Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğü ve en küçük olan bulgur çeşididir. Boyutunun küçük olması ve suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından dolayı çiğ köfte yapımında tercih edilir.
Bu sebeple de kullanılacak olan bulgurun kaliteli olması şarttır. Çiğköftede ince bulgur kullanılır. Kalın bulgur şişme yapacağı için lezzet ve görüntü açısından hoş olmayacaktır. İnce taneli yerli üretim çiğköftelik bulgurlar çiğköfte yapımında tercih edilmelidir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
1 kg bulgurdan kaç kişilik çiğköfte çıkar? NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Çiğköfte yapımının püf noktası da bulgurudur. Çünkü çiğköftenin ana malzemesi bulgurdur. Bu yüzden de bulgurun cinsi ve konulacak miktarı oldukça önemlidir. İçerisine konulacak olan baharatların ölçüsü de bir diğer önemli özelliktir.
İlgili 45 soru bulundu
Piyasada bulunan bulgur markaları oldukça çeşitlidir. Yayla, Duru, İpek en bilinen markalar arasında sayılabilir.
Seçenekler: 1 kg24,50 TL/kg.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğüdür. Bu boy bulgur, boyutunun küçük olması ve daha az suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından ötürü çiğ köfte yapımında tercih edilir.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
1 su bardağı pilavlık bulgur, üç su bardağı sıcak su ve iki tatlı kaşığı tuz ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanmış bulgura yarım çay bardağı un eklenerek pişirilmeye devam edilir. Un eklendikten sonra kavruldukça katı bir kıvam alacaktır. Pişirme işleminin ardından köfteler yuvarlanarak servis tabağına alınır.
Üzerine sıcak suyu ekleyerek 15 dakika kadar bulgurların yumuşaması için bekletelim. Bu aşamada su miktarı bulgurun cinsine göre değişiklik gösterebilir. Güzel bir sonuç almak için kullandığınız bulgurun çiğ köftelik esmer bulgur olmasına da dikkat etmelisiniz.
Çiğ köfte tekniğine uygun yoğrulurken. 1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Bulguru derince bir kaba alın ve üstüne 1,5 bardak sıcak suyu gezdirin. Üstünü kapatıp 10 dakika beklemeye alın. Bulgur kabarırken soğanı robottan çekin ve tel bir süzgeçte bastırarak suyunu sıkın. İsotu da bir kaseye alın ve üstüne sıcak su ekleyip 5 dakika kadar beklemeye alın.
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
Soğanın suyu çiğ köfteye acı bir tat vereceği için el ile kestiğinizde soğanların suyu çok fazla çıkmayacaktır. Çiğ köfte içinde bulunan soğanlar gözden tam anlamıyla kaybolduktan sonra hazır olacaktır. Küçük parçalar kopartarak avuç içiniz ile sıkarak servis tabağına alabilirsiniz.
1 yemek kaşığı yoğurt 1 çay bardağı zeytinyağı ve yarım çay bardağı nar ekşisi ile karıştırılıp çiğ köfteye eklenir ve kıvamını bulana kadar güzelce yoğrulur. Yeşillikler eklenir ve biraz daha yoğrulur.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Pilavlık bulgur daha kalın ve daha çok şişen bir bulgur. İnce bulgur ise mercimek köftesi, fellah köfte gibi tariflerinde kullanılır. Kısır yapımında da ince bulgurdan yapılıyor.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri