Astım için tipik olan öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı yakınmaları nedeniyle astım tanısı düşünülen buna karşın solunum fonksiyon testi incelemesinde hava yolu darlığı saptanmayan hastalarda hava yolu aşırı duyarlılığını belirlemek için bronş
Astım tanısı için uygulanan bir kan testi yoktur.
Solunum fonksiyon testi ile teşhisi konulabilecek bazı hastalıklar aşağıdaki gibidir: Astım. Alerji. İnterstisyel Akciğer hastalıkları
Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Şiddetli astım krizi belirtileri şunları içerebilir:
Burun deliklerinin hızlı hareketi, Kaburgaların veya midenin derin ve hızlı içeri ve dışarı hareketi, Nefes verirken sönmeyen genişletilmiş göğüs, Astımlı bebeklerde, ebeveynlerine veya bakıcılarına yanıt vermeme veya onları tanımama.
Kandan Yapılan Alerji Testleri
Genellikle astım hastası olan kişilerde Immunglobulin E (IgE) düzeylerinin fazla olduğu görülür. Kandan yapılan alerji testlerinden biri de spesifik IeE antikor testidir. Bu test, kişide belirli bir alerjene ya da maddeye karşı alerji belirtileri gözlemlenirse yapılır.
Alerjik astım teşhisinde gerekli testler yapılmalıdır
Alerjik astım belirtileri sorgulandıktan ve muayene edildikten sonra, tetkiklere geçilir. Öncelikle alerji testi, solunum fonksiyon testi, kan tetkikleri, ter testi, akciğer filmleri gibi tetkiklerden gerekli olanları yapılır.
Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir. Hiperkapni ve hipoksemi kan gazı ölçümüyle belirlenir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Pulmonolog, astım dahil olmak üzere solunum rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp uzmanıdır. Aile hekiminiz astımınız olduğundan şüphelenirse, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir göğüs hastalıkları uzmanına sevk edebilir.
Göğüs Hastalıkları Birimi genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavisinde hizmet verir: Bronşit, bronşiolit, trakeit, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları Astım ve alerjik hastalıklar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Eğer testin doğru yapıldığına dair bir çekince yok ise yapılan test sonucunda sağlıklı bir bireydeki normal değer %70 – %80 arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat yaşın da etkisiyle bu oran farklılık gösterebilir. Ayrıca test eğer KOAH için yapılmışsa yüzde 70'in altında olması üzerinden ele alınır.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Astım krizi öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma ile karakterizedir. Öksürükle birlikte kalın sarı balgam çıkabilir (bu bir enfeksiyonu göstermez). İlk atak genellikle bir astım tetikleyicisine maruz kaldıktan 15-20 dakika sonra meydana gelir ve bir saat içinde azalır.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
İmmunglobulin E, kanda bulunan bir antikordur. Antikorlar, bağışıklık sisteminin bir elemanıdır. Vücuttaki antikorlar, bağışıklık sistemi tarafından üretilmektedir ve bunlar vücudu bakteri, virüs, parazit ve alerjenlere karşı korumakla görevlidir. IgE normalde kanda çok az oranda görülmektedir.
Astım bronşitin yaygın belirtileri
Kuru, balgamsız öksürük (ıslak, balgamlı öksürük enfeksiyonu düşündürür) Yorgunluk. Ateş Nefes darlığı veya hızlı nefes alma (takipne)
Astım gelişiminde genetik önemlidir
Anne veya babada astım, alerjik nezle, egzama gibi herhangi bir alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riski %30-50 arasındadır. Hem anne hem de babada alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riski %50-80 arasındadır.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri