını yerleşir ve rahim ağzındaki hücrelerin kanser hücresine dönüşümünü sağlar. Rahim ağzı kanseri olan kadınların %96 sında HPV taşıyıcısıdırlar. Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
HPV ile enfekte olan birey ile cinsel temas sırasında virüsün bulaşma ihtimali %50 olarak kabul edilir. Tek ilişkide dahi bu kadar yüksek bir bulaşma oranına sahip olan virüsün, bazı bireylerde enfeksiyona neden olmadığı da görülmüştür. Bunun başlıca nedenleri arasında HPV'nin bulaşmasını etkileyen faktörler yer alır.
Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
Siz veya partneriniz, human papilloma virus (HPV) tanısı aldıysa merak etmeyin. HPV, cinsel yol ile geçen en sık enfeksiyondur. Cinsel aktif olan herkes HPV ile karşılaşabilir. Şunu net olarak biliyoruz ki; HPV enfeksiyonlarının çok önemli kısmı vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından temizlenecektir.
Virüs rahim ağzı kanseri hariç başka kanser türlerine de yol açabilmektedir. HPV Belirtileri Nelerdir? Virüsün kuluçka süresi HPV'nin tipine göre değişmektedir. Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir.
Hpv kuluçka süresi virüsün tipine bağlı olarak değişebilmektedir. Hpv kuluçka süresi virüsün bulaşmasından itibaren 2 ay ile 6 yıl arasındadır. Kuluçka süresi içerisinde belirtilerini göstermeye başlar ve hem erkek hem de kadınlarda şekilleri ve büyüklükleri farklı olan siğiller oluşturur.
Bu tiplerin bazıları düşük risk bazıları da yüksek risk taşır. Kadınlar için tehlike arz eden bu hastalığın bazı tipleri Serviks, Vulva ve anüs kanserine sebebiyet verebilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
Kadınların büyük çoğunluğu hpv virüsünü taşırlar ancak bunu fark etmezler. Hpv her zaman siğillere neden olmaz ve başka belirtiler de göstermez. Ancak genital siğillerin büyük bir kısmı Hpv virüsü ile ilişkilidir. Özellikle tip 6 ve 11 anogenital siğil oluşumunda büyük rol oynar.
HPV ile enfekte olan kişi hiçbir belirti göstermeyebilir ve partnerine bu virüsü cinsel yolla bulaştırabilir. Virüs, çoğu kişide hiçbir belirti göstermeden zamanla kendiliğinden yok olur. Ancak bazı kişilerde siğil oluşumuna yol açabilir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Ortak kullanım alanlarında kullanılan havlulardan, tuvaletlerden, havuz gibi yine ortak kullanıma açık yerlerden bulaşıp bulaşmadığı ile ilgili günümüzde yapılmış pek çok çalışma vardır ancak bu yollarla herhangi bir bulaşmaya rastlanmamıştır.
Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor. Erken teşhis ve doğru planlanan tedavi sayesinde HPV ile mücadele etmek mümkün olabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri