656 hesap, aynı zamanda kambiyo zararı hesabı olarak da bilinir. 656 muhasebe kodu ile tanımlanan bu hesap yabancı paralı işlemlerde ortaya çıkan kur farkları ve yabancı paraya sahip satış zararları gibi giderlerin kaydedildiği hesaptır.
Kambiyo zararı hesabı olarak adlandırılan 656 hesap, yabancı paralı işlemlerde ortaya çıkan kur farklarından oluşan zararları gibi ortaya çıkan giderlerin kaydedildiği muhasebe hesabıdır.
NOT: Yabancı paralı çek, senet, verilen avans ve alacaklar için ilgili hesaplar borçlandırılıp farklar “ 646-Kambiyo Karlarına” alacak yazılır. Yabancı paralı alınan avanslar, borçlar varsa kur farkları “656- Kambiyo Zararları “ hesabına borç ilgili hesaplara alacak kaydedilir.
Kambiyo karları hesabı olarak adlandırılan 646 hesap, yabancı paralı işlemler sonucunda ortaya çıkan kur farkından kaynaklanan, yabancı para satışlarındaki karlar bu hesapta takip edilir.
646 KAMBİYO KARLARI HESABI
646 Kambiyo Karları Hesabı: Yabancı paralı işlemlerle ilgili olarak ortaya çıkan kur farkı, yabancı para satışlardaki karlar gibi gelir tutarları bu hesapta izlenir. 646 Kambiyo Karları Hesabının İşleyişi: Kambiyo karları ortaya çıktığında hesabın alacağına kaydedilir.
İlgili 34 soru bulundu
656 Kambiyo Zaraları Hesabı: Yabancı paralı işlemlerle ilgili olarak ortaya çıkan kur farkları, yabancı paralı satış zaraları gibi ortaya çıkan giderler bu hesaba kaydedilir. 656 Kambiyo Zaraları Hesabının İşleyişi: Bu giderler ortaya çıktığında hesabın borcuna kayıt yapılır.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
646-KAMBİYO VE BORSA DEĞER ARTIŞ KARLARI
Kambiyo karları ile alım satım amacıyla satın alınan menkul kıymetlerin borsa fiyatına göre değerlenmesi durumunda, borsa değerinde meydana gelen artışların izlendiği hesaptır.
646 hesap, aynı zamanda kambiyo karları hesabı olarak da bilinir. 646 hesap nasıl çalışır sorusunun cevabı olarak ise; bu hesap içerisinde yabancı paralı işlemlerle ilgili ortaya çıkan kur farkı etkili olur.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
645.Menkul Kıymet Satış Karları
Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
623- DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Hesaplanan satışların maliyeti bu hesabın borcuna kaydedilir.
Hesaplanan karşılık tutarı bu hesaba alacak, "654. Karşılık Giderleri" hesabına borç kaydedilir. Şüpheli alacağın tahsiline bağlı olarak, tahmin olunan zararın kısmen ya da tamamen gerçekleşmemesi halinde, gerçekleşmeyen kısım "644. Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı" alacağına devredilerek bu hesaba borç kaydedilir.
632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken tutarların gelir tablosuna aktarılması için kullanılır. Örnek: Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken 265,000 TL değerinde tutar bulunmaktadır.
660 KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ
Dönem içinde ödenen veya tahakkuk eden bir yıldan az süreli (kısa vadeli) faiz giderlerinin takibi için kullanılır. Örnek: Bilanço gününde ilgili dönem adına kısa vadeli menkul kıymetler için toplam 8,200 TL faiz ödemesi ve tahakkuku yapılmıştır.
656 hesap, aynı zamanda kambiyo zararı hesabı olarak da bilinir. 656 muhasebe kodu ile tanımlanan bu hesap yabancı paralı işlemlerde ortaya çıkan kur farkları ve yabancı paraya sahip satış zararları gibi giderlerin kaydedildiği hesaptır.
643 Komisyon Gelirleri Hesabı: Tahakkuk eden komisyon gelirlerinin izlendiği hesaptır. 643 Komisyon Gelirleri Hesabının İşleyişi: Komisyon gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Mal alış kur farkı muhasebe kaydı da oldukça pratik bir şekilde yapılır. Eğer kur farkı kaynaklı ek gelir oluşmuşsa ve bu bir satış faturasıysa, yurtdışı satışlar hesabına atılır. Kur değerlemesi ve kur farkı faturası durumunda da aynı şekilde hizmet faturası şeklinde e-Arşiv ya e-Fatura düzenlenir.
Kambiyo zararı, işletmelerin yabancı paralar ile yaptığı işlemler sonucu kur farklarından dolayı ortaya çıkan olumsuzluklarla oluşur.
Örneğin Türk ve ABD içerisinde bir şirket kambiyo işlemi gerçekleştiriyor ve Türk şirket yüklü miktarda ABD doları alıyor. Kısa süre sonra Türk Lirasının değeri düşerken ABD doları değer kazanıyor. Bu durumda da kambiyo karı ortaya çıkmış oluyor.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır. olarak izlenmesi için kullanılır. yansıtma hesabı çalıştırılır.
Bu yöntemde 659-Diğer Olağan Gider Ve Zararlar Hesabı” veya “689- Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı” birer KKEG hesabı gibi kullanılır ve özel iletişim vergisi bu hesaplarda izlenir.
Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri