Mersin'de ölünün ruhunun rahat etmesi için mezara ağaç dikilir41. Ankara'da gölgelik etmesi için mezarın başına fide dikilir42. Yine Ankara'nın Akyurt ilçesinde kabrin başına bir iğde ağacı dikilir, bunun tutması halinde ölen kişinin cennete gideceğine inanılır43.
MEZARLARA MERSİN AĞACI DALLARI BIRAKMAK Mezarlar üzerine konulan Mersin dallarının ise kabir azabını hafiflettiğine dair olan inançlar vardır.
Mezar kazacak olan kişiler murt dalları keserek ölüyü yıkamak ve defnetmek için ön hazırlık yapar. Teneşir tahtasına murt dalları döşendikten sonra ölü yıkanır. Cenaze mezara yerleştirilirken kokmasın diye murt dalları döşenir.
Ülkemizde, Bodur Mersin bitkisi olarak bilinen bitkinin, Latince adı Myrtus communis'tir, Mersingiller “Myrtaceae” ailesinin iki türünden biridir. Mersin, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da doğal olarak bulunan, yaprak dökmeyen büyük bir çalıdır. Aromatik (kokulu) bitkilerdendir.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
İlgili 43 soru bulundu
İzmir'de ise mezara testi ile su33, Ordu'nun Ünye ilçesinde yemek bırakma geleneği vardır34. Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Bitkinin kökleri toprağın hem derinlerine kadar indiğinden hem de toprağın yüzeyine yakın yerlerine dağıldığından, bu bitki yörede erozyon önlemede etkin olarak kullanılmaktadır. Özellikle yörede eğimli arazilerin heyelan tehlikesi olan kesimlerine dikilmektedir.
Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür. Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir. Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çaydan, günde iki kez birer bardak içilir.
İçi beyaz çekirdekli, tadı buruk ve mrytus comminus Latince adına sahip Akdeniz ikliminde ve Ege bölgesinde yabani olarak yetişen başka bir şifalı bitkidir.
MEZAR ÜSTÜNDE VE ÇEVRESİNDE YEŞİL BİTKİLERİN OLMASININ HİKMETİ "Peygamber Efendimiz, mezarlığa dikilen her ağacın, mezarda yatanlar için rahmete vesile olacağını'' ifade etmiştir. Ebediyete göçmüş birinin defin işlemi tamamlandıktan sonra mezarının üzerine etraftaki yeşilliklerden koparılarak dikilir.
Kabre yerleştirilen cenazenin kefen bağları çözülür; üzerine tahta, kerpiç, kuru ot, kamış vb. örtülerek atılacak toprağın doğrudan cenazeyle teması önlenir.
Selvi ağacı, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür. Gövdesinin semaya uzanan dik duruşu sebebiyle doğruluğu temsil eder. Ayrıca bu dik duruşu ile Kur'an'ın ilk harfi elif harfine benzetilir, böylece ona manevi bir anlam yüklenir.
Arap Alevilerin geleneğidir, 40'ında mezarların üstüne Reyhan konur, Mezar başında bahhur yakılır ve Kur'an okunur.
"İKİ SEBEPTEN DOLAYI SU DÖKÜLÜR"
Açıklamasının devamında iki sebepten dolayı mezarlara su döküldüğünü ifade eden Hatipoğlu, "Birincisi mezar yeniyse kumu, toprağı ortaya savrulmasın diye su dökülür. Bu şekilde katı bir toprağa dönüşmesi sağlanır. İkincisi ise su döküldüğünde orada yeşillikler çıkar.
Arap Alevileri'nin geleneğine göre, ölenlerin mezarına kırkıncı gününde reyhan konur ve kokusu kutsal kabul edilir. Dini ritüellerde kullanılan bahur da hayatını kaybeden kişinin ruhu huzur bulduğuna inanıldığı için, mezarın üstünde yakılır. Kadınlar yol boyunca tepkilerini Türkçe ve Arapça sloganlarla dile getirdi.
Siyah ve beyaz olarak iki çeşidi olan, M. communis ülkemizde genellikle “mersin” adıyla bilinmekle birlikte, özellikle Güney sahillerinde “murt”, “hambeles” adlarıyla da bilinmekte ve bazı yerlerde ise yaprağına “bahar” adı verilmektedir [1, 2].
Mersin veya murt ağacı, mersingiller familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür. Mersin veya murt ağacı, mersingiller familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir.
Kışın yapraklarını dökmeyen çokyıllık bir bitkidir. Bazı yörelerde Murt, Elduran, Zazak, Sakızağacı, Aşılı Mersin, Çay Üzümü isimleriyle de bilinir. Yeşilimsi kahverengi tonundaki yaprakları tersyüz ve derimsidir. Keskin, serinletici kokusuyla diğer ağaçların yapraklarından hemen ayırt edilir.
A vitamini sayesinde göz sağlığınız korunmuş olur. Bitkinin yaprağı özellikle kış aylarında tüketilmektedir. Çünkü bağışıklık sistemini koruyan bitki yaprağı aynı zamanda nezle ve gribe karşı da koruma görevindedir. Mide bulantısı ve mide ağrılarında da mersin çayı kullanılmaktadır.
Defne yaprağı Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak et ve sebze yemeklerine aroma vermesi için kullanılır. Farklı kültürlere ait mutfaklarda yahni, sosis, balık ve deniz ürünleri, çorbalara eklenerek tüketilir. Taze veya kurutulmuş olarak et yemeklerinin yanı sıra makarnalara eklenir.
Yaban mersini ise, resveratol maddesinin yanı sıra, koyu renk meyve sebzelerde bulunan ve antioksidan, antienflamatuar zengini “flavonoidler” içeriyor. Klinik deneylerde rahim ağzı kanser hücre dizini kullanıldı. Uzmanlar, yaban mersini özünün, radyasyonun etkinliğini arttırdığını keşfetti.
Mezar inşaat ruhsatını cenazenizin vefat tarihinden 3 ay (90 gün) sonra çıkartabilirsiniz. 3 aydan (90 günden) önce mezar inşaat ruhsatı çıkartmanız yasaktır.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı.
Mezara ilk toprağı ölü yakınları atar. Mezar kazılırken ve kapatılırken kürek elden ele dolaşmaz; sürekli olarak yere konur ve yerden alınır. Mezar kapatıldıktan sonra ayak ucuna ve baş ucuna taş konur. Baş ucuna konan taşa “baş taşı”, ayak ucuna konan taşa ise “ayak taşı” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri