Ancak, tüylenmede artış hormonal bir bozukluğun, endokrin hastalığın ilk belirtisi olabilir. Eğer yukarıda belirtilen şekilde yüzde, sırtta, bacak içlerinde, göğüs üzerinde artan tüylenme söz konusu ise endokrinoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Aşırı tüylenme tanısı fizik muayene bulgusuna göre konulur. Kılın kalınlığı, rengi ve kıllanma bölgesine göre hekimin puanladığı Ferriman –Gallwey skorlama sistemi halen tanıda kullanılan yaklaşımdır. Erkeksi kıllanma bölgelerinde kılın kalınlığına göre muayene eden hekim tarafından skorlama yapılır.
Erkek tipi tüylenmelerde genellikle tüylenmeye eşlik eden sivilce, kilo artışı, adet düzensizliği gibi ek sorunlarda olabilir. Bunun tanısını koymak için öncelikle kadın doğum uzman muayenesi, bazen hastalar bu şikayeleri sebebiyle lazere gidip lazerden tedavi alamayınca, cildiye uzmanına da giderler.
Tedavide epilasyon, traş, ağda, lazer, elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri yanı sıra ilaçlar kullanılır. En iyi yanıt her iki tedavi yöntem birlikte kullanıldığında alınır. Tedavide kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları içerir.
Androjen yani erkeklik hormonuna duyarlı bu kıllar, söz konusu hormonun baskın hale gelmesi sonucu kadınlarda erkek tipi kıllanmaya yol açmaktadır. “Hirsutizm” olarak adlandırılan ve kadınlara özgü olan bu hastalık androjen hakimiyetinin başlamasıyla ortaya çıkmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Tedavide eğer hirsütizme yol açan bir hormon bozukluğu var ise bunun tedavisi Endokrinoloji doktoru tarafından düzenlenir.
İlaç tedavisinin etki göstermediği durumda, farklı ilaç kombinasyonları yapılabilir. Hiçbir tedavi tüylenmeyi tamamen ortadan kaldırmaz. Hiçbirinden cevap alınamadığında ise epilasyon yöntemlerine başvurulabilir.
Tanıda öncelikle erkek tipi aşırı kıllanma görülen 9 ana bölge (üst dudak, çene, göğüs, göbek üstü, göbek altı, üst kol, uyluk, sırt ve bel) değerlendirilmektedir. Her bölge, terminal kıl büyüme oranına göre 0'dan 4'e kadar puanlandırılarak toplam skor hesaplanmaktadır.
Hormon testinin yapılacağı en doğru zaman adet başladıktan sonra en erken 2. gün, en geç ise 5. gün yapılır.
Dermatoloji tanı ünitemizde, alerji testi, gıda tolerans testi, vitiligo ve frengi gibi yaygın hastalıklar için birçok test yapılmaktadır.
Halk arasında cildiye olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır.
Kilo vermek, insülin direncini azaltmakta ve azalan direnç neticesinde kandaki insülin seviyeleri azalmaktadır. Bu da androjen seviyelerini düşürerek tüylenmeyi azaltabilmektedir.
Yasemin Yakut. Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Aşırı tüylenme sorununda kıllar, daha sert ve kalın yapıdadır, daha koyu renklidir. Aşırı tüylenme belirtileri özellikle yüz, göğüs, alt karın, iç bacak ve sırt bölgelerinde görülür. Bu bölgelerdeki kıllanma artışı hastalarda en sık görülen belirtidir.
Çenede tüylenme neden olur? Hormonal denge çene kıllanması noktasında büyük bir önem taşımaktadır. Östrojen hormonunun azalması durumu karşısında çenede tüy oluşumu gözlenebilmektedir. Bu durum karşısında tüylenmeye karşı önlemler almakla beraber uzmanlar ile görüşmek de oldukça fayda sağlayacaktır.
Yüzünüzdeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız seçeceğiniz en etkili yöntem lazer epilasyon olacaktır. Yüze lazer epilasyon, kısa sürer, büyük bir acı ve ağrıya neden olmaz. Uygulama öncesinde yüz bölgesindeki tüyler kısaltılır, uygulama bölgesine jel sürülür ve uygulamaya başlanır.
Bu sorunu çözmek için özel ürünler ve aletler kullanmak mümkündür. Bu ürünler arasında tüy toplayıcı, tüy fırçaları ve yapışkanlı silgiler yer alır. Tüy toplayıcılar, kıyafetlerin yüzeyindeki tüyleri ve lifleri toplamak için kullanılan özel bir alettir.
Hirsutizm, kadınlarda genellikle hormonal bir dengesizlik sonucu ortaya çıkan erkek tipi tüylenme şeklinde tanımlanır. Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir. Hirsutizm kaynaklı kıllanma artışındaki temel ayrım kılların miktarının yanında yapısıdır.
Bazı tiroit bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları ve hormon salgısı yapan kist veya kitleler de kadında tüylenme sorunu yapabilirler. Sürekli olarak kullanılan bazı ilaçlar da kadında tüylenme sorununa neden olabilen diğer bir etkendir.
Dünya genelinde istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesi amacıyla en sık uygulanan yöntem olan lazer epilasyon, mutlaka dermatoloji uzmanlarının kontrolü altında, cilt tipine uygun cihaz, dalga boyu, seans aralığı gibi faktörlerin belirlenmesi ile hijyenik koşullara dikkat edilerek uygulanmalıdır.
Hormon Testi Nasıl Yapılır? Her bir hormon testi için, ölçüm yöntemi ve şekli farklılık gösterse de genel olarak hormon testleri ayrı bir tüpte alınan kan örneğinden çalışılır. Hastalık tanısı için hormon kan düzeylerinin yeterli olduğu hormon türlerinde, kandaki hormon seviyesinin tespit edilmesi yeterlidir.
Hormon bozukluğu genelde çeşitli ilaç tedavileri ile çözülür. Bu ilaçlar alanında uzman kadın doğum doktorları tarafından verildiği taktirde tüketilmelidir.
Hormon seviyelerini test etmenin yaygın yollarından bir kan testidir. Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir. Öte yandan tükürük ya da idrar örnekleri ile de bazı hormon testleri yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri