Asır kelimesinin zıt anlamı olan bir kelime yoktur. Zıt anlamlılar birbirinin tam tersi anlamları ifade eden sözcüklerdir. Asrın zıt anlamlısı olan yani asır kelimesinin tam tersini ifade eden bir kelime yoktur.
Asır kelimesine karşılık olarak eş anlamlı 'yüzyıl' sözcüğü amaca uygun olarak cümle içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki sözcük aynı anlam üzerinden birbirine ifade etmektedir.
Asır kelimesi dilimizde yüzyıl ile eş değer yani eş anlam olarak kullanılmaktadır. Yüzyıl kelimesinin bir diğer anlamı ise çağ kelimesidir. Bu kelimeler Türkçede sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Yüzyıllık zaman dilimine asır denir. Bunun dışında, asır, zaman anlamında da kullanılır.
Ilımlı ve ölçülü kelimeleri aşırının zıt anlamlısı olarak kullanılsa da aşırı zıt anlamlısı olan bir kelime yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Çok kelimesi eski Türkçe kökenli bir sözcük olmakla beraber bu kelimeyi eski Türkler de oldukça kullanmaktaydı. Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
Yüzyıl veya asır kelime anlamı olarak arka arkaya gelen yüz yılı anlatmak için kullanılır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Arapça ˁṣr kökünden gelen ˁaṣr عصر “1. çağ, dönem, devir, 2. ikindi vakti” sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kara kelimesinin eş anlamı siyah olarak öne çıkmaktadır.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
İcat kelimesinin bilinen sadece bir eş anlamlısı bulunuyor. Buluş sözcüğü herkesin anlamını bildiği bir sözcük olup, icat kelimesiyle aynı anlama sahiptir.
Pay kelimesinin günlük yaşam içerisinde kullanılan eş anlamlısı 'hisse' şeklinde geçmektedir.
Sonbahar kelimesinin yakın anlamı, anlamdaşı veya eş anlamı güz kelimesidir. Eş anlamlı kelimeler aynı anlamı barındırmaktadır. Bu sebeple cümle içerisinde kullanılan sonbahar kelimesi yerine aynı anlam barındıran eş anlamlı kelimesi güz kullanılabilir.
Büyük kelimesi kocaman ve iri sözcükleri ile eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Birbirlerinin yerine kullanılabildikleri için aynı anlama karşılık gelmektedir. Bu durumda ak sözcüğünün eş anlamlısı “beyaz” sözcüğüdür.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
1* Meseleyi anlamak için "40 asırlık Türk yurdu" ifadesini anlamak gerekiyor. 40 asır 4 bin yıl manasına geliyor.
Asır kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Asır kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ʿaṣr şeklindedir.
1 Ocak-31 Mart arasındaki üç aylık dönem birinci çeyrek olarak adlandırılırken, Nisan-Haziran arasındaki dönem ikinci çeyrek, Temmuz-Eylül arasındaki dönem üçüncü çeyrek ve Ekim-Aralık arasındaki dönem ise dördüncü çeyrek olarak adlandırılır.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin eş anlamlısı olarak, 'his' kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri