Doğru: Astımlı hastalar başta yüzme, yürüyüş olmak üzere genellikle tüm sporları yapabilirler. Yanlış: Astım tedavisinde kullanılan nefes yoluyla alınan ilaçlar kilo aldırır.
Yüzme, astımlı çocuklarda çok önemli etkiler yapıyor. Özellikle polensiz ve kirliliğin bulunmadığı ortamda havuzlarda ve temiz denizlerde yapılan yüzme, çocukların solunum yollarının açılmasını, rahatlamalarını sağlıyor.
Havuzun içinde bulunan klor, alerjisi olan çocukları normal duruma göre çok daha fazla etkileyebilir. Özellikle sıcak havada buharlaşan klor alerjisi olan astımlı çocukların ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer yakında deniz olanağı var ise havuzu değil denizi tercih etmeleri önerilmektedir.
Mobilyacılık, fırıncılık, kuaförlük, sağlık personeli, veterinerlik, marangozluk, tekstilcilik, doğramacılık, çay, tütün üretimi gibi birçok meslek grubunda çalışan kişilerde de astım oluşma riski yüksektir.
İlgili 34 soru bulundu
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
Astım ataklarının bazı erken belirtileri şunlar olabilir: Geceleri sık ve kesik kesik öksürük. Konuşurken nefes yetmiyormuş hissi. Egzersiz sırasında çabuk yorulma ve kendini güçsüz hissetmek.
-İç çamaşırı olarak yün kıyafetler tercih edilmeyip pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. -Çok terleyen astımlı çocuklar iç çamaşır olarak pamuklu kıyafet tercih etmelidir. -Astımlı çocuklar soğuk havada kat kat giyinmelidir ve ortama göre kıyafetleri çıkarabilmelidir.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Buhar Odasının Rahatlatıcı Etkisi
Faydaları arasında, sinüzit, grip, astım, nefes yolu rahatsızları gibi birçok hastalık için rahatlatıcı etki gösterir.
Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak astım hastalarını rahatlatıyor. Ayrıca kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları, doğal tuzlu suyun etkisiyle açılıyor.
Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor.
Solunum Kapasitesini Arttırır
Yüzme süresi içerisinde bu dengenin yakalanmasıyla birlikte ciğer bu adımlamaya uyum sağlayacak ve nefes alıp verme bir düzene girecek ve buna bağlı olarak da akciğer solunum kapasitesi genişleyecektir.
Deniz suyu astım hastalığına iyi gelir. Öksürüğü hafifletir ve balgam söktürür. Sinüs yollarını temizler. Sinüzit sorununa iyi geldiği bilinmektedir.
Yüzmenin Faydaları Nelerdir? Yüzerken yüksek miktarlarda enerji harcadığımız için vücudumuz normalden fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için akciğer kapasitemiz artar. Solunum derinliği ve hızına da olumlu etkileri vardır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastalarda günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Astım Tedavisinde İlaç Kullanımı
Önleyici, uzun süreli kontrol ilaçları, solunum yollarınızda semptomlara yol açan şişmeyi (iltihabı) azaltır. Hızlı rahatlama inhalerleri (bronkodilatörler), nefes almayı sınırlayan şişmiş hava yollarını hızla açar. Bazı durumlarda, alerji ilaçları gereklidir.
Öncelikle kriz geçiren kişiye müdahale etmek için ortamın havalandırılması gerekir. Rahat nefes alabileceği şekilde pozisyonda olmasına dikkat edilmelidir. Hasta rahat edebileceği şekilde oturur pozisyona getirildikten sonra hemen 112 Acil Servis aranmalı.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Astım kronik bir hastalık olduğu için tamamen tedavisi söz konusu değildir. Astım hastalığı; düzenli takipler ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir.
Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Alerjik astımı diğer astımlardan ayıran fark, çeşitli alerjenlerin inhalasyonu ile astımın ortaya çıkmasıdır. Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi, köpek alerjenleri, alerjik astım nedeni olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri