Astigmat, nesnelerin net ve düzgün görülmemesine neden olan ve toplumda oldukça sık karşılaşılan bir göz bozukluğudur. Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir.
Çoğunlukla korneada doğuştan gelen bir şekil bozukluğu sebebiyle ortaya çıkar. Miyop ya da hipermetroptan farklı olarak, astigmatta kişiler nesneleri yakın veya uzak olması fark etmeksizin bulanık görürler. Miyop ve hipermetrop kişilerde aynı zamanda astigmat da görülebilir.
Astigmat Nasıl Görür? Kişi hem yakın, hem uzak mesafede net göremez. Nesneleri uzamış ve dağınık olarak görür. Bu durum bozuk görme veya net olmayan bulanık görmeye yol açar.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
İlgili 29 soru bulundu
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Lazerle astigmatı düzeltebilmekteyiz. Gözlükle astigmatın düzeltilmesi belli bir dereceye kadar mümkün olabiliyor. Sıfır elli ya da bir ya da bir buçuk iki astigmatı varsa bunları düzeltmek o kadar problemli değil. Gerçi yine de iki derece astigmatı olan bir kişiye hemen iki derece astigmatını verirsek problem olur.
Astigmatı olan kişiler, uzak veya yakın mesafeden net göremezler. Bazen ise hem uzağı hem yakını net görememe sorunu birlikte ortaya çıkmaktadır. Baktıkları nesne ve şekilleri kenarları uzamış ve dağınık bir şekilde bulanık görürler. Ayrıca geceleri ışıklı nesnelerin kenarlarında ışık ışınlarını görürler.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir.
Astigmat belirtileri nedir? Astigmatın temel belirtisi bulanık görme, uzak yazıları okuyama, gece ışıklarda dağılma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca astigmat bozukluğu olan bireylerde baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerde yorgunluk gibi belirtilerde görülür.
Genellikle doğuştan mevcuttur ancak bir göz ameliyatından veya göz yaralanmasından sonra da gelişebilir. Kırma kusurları olarak bilinen bir grup görme sorunlarından biridir. Kırma kusurları, kornea veya göz merceği yüzeyinin pürüzsüz olmaması veya kavisinde anormallik olması durumlarında meydana gelir.
“Sağ 0.50, sol çeyrek mi neydi?” Bunun nedeni astigmat nedir, bunun tam olarak bilinmemesi. Miyoplar uzağı göremez, hipermetrop yakını göremez. Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır.
Kişinin bulanık ve çift görmesine neden olan bir görme problemi olan astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Sonuç olarak hasta nesneleri net bir şekilde göremez, bulanık ve kırık görür.
Miyop astigmat bir astigmat türüdür. Miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi olarak bilinen görme kusurları yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilir.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Bu ölçüm retinoskop adı verilmekte olan ışıklı bir el aleti ya da gözün yaklaşık olarak odaklanma gücünü değerlendiren bir otomatik alet kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca buna ek olarak kişinin tepkilerine dayanarakta, en net görüşü sağlayan lensler belirlenir.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Zamanla astigmat, net görmenizi engelleyen başka semptomlara da neden olabilir. Astigmatizm için LASIK göz ameliyatı da dahil olmak üzere görüşünüzü iyileştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. Ancak bu tedaviler içinde doğala en yakın görüşü yakalamanıza olanak sağlayan tedavi lazer göz ameliyatlarıdır.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir. Loş ışıkta kitap okumak, televizyonu yakından izlemek gibi davranışlar astigmatın ilerlemesine sebep olmaz.
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri