Bazı bilgi kaynaklarına göre, “Can sıkıntısı, bir kişinin özellikle yapacak bir şeyi kalmadan bıraktığı zaman, yaşadığı çevreye ilgi duymadığı veya bir gün ya da dönemin sıkıcı ya da sıkıcı olduğunu hissettiği zaman yaşanan duygusal ve bazen psikolojik bir durumdur.” Bu hayatın bir parçası ama bazen, eğilimi gerektiren ...
Dr. Ahmet Tiryaki, 'Kronik can sıkıntısı (Ennui), boşluk anlamsızlık yaşantısı kişiyi sürekli aşağı çeken, hayattan kopartan bir zihinsel konum olması ile ciddi bir konudur.
İç sıkıntısı sebepsiz yere endişe, üzüntü, keder, karamsarlık, korku gibi hislerin duyulması halidir. Bu durum kişide kalp çarpıntısı, solunum hızlanması, sindirim zorluğu ve kramplar gibi şikayetlere yol açabilmektedir.
Biz sıkıntımızı doğru yorumlayıp, ona göre harekete geçersek, sıkıntı bizi geliştiren bir dost olur. Bu da demek oluyor ki sıkılmak korkulacak bir şey değil, faydalı bir duygudur. Ancak sıkıntının mesajına kulak vermez, onu bastırmaya çalışırsak sıkıntı bizden intikamını çeşitli bağımlılıklarla alabilir.
İlgili 28 soru bulundu
İç sıkıntısında kişilerin kafalarını dağıtacak aktivitelerle uğraşması önerilir. Film izlemek veya spor yapmak, iç sıkıntısına yardımcı olan etkenlerdir. Kişilerin arkadaşlarıyla güzel vakitler geçirmesi, iç sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. İnsanların her zaman kendilerini mutlu hissettiği alanları yönelmesi gerekir.
Aksiyete, algılanan veya yaklaşmakta olan stres ya da tehdit faktörlerine tepki olarak, hafif, orta ya da şiddetli derecede hissedilen, endişe, korku veya sıkıntı duygusudur. DSM-5'e göre bir dizi yaygın psikiyatrik bozukluğun özelliği olarak sınıflandırılmaktadır.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflabilir, sindirim sistemi problemleri görülebilir ve kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Bunlara bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, bağımlılık ve diyabet hastalığı stresin ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında yer alır.
İç sıkıntısı, kötü bir şey olacakmış hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gelecekle ilgili endişeli beklentiler, olayların hep kötü yönlerini görme, karamsarlık, kontrolünü ya da yaşamı kaybetme korkusu anksiyete durumlarında sık rastlanan belirtilerdir.
Can sıkıntısı, bir içe kapanma ihtiyacı ile kişinin iç dünyasında temas ettiği duygularla yüzleşme durumu karşısında oluşan bir iç çatışmadır. Can sıkıntısında ne dışarısı güvenli ve kapsayıcıdır ne de iç dünya baş edilebilir ve huzurla yaşanabilirdir.
Canınız sıkıldığında tek yapabileceğiniz şey yürüyüş yapmak, ağaçlara bakmak, hayvanlarla ilgilenmek, ailenizle ya da arkadaşlarınızla sohbet etmek. Daha sonra hayatımızda kitaplar yaygınlaştı, radyo ve televizyon hemen her eve girdi.
Bu durumda, can sıkıntısı hissi bize yaşamımızda ilgi ve yenilik bulmak için temel bir ihtiyaçtan bahseder. Can sıkıntısını yenmek için, yeni çıkarlar bulma yolunda herhangi bir engel keşfetmeliyiz. Sıkıntı aynı zamanda gerçek istek ve ihtiyaçlarımızı bilmemize erişimi engeller.
Manevi Stres
Bu sıkıntıya neden olan krizler veya kayıplar çok çeşitlidir. Önemli bir kişinin ölümü, işsizlik, statü kaybı, maddi zorluklar veya önemli bir hastalık, vücudun bir uzvunun kaybı veya beden imajında bir değişim bu nedenler arasında sayılabilir.
Sürekli ve aşırı kaygı, stres hormonlarımızın sürekli olarak salgılanmasına sebep olarak kalp ve damar rahatsızlıkları ve stres kaynaklı ülser gibi sorunlara da yol açabilir.
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
Bunaltı (Kaygı / Anksiyete), strese ya da tehlikeye karşı verilen normal psikolojik bir tepkidir. Böylesi zamanlarda, kaygının işlevsel bir doğasının olduğunu söylemek mümkündür, çünkü bu duygu vücudu harekete geçmesi yönünde hazırlarken aynı zamanda performansının daha iyi / başarılı olmasına da yardımcı olur.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve duygusal açıdan mutsuzdur. Sürekli olarak kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresine karşı ilgisi azalan kişi de huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular çok fazla ön plana çıkar.
İç sıkıntısı bulmacada sıklık ile karşımıza çıkmaktadır. Kare, sözcük, çengel gibi bulmacalar da bu sorulara cevap aranmaktadır. İç sıkıntısının bulmacada cevabı ilintidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri