Zamanla astigmat, net görmenizi engelleyen başka semptomlara da neden olabilir. Astigmatizm için LASIK göz ameliyatı da dahil olmak üzere görüşünüzü iyileştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. Ancak bu tedaviler içinde doğala en yakın görüşü yakalamanıza olanak sağlayan tedavi lazer göz ameliyatlarıdır.
Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir. Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır.
Lazer ameliyatı olmak isteyen kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Aynı zamanda son 2 yıl içerisinde göz numarasında ilerlemesi olmayan ve numarası; miyop ise (-1) ile (-10) arasında, astigmat ise (-1) ile (-6) arasında, hipermetrop ise (+1,5) ile (+6) arasında olmalıdır.
Ameliyat her iki göz için toplam 10-15 dk. sürer.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır. Daha yüksek numaralarda hem hastanın güvenliği hem de görsel başarı için göz içi lens implantasyon cerrahisi tercih edilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Astigmat tedavi edilir mi? Evet edilir. Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Evet, tedavilerle astigmat düzelir. Uygun tedaviler için göz doktoruna danışmak gerekir.
Doktorlar tarafından, ameliyat sonrası görme tahmini yapmanın en zor olduğu ameliyat vitrektomi ameliyatıdır.
Göz ameliyatı sonrası iyileşene kadar tozlu ortamlarda bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir.
Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi? Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Dr. Kılıç, göze eximer lazer ameliyatının hiçbir zaman geçici veya birkaç yıl süreliğine hedeflenerek uygulanmadığına dikkat çekerek, “Hayat boyu kalıcı olarak lazer tedavisi uygulanır.
Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi gözde oluşan kırılma kusurlarının tektik, tahlil, ilaç, tedavi ve malzeme giderleri poliçe kapsamı dışındadır. Şaşılık, göz kayması, göz tembelliği ile ilgili tetkik, tedavi ve ameliyat masrafları sigorta şirketin tarafından karşılanmaz.
Korneada uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatı, lenste uygunsuz kıvrımlar varsa lentiküler astigmatından söz edilir. Her iki tür astigmat bulanık görmeye neden olabilir. Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir.
Astigmat İlerler Mi? Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir.
İşlem sırasında genellikle herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem, göz başına ortalama 5 dakika olmak üzere toplamda 10-15 dakika sürmektedir. Genellikle hastalar bir gün sonra günlük aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebilirler.
Lazer göz ameliyatı tamamen ağrısızdır. Tüm hastalara ameliyattan yaklaşık 15 dakika önce anestezik göz damlası verilir. Bunlar gözbebeklerini hızla uyuşturarak işlem sırasında herhangi bir rahatsızlığı, acı hissetme durumunu önler.
Intralase LASIK (iLASIK) lazer Femto-lasik olarak da adlandırılır. Günümüzde kırma kusurlarının lazerle tedavisinde en gelişmiş yöntemidir ve diğer tedavi yöntemlerine göre daha güvenlidir.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Kişinin bulanık ve çift görmesine neden olan bir görme problemi olan astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Sonuç olarak hasta nesneleri net bir şekilde göremez, bulanık ve kırık görür.
0.50 ile 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla bir soruna neden olmaz. Bu kişiler gözlük takmadan da etrafı görebilirler. Fakat astigmat derecesi 1.00 ile 4.00 olan kişilerde miyop ya da hipermetrop da görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri