Yeni bilgileri öğrenme ve anlama yeteneğimiz 50 yaşında zirve yapıyor. Temel matematikte olduğu gibi, yeni bilgileri öğrenip anlamak da 50 yaşında en kolay hale geliyor. Tarihi olaylar ve siyasi fikirler gibi genel bilgileri anlama konusunda en iyi yaş 50 civarı.
Yani aslen bir birey için dikkate değer düzeyde azalma 60 yaşından sonra oluyor diyebilirim. Araştırma sonuçlarına göre: 45-49 yaşlar arasındaki kişilerde normale göre %3.6 azalma, 65-70 yaşlar arasındaki kişilerde normale göre %7.4-9.6 arası azalma görülüyor.
Gelişimini en geç tamamlayan organdır beynimiz. 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların başına kadar bir seviyede beyin gelişimi devam eder.
Yapılan çalışmalar, insan beyninde 60'lı yaşlardan itibaren yavaşlama olarak algılanan şeyin aslında vücudun dış etkenler tarafından engellenen tepki süresi olduğu söylemektedirler.
Yaşamın sonlarına doğru, beynin ön lobları ve bu loblarda gelişen çok sayıda bağlantı sayesinde yaşlı bireyler yeni düşünme biçimleri üretebilirler. Yani beynin, kompleks düşünme, planlama, karmaşık işlemleri gerçekleştirme gibi işlerinden sorumlu ön lobu, yaşlı bireylerde gelişmeye devam eder.
İlgili 34 soru bulundu
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır. Ayrıca bu dönemdeki hataların ve ihmallerin telafisi mümkün değildir.
Bu yaştan sonra zihin geliştirme süreci durabileceği gibi 30'lu yaşlara kadar daha yavaş bir şekilde devam da edebilir. 30'lu yaşlardan sonra beyin geliştirme teknikleri uygulansa dahi zihinsel gelişim neredeyse imkansızdır ancak mevcut potansiyeli korumak mümkündür.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Yaşın ilerlemesi, beyin küçülmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu yavaş süreç genellikle orta yaşlarda başlar ve yaşam boyunca devam eder. Bireyler 60'larına yaklaştıkça ve ötesine geçtikçe, beyinin ağırlığı ve hacmi azalır.
Zeka ilk yıllarda hızlı bir gelişim seyri gösterirken 20'li yaşlarda yavaşlamaya başlar. Bu yaştan sonra bireyin temel zeka gücü aynı kalmakta, bilgi, beceri ve deneyimlerinde artış görülmektedir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Geçen gün sizlerle çok enteresan bir post paylaşmıştım, şöyle bir soru sormuştum; "40 yaşındayım, beyin performansım bu saatten sonra artar mı?". Sorunuzun cevabı: evet! 40 yaşını bırakın, 70 yaşında bile beyin performansınızı artırmanız mümkün.
Dr. Balçıkanlı, "Dil her yaşta dil öğrenilebilir. 40 yaşından sonra da, 65'ten sonra da. Ama o yaşlarda 15-20 yaşındaki biri kadar kolay öğrenemeyebilirsiniz ya da telaffuzunuz o kadar iyi olmayabilir.
Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile. O halde henüz evlenecek yaşa gelmemiştir, 18'inden önce yapılan her evlilik erken evliliktir. Yasa evrensel ölçülerde 18 bariyerini koysa da algı farklı, hele erkek algısı.
Yabancı dil öğrenmeye mümkün olan en erken yaşta başlamak, yalnızca dilin öğrenilmesindeki başarı açısından değil bireyin gelişimi açısından da önemlidir. Ancak geçilmesi durumunda dil öğrenmenin zor hatta olanaksız olduğu bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem. Kalp ve akciğer: Kalp ve akciğerimiz en iyi akşam saatlerinde (16.00-17.00) arasında fonksiyon gösteriyor.
Bu tür çalışmalar ikisinin birlikte 120 puana kadar yükselebileceğini iddia etmektedir. O seviyenin ötesinde, yaratıcılıkta küçük bir artış bulunmuştur (Genel nüfusun ortalama IQ'su 100 puandır).
Bu sorunun cevabı evet. Fakat bunun nedeni geçmiş yıllarda yaşayan insanların üstün zekalı olmasından kaynaklanmıyor. Çünkü yıllar ilerledikçe teknolojinin etkisiyle insanların IQ'su düşmeye başladı.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
Klimakterium dönemi yaklaşık 45 yaş civarında başlar ve menopozdan sonraki belli bir süreyi de içine alarak yaşlılık dönemi kabul edilen 65 yaş sınırına kadar devam eder.
Independent gazetesinin baş sayfasına taşıdığı araştırma, tipik bir erkek beynindeki sinir bağlantılarının, beynin aynı lobundaki ön ve arka tarafları arasında kurulduğunu, tipik bir kadın beyninde ise, sinir bağlantılarının daha ziyade sağ ve sol loblar arasında, bir taraftan diğer tarafa doğru dizildiğini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri