Genellikle, tüylenmede artışa sebep olan kandaki erkeklik hormonu olan androjen dediğimiz hormonların (testosteron, dehidroepiandrosülfat) yüksek olmasından kaynaklıdır.
Vücutta çıkan fazla tüyler kadınların en büyük sorunları arasında yer alıyor. Androjen hormonunun kadın vücudunda baskın hale gelmesi, tüylerin daha sert ve sık çıkmasına neden olarak durumu daha da can sıkıcı hale getirebiliyor.
Kıl köklerinin çalışmasını sağlayan hormonlara androjen denir. Bunlar erkeklik hormonları olarak bilinir. Androjen hormonlar kadınlarda düşük seviyede üretilmekle birlikte temel olarak yumurtalıklar ve böbreküstü bezinde üretilirler ve buradan kana verilirler.
Kadınlarda hormonal hastalıklar, çeşitli tümörler, polikistik over sendromu, bazı ilaçlar ya da gebelik nedeniyle gelişebilen aşırı kıllanma sorunu hirsutizm olarak tanımlanıyor.
Kadınların vücudunda östrojen hormonun fazla olması çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu problemler arasında öne çıkanlar; vücudun aşırı derecede tüylenmesi, regl periyodunda ortaya çıkan düzensiz durumlardır.
İlgili 39 soru bulundu
Östrojen fazlalığı belirtileri arasında adet dönemlerinde aşırı kanama, göğüslerde hassasiyet, migren, kilo alma, depresyon, uykusuzluk ve libido kaybı yer alır. Bu belirtiler bir doktor tarafından değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Aşırı tüylenmeye bazen çeşitli nedenlerle hekim tarafından tavsiye edilen ve kullanılan danazol, anabolik steroidler, kortizon, progesteron, fenitoin, diazoksid, siklosporin, streptomisin, minoksidil gibi ilaçlar da yol açar.
Kadınlarda göğüs kılı genel olarak Polikistik Over Sendromu olarak bilinen bir rahatsızlıktan dolayı yaşanır. Böyle durumlarda göğsünde kıllanma yaşayan kadınların, bir Jinekolog ya da endokrinoloji uzmanına görülmesi gerekir. Problemin ne olduğuna bağlı olarak teşhir üzerinden tedavi ele alınır.
Aşırı tüylenme (hirsutizm) probleminde, öncelikle bir dermatoloji uzmanına veya kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız önerilir.
"Yüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır.
Hormon tedavisi ile yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavi ile dökülmez, tedavinin bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilebilir.
Metformin bunların en iyi bilinenidir. Metformin LH hormonunun kan seviyesini azaltır ve adetlerin normale dönmesine yardımcı olur. Kıllanma için androjen seviyelerini azaltan ilaçlar kullanılabilir.Spironolakton,finasterid bunlardan en çok kullanılanlarıdır.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Tedavisi
Tedavide epilasyon, traş, ağda, lazer, elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri yanı sıra ilaçlar kullanılır. En iyi yanıt her iki tedavi yöntem birlikte kullanıldığında alınır. Tedavide kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları içerir.
Doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle vücutta tüylenme yapan hormonları baskılarlar; tüylenme yapmazlar. Hatta doğum kontrol hapları özellikle bazı tüylenme şikayeti olan hanımlarda tüylenmeyi önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Fareler ve kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda nanenin testosteron düzeylerini düşürdüğü belirlenmiştir. Türk bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışmada günde 2 bardak nane çayı içen polikistik yumurtalık sendromu olan kadınlardaki testosteron düzeylerinin %29 azaldığı belirlenmiştir.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Kadınlarda meydan gelen iştah artışı, tüylenme, adet düzensizliği, kilo sorunları hormon bozukluğu nedeni ile ortaya çıkabilir. Hormon bozukluğu olan kişilerin öncelikle dahiliye bölümüne başvurması önerilir. Dahiliye doktoru gerek görürse endektoloji ya da jinekoloji bölümüne de sizi yönlendirebilir.
Yüzde tüylenme sorunu yaşayan kişiler, hastanelerin endokrinoloji ya da genel cerrahi bölümüne gitmeleri gerekir. Bazı testler yapılarak yüzde tüylenmeye sebep olan durumlar araştırılır. Hastanın durumuna göre diyet veya ilaç tedavileri yapılır.
Kadınlarda görülen göbek kılı hastalık olmamakla birlikte hastalık belirtilerine işaret edebilmektedir. Aşırı göbek kıllanması en fazla 15-16 ve 45-50 yaşları arasında görülmektedir.
Kadınlarda menopoza girildiğinde vücuttaki östrojen seviyesi düşer ve buna bağlı olarak çenede kılların çıktığı görülebilir. Bu durum normal olarak kabul edilmektedir. Çenede çıkan kılların artışına ek olarak kişi eğer kilo alıyor veya veriyorsa bunların ortak bir sebebi olabilir.
Tedavide Neler Yapılabilir? Özellikle adet düzensizliklerinin eşlik ettiği ve çocuk arzusu olmayan hastalarda oral kontraseptifler ile hormon bozukluğu kontrol altına alınabilir. Bu tedavi ile hem adet düzensizlikleri düzelicek hemde akne,sebore, tüylenme sorunları azaltılacaktır.
Vücuttaki hormon üretimi bozulduğunda özellikle T3 ve T4 denilen tiroit hormonlarındaki sorun vücudun dengesini bozarken bundan saç derisi de etkilenir. Saç köklerinde incelme olur ve saç dökülür, yeniden büyümeyebilir. Sadece saç kökleri değil, kaş, kirpik ve kıl köklerini de etkileyebilir.
LH yüksekliğini siklus başında, üreme çağındaki kadınlarda en çok polikistik over sendromunda görüyoruz. Adet düzensizliği, yumurtlama olmaması, kilo almaya eğilim, yüz ve vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir.
Süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonunun yüksek olması kıllanma artışı ile birlikte görülebilir. Süt hormonu polikistik yumurtalık hastalığında da hafifçe artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri