Aşırı ifa güçlüğü; sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut koşulların, daha sonradan, taraflarca öngörülemez şekilde ve borçludan kaynaklanmayan sebeplerle değişmesi ve bu değişikliğin, borçlunun edimini aynen ifa edebilmesi için aşırı bir fedakarlığa katlanmasına sebebiyet vermesi halidir.
Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona erdirilmesine ifa denilmektedir. İfa, borçlar hukukunda borcu sona erdiren en doğal sebeptir. Borcun ifa edilmesi ile borçlu borcundan kurtulur, alacaklı ise alacağına kavuşmuş olur.
Ifa engelleri, bu örneklerden de anlaşılabileceği gibi, şu başlıklar altında toplana- bilir: Alacaklı temerrüdü, alacaklının etki alanında gerçekleşen ifa imkansızlığı, baştan (konuda) imkansızlık, borçlunun sorumluğunu gerektiren sonraki imkansızlık, borçlunun sorumluluğunu gerektirmeyen sonraki imkansızlık, borçlu ...
Dolayısıyla, taraflardan birinin muaccel borçlarını ifa etmek için yeterli para veya ekonomik araçlardan yoksun olması ifa güçsüzlüğü olarak nitelendirilmektedir.
2.1. Ödeme Güçlüğü İçine Düşme (ya da Borç Ödemeden Aciz Olma) ile Borca Batıklık. Türk hukukunda aciz hali “muaccel borçların, ödeme araçlarındaki yetersizlikten ötürü ifa olunamaması ve bunun süreklilik arz etmesi” olarak tanımlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) uyarınca ifa imkansızlığı, borcun ifasının borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşması halinde borcun sona ermesidir.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
IFA, 1938 yılında kurulan Uluslararası Maliye Birliği (International Fiscal Association) (IFA) merkezi Hollanda'da bulunan bir kuruluştur. IFA, maliye konuları ile ilgili olan, bağımsız ve tarafsız yegane uluslararası sivil toplum örgütüdür.
Para borçları ifa zamanında alacaklının ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilir. Bu borçlara götürülecek borç denir. Fakat kıymetli evrakta ise borcun ifa yeri borçlunun ikametgahının bulunduğu yerdir. Cins borçları ise doğdukları anda borçlunun ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilirler.
Öğretide “yanlış ifa” ve “yabancı edim” olarak da adlandırılan aliud ifa, genel kabule göre “borçlanılan edim yerine başka bir şeyin teslim edilmesi”dir.
İfa etmek sözünün TDK anlamı da yapmak, yerine getirmek ve ödemek olarak belirtilir. İfa ve İfa Etmenin Örnek Anlatımı: Bir eylem veya bir görevi yerine getirmek ifa etmeye örnek gösterilebilir.
Başlangıçtaki imkânsızlık (anfängliche Unmöglichkeit) kurumunu düzenleyen TBK md. 27/I'de “(…) konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür” denilmektedir.
Genelde dinî yükümlülüklerin, özelde borçlanılan edimin gereği gibi yerine getirilmesi anlamında fıkıh terimi.
Borçlu, edimini alacaklıların hepsine birden ifa etmek zorundadır. Bölünemeyen borcun birden çok borçlusu varsa, borçlulardan her biri borcun tamamını ifa etmekle yükümlüdür. Durumun gereğinden aksi anlaşılmadıkça, ifada bulunan borçlu, alacaklıya halef olur ve diğer borçlulardan payları oranında alacağını isteyebilir.
İkame yoluyla ifa, borçlu tarafından ifa edilmeyen borcun alacaklı tarafından borçlunun yerine gerçekleştirilmesini ifade eder. Esas itibarıyla yapma borçları bakımından söz konusu olan ikame yoluyla ifa, eser sözleşmesinde TBK m. 473/II hükmünde düzenlenmiştir.
Aynı anda ifa ilkesi, bir tarafın yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, diğer tarafın da kendi yükümlülüğünü yerine getirmekten kaçınma hakkına sahip olduğunu belirtir. Ödemezlik def'i ise, borçlunun, alacaklının borcunu yerine getirmemesi durumunda borcunu yerine getirmeme hakkını kullanmasıdır.
1 - Borç bir miktar paradan ibaret ise tediye alacaklının verme zamanında mukim bulunduğu yerde vukubulur. 2 - Borç muayyen bir şeye taallûk ediyorsa bu şey akdin inikadı zamanında bulunduğu yerde teslim olunur. 3 - Bunlardan başka her borç doğumu zamanında borçlunun mukim bulunduğu yerde ifa edilir.
6098 sayılı TBK'nın “Borcun İfa Edilmemesi” başlığı altındaki 112. Maddesinde “Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.” hükmüne yer verilmiştir.
TBK madde 132 ile 161 arasında, borcu sona erdiren sebepler düzenlenmiştir. Bunlar; ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımıdır.
"ifa, borçlanılmış edimin yerine getirilmek suretiyle, alacaklı- nın tatmin edilerek, borcun sona erdirilmesidir."
1) İfa Zamanı ve Vade Kavramı
İfa zamanı; alacaklının borçludan edimin ifasını isteyebileceği, gerektiğinde bu amaçla dava açabileceği, borçlunun da edimi ifa zorunluluğunu ifade eder. Her borç için ifa zamanı mutlaka vardır, vade ise tarafların belirlediği bir ifa zamanıdır.
İfa herhangi bir işi yapma ve sonuca erdirme işlemlerinde kullanılmakta olan bir kelimedir. Yani biten bir işlemin yapılma durumunda bu ifade kullanılmaktadır.
İfanın kelime olarak sözlük anlamı; borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesidir. Borcun ifa edilmesi olarak bu hukuki terim ile borçlu durumundaki kişi, borcunu ifa ederek borcundan kurtulmuş, alacaklı kişi de alacağına kavuşmuş, dolayısıyla borç – alacak ilişkisi sona ermiş kabul edilmektedir.
TBK m. 91: Borcun ifası için bir ayın başlangıcı veya sonu belirlenmişse, bundan ayın birinci ve sonuncu günü; ayın ortası belirlenmişse, bundan da ayın onbeşinci günü anlaşılır. Borcun ifası için gün belirtilmeksizin sadece ay belirlenmişse, bundan o ayın son günü anlaşılır.
IFA Türkiye kurucularından olan Erdal Calikoglu, 25 yıldır EY Istanbul Ofis'te Vergi Bölümü ortağı ve ülke lideri olarak görev almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri