Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır.
Fazla aspartam, kalp ve damar sağlığını etkiler. Kanda fenilalanin yükseldikçe, kişilerde kaygı bozukluğu oluşur. Bu yüzden aspartam oranına dikkat etmelisiniz. Uzun süre, çok fazla miktarda aspartam içeren ürünler tüketilirse; beyin hücreleri zarar görür ve zihinsel problemler ortaya çıkar.
Bir şeker ikamesi olarak aspartam, şekerle aynı şekilde dildeki tat tomurcuklarını uyarır. Çeşitli yiyeceklerde, içeceklerde, tatlılarda, kahvaltılık gevreklerde, sakızlarda ve kilo kontrol ürünlerinde kullanılır. Aynı zamanda masa üstü tatlandırıcı olarak da bilinir. Aspartam aslında bir dipeptiddir.
Araştırmada, yapay tatlandırıcı tüketmenin kanser geliştirme riskini artırabileceği belirtildi. 2009-2021 arasında 100 binden fazla kişinin verilerini analiz eden bilim insanları, tatlandırıcılarda bulunan aspartam ve asesülfam potasyumun daha yüksek kanser riski oluşturduğunu söyledi.
Aspartam en tanınmış ve hakkında en çok aleyhte yayın yapılmış yapay tatlandırıcılardan. Şekere alternatif olarak aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen bir yağ asididir.
İlgili 34 soru bulundu
Fibrelle, The Lifeco ve Canderel gibi markalar, en iyi tatlandırıcı markaları arasında sayılabilir.
Aspartam ısıya dayanıklı değildir ve ısıtıldığında tatlılığını kaybeder. Bu nedenle unlu mamullerde veya diğer pişmiş gıdalarda sıklıkla kullanılmaz.
Bu ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılır. Coca-Cola Şekersiz'de aspartam bulunmamaktadır. Coca-Cola Şekersiz ürünümüzde tatlandırıcı olarak sukraloz ve asesülfam K; Coca-Cola Light ürünümüzde ise aspartam ve asesülfam K kullanılmaktadır.
Araştırmacılar fareleri iki gruba ayırarak birine sadece su verirken, diğerine aspartamlı (diyet içeceklerde en çok bulunan yapay tatlandırıcı) su vermişlerdir. Sonuçta aspartam grubundaki fareler daha fazla kilo almış ve metabolik sendroma yakalanmışlardır.
'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Bir litre Coca-Cola Zero, 96 mg kafein içerir. Ek olarak, yapay tatlandırıcılar kullanılır. ABD'de buna aspartam ve asesülfam potasyum dahildir.
Aspartamın içeriğinde olan fenilalanin metabolize edilemediği için, kanda birikmeye başlayan bu madde beyinde tahribata neden olur ve en ciddi sonuçlarından biri de zeka geriliğinin oluşmasıdır. PKU'lu kişilerin aspartam alımını sınırlamaları önemlidir.
Tatlandırıcıların suni şeker olma özelliğinin olduğunu kaydeden Çoksüer, bu tatlandırıcıların içerisinde bulunan aspartam maddesinin oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını ve bunların hem kısırlığa neden olduğunu, hem de gebelik döneminde oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını vurguladı.
Aspartamın yapısında yer alan amino asitler L-Aspartik asit ve L-Fenilalanin olup, bunlar pekçok gıda maddesinin yapışında doğal olarak bulunan bileşiklerdir(ANONYMOUS,1986d; ANONYMOUS,1987b). Aspartam ABD'de Gıda ve İlaç Teşkilatı (FDA) tarafından "besleyici tatlandırıcı" sınıfına alınmaktadır.
Çünkü şeker kamışı ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi diğer tatlandırıcılara göre daha az kalori içerir. Tadı normal şekerle benzeştiğinden dolayı, şeker alımını azaltmak veya kilo vermek isteyen çoğu insan diyet meşrubatlardan yararlanmaktdır.
Buna sebep olan madde Coca Cola Zero'nun ana bileşenlerinden biri olan fosforik asittir. Coca Cola Zero şekersizdir ancak içerdiği yapay tatlandırıcılar tip 2 Diyabet riskini arttırmıştır. Yani diyabet riski olan veya diyabet hastası olan kişilerin bu ürünü tüketmemeleri gerekmektedir.
Besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar: Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz.
Bazı araştırmalar tatlandırıcıların sindirim sistemindeki yararlı bakterileri olumsuz etkilediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak da vücuttaki şeker döngüsünde ve genel sistemde de aksaklıklar olabilmektedir.
Pepsi MAX, tadıyla damakları şenlendirir. Şekersizdir, lezzet ve ferahlıkla dolup taşar.
“Light” olarak pazarlanan ürün sırasıyla Aspartam ve Asesülfam Potasyum içerirken; “Zero” olarak pazarlanan üründe bu tatlandırıcılara ek olarak ayrıca Sukraloz yer alıyor. Yani “Sıfır” anlamına gelen Zero ürününde; Light ürününden daha fazla tatlandırıcı yer alıyor.
Bunun yanında, Coca-Cola Light ve Coca-Cola Zero'da ise hiç şeker yok. Bu ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılıyor.
Nasıl Üretilir? Aspartam üretiminin başlangıç reaksiyonu L-Aspartik Asit, L-Fenilalanin veya L-Fenilalanin Metil ester ile başlamaktadır. Tatlı bir form elde edebilmek için amino asitlerin L-Konfigürasyon işlemi gerçekleşmesi gerekmektedir. Üretimin daha sonraki aşamalarında peptit üretim yöntemleri devam etmektedir.
Aspartam, Avrupa Birliği'nde gıda katkı maddesi olarak E951 kod adını almıştır.” Diyetetik Uzmanı Ağıllı, Asesülfam-K'nın şekere göre 200 kez daha tatlı olduğunu ve sıfır kalori içerdiğini ifade ederek, “Asesülfam-K vücut tarafından parçalanamaz ve idrarda değişikliğe uğramadan atılır. Kullanım alanı geniştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri