Bronşite bakteri ve virüsler neden olduğunda bronşlarda balgamın yoğunlaşarak artar ve öksürüğe meydana gelir. Bunların yanında sigara, astım ve alerjiler bronşite nedenleri arasında yer alır. Akut bronşitin en büyük sebebi mikroorganizmalardır.
Bronşitte öksürük ve balgam en yaygın belirtilerdir.
Akciğerler tarafından üretilen bir sıvı olan balgam, normal şartlarda sağlıklı bireylerde şeffaf renklidir. Bronşitin söz konusu olduğu hastalarda öksürükle birlikte çıkarılan balgam yeşil, sarı, gri renkte olabilir. Bazı durumlarda ise içerisinde kan görülebilir.
Alerjik bronşit, bir alerjenin veya alerjiniz olan bir şeyin neden olduğu bronşların iltihaplanmasıdır. Alerjik bronşit belirtileri: Öksürük, hırıltılı öksürük, balgam, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve alerji belrtileri.
İlgili 30 soru bulundu
Akut bronşit 10 14 gün kadar sürebilir ve belirtilerini 3 haftaya kadar devam ettirir.
Kronik bronşit ilerlerse ne olur? Kronik bronşitin en büyük nedeni olan sigara gibi etkene maruziyet devam ederse ve zamanında uygun tedavi başlanmaz ise sık akciğer enfeksiyonu (zatürre) KOAH ve hatta solunum yetmezliği gelişebilir.
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir. Bu belirtiler, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir ve tıbbi bir değerlendirmeyi gerektirebilir.
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Kronik bronşit, akut bronşite göre oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.
Hafif veya orta şiddette ateş Hızlı ve sığ solunum. Nefes alıp verme sırasında hırıltı ya da ıslık benzeri normal dışı sesler. Balgam çıkarma.
Akut Bronşit: Genellikle viral bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan akut bronşit herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Kronik Bronşit: En az üç ay mukuslu öksürük oluşmasına neden olan kronik bronşit kendiliğinden iyileşme göstermeyerek tıbbi bir müdahale gerektirebilir.
Astım krizi öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma ile karakterizedir. Öksürükle birlikte kalın sarı balgam çıkabilir (bu bir enfeksiyonu göstermez). İlk atak genellikle bir astım tetikleyicisine maruz kaldıktan 15-20 dakika sonra meydana gelir ve bir saat içinde azalır.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Astım, ataklar halinde gelen nefes darlığı veya öksürük krizleri ile karakterize kronik bir hastalıktır. Hastalığın temelinde hava yollarının aşırı duyarlı olması yatar. Bu aşırı duyarlılık sonucunda bronşlarımız daralır, bronş duvarında ödem ve balgam üretiminde artış meydana gelir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Hangi renk balgam tehlikelidir? Kırmızı balgam sorunu yaşıyorsanız tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir. Bu durum kanda balgam olabileceğine işaret eder.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar. Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.
Astım, hava yollarının çevresindeki kasların gerilmesine ve hava yollarının daralmasına neden olan şişmeye neden olan iltihaplı bir durumdur. Birlikte ortaya çıktığında, bu duruma astım bronşit denir.
Astım Neden Olur? Alerjileri tetikleyen polen, toz akarları, evcil hayvan tüyüyle birlikte soğuk hava, grip, aşırı egzersiz gibi durumlar akciğerlerdeki bronş tüplerinin daralmasına ve hava yolundaki kasların kasılmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri