7 Haziran'da uygulamaya geçilecek karara göre sadece kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi alanlarda hastadan fark ücreti alınmaksızın, tüm masrafların SGK tarafından karşılanması durumu sona eriyor.
Sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin devlet hastaneleri yerine özel hastaneleri tercih edebilmektedirler. Bu kişiler hastane muayene ücreti ödemekle yükümlüdürler.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 33.48 lira ödeme yapıyor.
Kalp krizi gibi durumlarda özel hastaneler herhangi bir ücret talep etmemektedir. Bu gibi durumlarda özel hastanelerin acil servislerini kullanabilirsiniz.
Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahilinde sağlık güvenceleri olan kişiler devlet hastanelerinde olduğu gibi anlaşmalı özel hastanelerde de SGK'nın sunduğu imkanlardan yararlanabilirler.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
SGK'ya bağlı kişiler, SGK anlaşmalı özel hastanelerden fark ücretini ödeyerek yararlanabilirler. SGK'lıların fark ücreti ödemeden özel hastanelerden ücretsiz yararlanması ise tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile mümkün.
Karar vermeleri için son tarih 7 haziran. Sosyal Güvenlik Kurumu, özel hastane - devlet hastanesi ayrımını ortadan kaldıracak bir adım attı. Özel hastanelere, "ya tamamen SGK kapsıma gir ya da çık" dedi. SGK ile anlaşan özel hastenelerde tüm branşlar devlet hastanelerinde olduğu gibi ücretsiz olacak.
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
Malullük sigortası kapsamında malullük aylığı, Yaşlılık sigortası kapsamında yaşlılık aylığı ve toptan ödeme, Ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi ve aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmektedir.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
"Covid tedbirleri sebebiyle randevu ile yapılan hasta muayene işlemleri sağlık bakanlığının geçen ay yayımlanan yazısı ile randevulu/randevusuz olarak yeniden düzenlenmiştir. Artık randevu almakta zorlanan vatandaşlarımız randevusuz olarakta muayene olabileceklerdir."
"Acil kardiyovasküler cerrahiler özel hastanede de yapılsa ilave ücret alınmayacak hallerdendir.
Anjiyo sırasında bir stent takılabileceği ve bin 500 TL olduğu, ancak stent takılırsa işlemin anjiyo değil stent takılma işlemi olacağı ve bunun da 18 bin 500 TL bedeli olduğu belirtilmiştir.
Özel hastanelerde yoğun bakımda yatan hastalar için ilave ücret alınıyor mu? Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında yer alan kişilerden yoğun bakım hizmetlerinden hiçbir ilave ücret alınamaz.
SADECE SEVK İLE
Yetkililer, “Sadece acil olarak ambulanslarla özel hastaneye getirilen hastalar ve kendilerini takip eden devlet hastanelerindeki doktorlarının sevki ile gelen hastalardan ücret alınmıyor” ifadelerini kullandı.
Sigorta şirketinin ve SGK'nın anlaşmalı olduğu birçok özel hastanede tamamlayıcı sağlık sigortası kullanabilirsiniz. Liv, Medicana, Medipol ve Medical Park gibi Türkiye'de herkes tarafından bilinen anlaşmalı sağlık kurumlarında SGK fark ücreti ödemeden tedavi olabilirsiniz.
Özel hastane tarafından sizden tahsil edilen fazlaya ilişkin ücreti Tüketici Hakem Heyeti'ne internet ortamından başvuru yaparak geri alabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresine T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifrenizle giriş yaptıktan sonra Tüketici Başvuruları linkine tıklayın.
Sigortasız şekilde muayene olmanız durumunda muayene ücreti 50 TL – 90 TL civarındadır. Sigortasız tahlil yaptırmak için doktor tarafından öncelikle muayene edilmelisiniz. Muayene sonrası tahliller ücret kapsamında olma durumu vardır. Devlet hastanesinde tahlil olmanız durumunda 50 TL – 250 TL arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri